Вивчення моносахаридного складу водорозчинних полісахаридних комплексів і пектинових речовин трави анісу звичайного
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2020.206776Ключові слова:
біополімери, ВРПК, ПР, аніс звичайний, послаблюючий ефект, препарат «Сенадекс», трава, моносахариди, кількісне визначення, тонкошарова хроматографія, рідинна хроматографіяАнотація
При дослідженні фармакологічної активності ВРПК та пектинових речовини, виділених з трави анісу звичайного було встановлено, що пектинові речовини є практично нетоксичними і виявляють виражену послаблюючу дію за якою не поступаються препарату порівняння «Сенадекс».
Мета роботи. Вивчення моносахаридного складу водорозчинних полісахаридних комплексів і пектинових речовин, виділених з трави анісу звичайного.
Матеріали та методи. Для аналізу використовували траву анісу звичайного, заготовлену влітку 2019 року в м. Харків. Дослідження проводили методом рідинної хроматографії на рідинному хроматографі Agilent 1290, детектування – рефрактометричне.
Результати та обговорення. ВРПК, виділені з трави анісу звичайного містять два моносахариди – глюкозу і рамнозу. Рамноза з вмістом 215.5 мг / г є домінуючим цукром, глюкоза присутня в значно меншій кількості - 17.5 мг / г. Вміст глюкози в ПР приблизно такий самий - 12.3 мг / г. При цьому в пектинах за відсутності рамнози встановлена наявність галактози та арабінози в кількості 59.8 мг / г і 69.5 мг / г, відповідно.
Висновки. Методом рідинної хроматографії встановлена наявність двох моносахаридів в ВРПК і трьох моносахаридів в пектині, виділеному з трави анісу звичайного
Посилання
- Olennikov, D. N. (2014). Polysaccharides. Current state of knowledge: an experimental and scientometric investigation. Chemistry of Plant Raw Material, 1, 5–26. doi: http://doi.org/10.14258/jcprm.1401005
- Zorikova, O. V., Manyahin, A. Yu., Borovaya, S. A., Railko, S. P. (2018). Seasonal dynamics of polysaccharid content in raw materials reynoutria japоnica. Chemistry of Plant Raw Material, 3, 33–39. doi: http://doi.org/10.14258/jcprm.2018033777
- Trigui, I., Yaich, H., Sila, A., Cheikh-Rouhou, S., Bougatef, A., Blecker, C. et. al. (2018). Physicochemical properties of water-soluble polysaccharides from black cumin seeds. International Journal of Biological Macromolecules, 117, 937–946. doi: http://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.05.202
- Harholt, J., Suttangkakul, A., Vibe Scheller, H. (2010). Biosynthesis of Pectin. Plant Physiology, 153 (2), 384–395. doi: http://doi.org/10.1104/pp.110.156588
- Rascón-Chu, A., Martínez-López, A. L., Carvajal-Millán, E., Ponce de León-Renova, N. E., Márquez-Escalante, J. A., Romo-Chacón, A. (2009). Pectin from low quality “Golden Delicious” apples: Composition and gelling capability. Food Chemistry, 116 (1), 101–103. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.02.016
- Masmoudi, M., Besbes, S., Abbes, F., Robert, C., Paquot, M., Blecker, C., Attia, H. (2010). Pectin Extraction from Lemon By-Product with Acidified Date Juice: Effect of Extraction Conditions on Chemical Composition of Pectins. Food and Bioprocess Technology, 5 (2), 687–695. doi: http://doi.org/10.1007/s11947-010-0344-2
- Ovodov, Yu. S., Golovchenko, V. V., Gyunter, E. A., Popov, S. V. (2009). Pektinovyie veschestva rasteniy evropeyskogo Severa Rossii. Yekaterinburg, 111.
- Suvakanta, D., Narsimha, M. P., Pulak, D., Joshabir, C., Biswajit, D. (2014). Optimization and characterization of purified polysaccharide from Musa sapientum L. as a pharmaceutical excipient. Food Chemistry, 149, 76–83. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.10.068
- Sun, Y. (2011). Structure and biological activities of the polysaccharides from the leaves, roots and fruits of Panax ginseng C.A. Meyer: An overview. Carbohydrate Polymers, 85 (3), 490–499. doi: http://doi.org/10.1016/j.carbpol.2011.03.033
- Shibata, H., Kimura-Takagi, I., Nagaoka, M., Hashimoto, S., Aiyama, R., Iha, M. et. al. (2000). Properties of fucoidan fromCladosiphon okamuranustokida in gastric mucosal protection. BioFactors, 11 (4), 235–245. doi: http://doi.org/10.1002/biof.5520110402
- Sun, Y. (2014). Biological activities and potential health benefits of polysaccharides from Poria cocos and their derivatives. International Journal of Biological Macromolecules, 68, 131–134. doi: http://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2014.04.010
- Tyagi, V., Sharma, P., Malviya, R. (2015). Pectins and Their Role in Food and Pharmaceutical Industry: A Review. Journal of Chronotherapy and Drug Delivery, 6 (3), 65–77.
- Kushi, L. H., Doyle, C., McCullough, M., Rock, C.L., Demark-Wahnefried, W., Bandera, E. V. et. al. (2012). American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention: Reducing the Risk of Cancer With Healthy Food Choices and Physical Activity. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 62 (1), 30–67. doi: http://doi.org/10.3322/caac.20140
- Pietrzyk, L., Torres, A., Maciejewski, R., Torres, K. (2015). Obesity and Obese-related Chronic Low-grade Inflammation in Promotion of Colorectal Cancer Development. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, 16 (10), 4161–4168. doi: http://doi.org/10.7314/apjcp.2015.16.10.4161
- Kaczmarczyk, M. M., Miller, M. J., Freund, G. G. (2012). The health benefits of dietary fiber: Beyond the usual suspects of type 2 diabetes mellitus, cardiovascular disease and colon cancer. Metabolism, 61 (8), 1058–1066. doi: http://doi.org/10.1016/j.metabol.2012.01.017
- Brownlee, I. A. (2011). The physiological roles of dietary fibre. Food Hydrocolloids, 25 (2), 238–250. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2009.11.013
- Torralbo, D. F., Batista, K. A., Di-Medeiros, M. C. B., Fernandes, K. F. (2012). Extraction and partial characterization of Solanum lycocarpum pectin. Food Hydrocolloids, 27 (2), 378–383. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.10.012
- Baluja, Z., Kaur, S. (2013). Antihypertensive aroperties of an apple peel – can apple a day keep a doctor away? Bulletin of Pharmaceutical and Medical Sciences, 1, 9–16.
- Yang, X., Zhao, Y., Lv, Y. (2007). Chemical Composition and Antioxidant Activity of an Acidic Polysaccharide Extracted fromCucurbita moschataDuchesne ex Poiret. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55 (12), 4684–4690. doi: http://doi.org/10.1021/jf070241r
- Kratchanova, M., Nikolova, M., Pavlova, E., Yanakieva, I., Kussovski, V. (2010). Composition and properties of biologically active pectic polysaccharides from leek (Allium porrum). Journal of the Science of Food and Agriculture, 90 (12), 2046–2051. doi: http://doi.org/10.1002/jsfa.4050
- Holck, J., Hotchkiss, A. T., Meyer, A. S., Mikkelsen, J. D., Rastall, R. A. (2014). Production and Bioactivity of Pectic Oligosaccharides from Fruit and Vegetable Biomass. Food Oligosaccharides. Wiley-Blackwell, 76–87. doi: http://doi.org/10.1002/9781118817360.ch5
- Wicker, L., Kim, Y., Kim, M.-J., Thirkield, B., Lin, Z., Jung, J. (2014). Pectin as a bioactive polysaccharide – Extracting tailored function from less. Food Hydrocolloids, 42, 251–259. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2014.01.002
- El-Gamal, S., Ahmed, H. (2017). Influence of Different Maturity Stages on Fruit Yield and Essential Oil Content of Some Apiaceae Family Plants A: Anise (Pimpinella anisum, L.). Journal of Plant Production, 8 (1), 119–125. doi: http://doi.org/10.21608/jpp.2017.37824
- Gülçın, İ., Oktay, M., Kıreçcı, E., Küfrevıoǧlu, Ö. İ. (2003). Screening of antioxidant and antimicrobial activities of anise (Pimpinella anisum L.) seed extracts. Food Chemistry, 83 (3), 371–382. doi: http://doi.org/10.1016/s0308-8146(03)00098-0
- Lee, J. B., Yamagishi, C., Hayashi, K., Hayashi, T. (2011). Antiviral and Immunostimulating Effects of Lignin-Carbohydrate-Protein Complexes fromPimpinella anisum. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 75 (3), 459–465. doi: http://doi.org/10.1271/bbb.100645
- Karimzadeh, F., Hosseini, M., Mangeng, D., Alavi, H., Hassanzadeh, G. R., Bayat, M. et. al. (2012). Anticonvulsant and neuroprotective effects of Pimpinella anisum in rat brain. BMC Complementary and Alternative Medicine, 12 (1). doi: http://doi.org/10.1186/1472-6882-12-76
- Jamshidzadeh, A., Heidari, R., Razmjou, M., Karimi, F., Moein, M. R., Farshad, O. et. al. (2015). An in vivo and in vitro investigation on hepatoprotective effects of Pimpinella anisum seed essential oil and extracts against carbon tetrachloride-induced toxicity. Iranian journal of basic medical sciences, 18 (2), 205–211.
- Al Mofleh, I. A., Alhaider, A. A., Mossa, J. S., Al-Soohaibani, M. O., Rafatullah, S. (2007). Aqueous suspension of anise “Pimpinella anisum” protects rats against chemically induced gastric ulcers. World journal of gastroenterology, 13 (7), 1112. doi: http://doi.org/10.3748/wjg.v13.i7.1112
- Tirapelli, C. R., de Andrade, C. R., Cassano, A. O., De Souza, F. A., Ambrosio, S. R., da Costa, F. B., de Oliveira, A. M. (2007). Antispasmodic and relaxant effects of the hidroalcoholic extract of Pimpinella anisum (Apiaceae) on rat anococcygeus smooth muscle. Journal of Ethnopharmacology, 110 (1), 23–29. doi: http://doi.org/10.1016/j.jep.2006.08.031
- Kolisnyk, S. V., Umarov, U. A., Dynnyk, K. V., Fathullaeva, M., Shabilalov, A. A., Gazieva, A. S. (2020). The study of the acute toxicity and the laxative effect of pectins from Pimpinella anisum herb. Clinical Pharmacy, 24 (2), 52–55. doi: http://doi.org/10.24959/cphj.20.1528
- Drozdova, I. L., Denisova, N. N. (2011). Analiz polisakharidnogo sostava travy korostavnika polevogo flory Centralnogo Chernozemia. Nauchnye vedomosti BelGU. Seriia. Medicina. Farmaciia, 4 (99), 161–164.
- Derzhavna Farmakopeya Ukrayini. Vol. 1 (2015). Kharkiv: DP «Ukrayinskiy naukoviy farmakopeyniy tsentr yakosti likarskih zasobiv», 1128.
- Ghlissi, Z., Kallel, R., Krichen, F., Hakim, A., Zeghal, K., Boudawara, T. et. al. (2020). Polysaccharide from Pimpinella anisum seeds: Structural characterization, anti-inflammatory and laser burn wound healing in mice. International Journal of Biological Macromolecules, 156, 1530–1538. doi: http://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2019.11.201
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Sergii Kolisnyk, Vadym Khanin, Ulugbek Akbar ugli Umarov, Oksana Koretnik
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.