Отримання та вивчення субстанції багатокомпонентного екстракту сухого Беліса як етап фармацевтичної розробки капсул седативної дії
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2020.206771Ключові слова:
склад, технологія, багатомпонентний екстракт сухий, допоміжні речовини, ICQ 8 «Фармацевтична розробка»Анотація
Мета роботи. Науково та експериментально обгрунтувати отримання та вивчення властивостей багатокомпонентного екстракту сухого Беліса з метою формуляції капсульної суміші на його основі, враховуючи вимоги настанови ICQ 8 «Фармацевтична розробка».
Методи. Для визначення вологості, насипної густини та насипної густини після усадки, фракційного складу отриманого багатокомпонентного екстракту сухого Беліса та модельних сумішей з допоміжними речовинами на його основі, було використано фізико-хімічні і фармакотехнологічні методи дослідження.
Результати. У результаті проведених експериментальних досліджень було отримано багатокомпонентний екстракт сухий Беліса. Визначено вологість, насипну густину та насипну густину після усадки, плинність отриманого екстракту та семи модельних сумішей з ним і проведено мікроскопічний аналіз. За результатами експерименту, сухий екстракт без додавання допоміжних речовин протягом 2 діб втрачав сипкість, що спонукало до використання допоміжних речовин у подальшій його технології. Для покращення технологічних властивостей екстракту сухого Беліса виготовляли модельні зразки з різними допоміжними речовинами (аеросил у кількості 1, 2 та 3 % і мальтодекстрин у кількості 2, 3 та 4 %) та за різною технологією.
Висновки. Вивчено фізико-хімічні і фармакотехнологічні властивості багатокомпонентного екстракту сухого Беліса та його модельних зразків з низкою допоміжних речовин. Вивчено вологість, насипну густину та насипну густину після усадки, фракційний склад. За результатами експериментальних досліджень розроблено технологію та складено технологічну схему отримання багатокомпонентного екстракту сухого Беліса і визначено критичні параметри його виробництва
Посилання
- Liapunov, M., Bezuhla, O., Pidpruzhnykov, Yu. et. al. (2012). Nastanova ST-N MOZ Ukrainy 42-3.0:2011. – Likarski zasoby. Farmatsevtychna rozrobka (ICH Q8). Standartyzatsiia farmatsevtychnoi produktsii. Kyiv, MOZ Ukrainy, 6–11.
- Korotkov, V. A., Kukhtenko, O. S., Hladukh, Ye. V. (2013). Vybir optymalnoi tekhnolohii oderzhannia oliinoho ekstraktu plodiv makliury. Farmatsevtychnyi zhurnal, 6, 36–41. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/pharmazh_2013_6_6
- Ponomarev, V. D. (1982). Ekstragirovanie lekarstvennogo syria. Moscow, 204.
- Ruban, O. A., Kolisnyk, T. Ye., Slipchenko, H. D., Kovalevska, I. V. (2015). Vyvchennia tekhnolohichnykh vlastyvostei sukhoho ekstraktu dlia rozrobky novoho protydiabetychnoho preparatu. Zbirnyk naukovykh prats spivrobitnykiv NMAPO im. P. L. Shupyka, 24 (5), 218–223. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2015_24(5)__44
- Vyshnevska, L. I., Shmalko, O. O., Soldatov, D. P. (2019). Study on the development of multicomponent dry uroholum extract and its pharmaco-technological indicators. Management, Economics and Quality Assurance in Pharmacy, 2 (58), 16–21. doi: http://doi.org/10.24959/uekj.19.19
- Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. T. 1 (2015). Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv», 1128.
- Swarbrick, J. (Ed.) (2007). Encyclopedia of pharmaceutical technology. New York: Informa Healthcare USA, Inc., 4372.
- European Pharmacopоeia 9.0. European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare (EDQM) (2017). Strasbourg: Council of Europe. Available at: http://online6.edqm.eu/ep900 Last accessed: 17.10.2017
- United States Pharmaacopeia (2000). Rockville, 2569.
- Pertsev, I. M., Dmytriievskyi, D. I., Rybachuk, V. D. et. al.; Pertsev, I. M. (Ed.) (2010). Dopomizhni rechovyny v tekhnolohii likiv: vplyv na tekhnolohichni, spozhyvchi, ekonomichni kharakterystyky i terapevtychnu efektyvnist. Kharkiv: Zoloti storinky, 600.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Oleksandr Shmalko, Liliia Vyshnevska, Dmytro Soldatov

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.




