Вивчення моносахаридного складу водорозчинних полісахаридних комплексів і пектинових речовин трави анісу звичайного
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2020.206776Ключові слова:
біополімери, ВРПК, ПР, аніс звичайний, послаблюючий ефект, препарат «Сенадекс», трава, моносахариди, кількісне визначення, тонкошарова хроматографія, рідинна хроматографіяАнотація
При дослідженні фармакологічної активності ВРПК та пектинових речовини, виділених з трави анісу звичайного було встановлено, що пектинові речовини є практично нетоксичними і виявляють виражену послаблюючу дію за якою не поступаються препарату порівняння «Сенадекс».
Мета роботи. Вивчення моносахаридного складу водорозчинних полісахаридних комплексів і пектинових речовин, виділених з трави анісу звичайного.
Матеріали та методи. Для аналізу використовували траву анісу звичайного, заготовлену влітку 2019 року в м. Харків. Дослідження проводили методом рідинної хроматографії на рідинному хроматографі Agilent 1290, детектування – рефрактометричне.
Результати та обговорення. ВРПК, виділені з трави анісу звичайного містять два моносахариди – глюкозу і рамнозу. Рамноза з вмістом 215.5 мг / г є домінуючим цукром, глюкоза присутня в значно меншій кількості - 17.5 мг / г. Вміст глюкози в ПР приблизно такий самий - 12.3 мг / г. При цьому в пектинах за відсутності рамнози встановлена наявність галактози та арабінози в кількості 59.8 мг / г і 69.5 мг / г, відповідно.
Висновки. Методом рідинної хроматографії встановлена наявність двох моносахаридів в ВРПК і трьох моносахаридів в пектині, виділеному з трави анісу звичайного
Посилання
- Olennikov, D. N. (2014). Polysaccharides. Current state of knowledge: an experimental and scientometric investigation. Chemistry of Plant Raw Material, 1, 5–26. doi: http://doi.org/10.14258/jcprm.1401005
- Zorikova, O. V., Manyahin, A. Yu., Borovaya, S. A., Railko, S. P. (2018). Seasonal dynamics of polysaccharid content in raw materials reynoutria japоnica. Chemistry of Plant Raw Material, 3, 33–39. doi: http://doi.org/10.14258/jcprm.2018033777
- Trigui, I., Yaich, H., Sila, A., Cheikh-Rouhou, S., Bougatef, A., Blecker, C. et. al. (2018). Physicochemical properties of water-soluble polysaccharides from black cumin seeds. International Journal of Biological Macromolecules, 117, 937–946. doi: http://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.05.202
- Harholt, J., Suttangkakul, A., Vibe Scheller, H. (2010). Biosynthesis of Pectin. Plant Physiology, 153 (2), 384–395. doi: http://doi.org/10.1104/pp.110.156588
- Rascón-Chu, A., Martínez-López, A. L., Carvajal-Millán, E., Ponce de León-Renova, N. E., Márquez-Escalante, J. A., Romo-Chacón, A. (2009). Pectin from low quality “Golden Delicious” apples: Composition and gelling capability. Food Chemistry, 116 (1), 101–103. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.02.016
- Masmoudi, M., Besbes, S., Abbes, F., Robert, C., Paquot, M., Blecker, C., Attia, H. (2010). Pectin Extraction from Lemon By-Product with Acidified Date Juice: Effect of Extraction Conditions on Chemical Composition of Pectins. Food and Bioprocess Technology, 5 (2), 687–695. doi: http://doi.org/10.1007/s11947-010-0344-2
- Ovodov, Yu. S., Golovchenko, V. V., Gyunter, E. A., Popov, S. V. (2009). Pektinovyie veschestva rasteniy evropeyskogo Severa Rossii. Yekaterinburg, 111.
- Suvakanta, D., Narsimha, M. P., Pulak, D., Joshabir, C., Biswajit, D. (2014). Optimization and characterization of purified polysaccharide from Musa sapientum L. as a pharmaceutical excipient. Food Chemistry, 149, 76–83. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.10.068
- Sun, Y. (2011). Structure and biological activities of the polysaccharides from the leaves, roots and fruits of Panax ginseng C.A. Meyer: An overview. Carbohydrate Polymers, 85 (3), 490–499. doi: http://doi.org/10.1016/j.carbpol.2011.03.033
- Shibata, H., Kimura-Takagi, I., Nagaoka, M., Hashimoto, S., Aiyama, R., Iha, M. et. al. (2000). Properties of fucoidan fromCladosiphon okamuranustokida in gastric mucosal protection. BioFactors, 11 (4), 235–245. doi: http://doi.org/10.1002/biof.5520110402
- Sun, Y. (2014). Biological activities and potential health benefits of polysaccharides from Poria cocos and their derivatives. International Journal of Biological Macromolecules, 68, 131–134. doi: http://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2014.04.010
- Tyagi, V., Sharma, P., Malviya, R. (2015). Pectins and Their Role in Food and Pharmaceutical Industry: A Review. Journal of Chronotherapy and Drug Delivery, 6 (3), 65–77.
- Kushi, L. H., Doyle, C., McCullough, M., Rock, C.L., Demark-Wahnefried, W., Bandera, E. V. et. al. (2012). American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention: Reducing the Risk of Cancer With Healthy Food Choices and Physical Activity. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 62 (1), 30–67. doi: http://doi.org/10.3322/caac.20140
- Pietrzyk, L., Torres, A., Maciejewski, R., Torres, K. (2015). Obesity and Obese-related Chronic Low-grade Inflammation in Promotion of Colorectal Cancer Development. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, 16 (10), 4161–4168. doi: http://doi.org/10.7314/apjcp.2015.16.10.4161
- Kaczmarczyk, M. M., Miller, M. J., Freund, G. G. (2012). The health benefits of dietary fiber: Beyond the usual suspects of type 2 diabetes mellitus, cardiovascular disease and colon cancer. Metabolism, 61 (8), 1058–1066. doi: http://doi.org/10.1016/j.metabol.2012.01.017
- Brownlee, I. A. (2011). The physiological roles of dietary fibre. Food Hydrocolloids, 25 (2), 238–250. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2009.11.013
- Torralbo, D. F., Batista, K. A., Di-Medeiros, M. C. B., Fernandes, K. F. (2012). Extraction and partial characterization of Solanum lycocarpum pectin. Food Hydrocolloids, 27 (2), 378–383. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.10.012
- Baluja, Z., Kaur, S. (2013). Antihypertensive aroperties of an apple peel – can apple a day keep a doctor away? Bulletin of Pharmaceutical and Medical Sciences, 1, 9–16.
- Yang, X., Zhao, Y., Lv, Y. (2007). Chemical Composition and Antioxidant Activity of an Acidic Polysaccharide Extracted fromCucurbita moschataDuchesne ex Poiret. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55 (12), 4684–4690. doi: http://doi.org/10.1021/jf070241r
- Kratchanova, M., Nikolova, M., Pavlova, E., Yanakieva, I., Kussovski, V. (2010). Composition and properties of biologically active pectic polysaccharides from leek (Allium porrum). Journal of the Science of Food and Agriculture, 90 (12), 2046–2051. doi: http://doi.org/10.1002/jsfa.4050
- Holck, J., Hotchkiss, A. T., Meyer, A. S., Mikkelsen, J. D., Rastall, R. A. (2014). Production and Bioactivity of Pectic Oligosaccharides from Fruit and Vegetable Biomass. Food Oligosaccharides. Wiley-Blackwell, 76–87. doi: http://doi.org/10.1002/9781118817360.ch5
- Wicker, L., Kim, Y., Kim, M.-J., Thirkield, B., Lin, Z., Jung, J. (2014). Pectin as a bioactive polysaccharide – Extracting tailored function from less. Food Hydrocolloids, 42, 251–259. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2014.01.002
- El-Gamal, S., Ahmed, H. (2017). Influence of Different Maturity Stages on Fruit Yield and Essential Oil Content of Some Apiaceae Family Plants A: Anise (Pimpinella anisum, L.). Journal of Plant Production, 8 (1), 119–125. doi: http://doi.org/10.21608/jpp.2017.37824
- Gülçın, İ., Oktay, M., Kıreçcı, E., Küfrevıoǧlu, Ö. İ. (2003). Screening of antioxidant and antimicrobial activities of anise (Pimpinella anisum L.) seed extracts. Food Chemistry, 83 (3), 371–382. doi: http://doi.org/10.1016/s0308-8146(03)00098-0
- Lee, J. B., Yamagishi, C., Hayashi, K., Hayashi, T. (2011). Antiviral and Immunostimulating Effects of Lignin-Carbohydrate-Protein Complexes fromPimpinella anisum. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 75 (3), 459–465. doi: http://doi.org/10.1271/bbb.100645
- Karimzadeh, F., Hosseini, M., Mangeng, D., Alavi, H., Hassanzadeh, G. R., Bayat, M. et. al. (2012). Anticonvulsant and neuroprotective effects of Pimpinella anisum in rat brain. BMC Complementary and Alternative Medicine, 12 (1). doi: http://doi.org/10.1186/1472-6882-12-76
- Jamshidzadeh, A., Heidari, R., Razmjou, M., Karimi, F., Moein, M. R., Farshad, O. et. al. (2015). An in vivo and in vitro investigation on hepatoprotective effects of Pimpinella anisum seed essential oil and extracts against carbon tetrachloride-induced toxicity. Iranian journal of basic medical sciences, 18 (2), 205–211.
- Al Mofleh, I. A., Alhaider, A. A., Mossa, J. S., Al-Soohaibani, M. O., Rafatullah, S. (2007). Aqueous suspension of anise “Pimpinella anisum” protects rats against chemically induced gastric ulcers. World journal of gastroenterology, 13 (7), 1112. doi: http://doi.org/10.3748/wjg.v13.i7.1112
- Tirapelli, C. R., de Andrade, C. R., Cassano, A. O., De Souza, F. A., Ambrosio, S. R., da Costa, F. B., de Oliveira, A. M. (2007). Antispasmodic and relaxant effects of the hidroalcoholic extract of Pimpinella anisum (Apiaceae) on rat anococcygeus smooth muscle. Journal of Ethnopharmacology, 110 (1), 23–29. doi: http://doi.org/10.1016/j.jep.2006.08.031
- Kolisnyk, S. V., Umarov, U. A., Dynnyk, K. V., Fathullaeva, M., Shabilalov, A. A., Gazieva, A. S. (2020). The study of the acute toxicity and the laxative effect of pectins from Pimpinella anisum herb. Clinical Pharmacy, 24 (2), 52–55. doi: http://doi.org/10.24959/cphj.20.1528
- Drozdova, I. L., Denisova, N. N. (2011). Analiz polisakharidnogo sostava travy korostavnika polevogo flory Centralnogo Chernozemia. Nauchnye vedomosti BelGU. Seriia. Medicina. Farmaciia, 4 (99), 161–164.
- Derzhavna Farmakopeya Ukrayini. Vol. 1 (2015). Kharkiv: DP «Ukrayinskiy naukoviy farmakopeyniy tsentr yakosti likarskih zasobiv», 1128.
- Ghlissi, Z., Kallel, R., Krichen, F., Hakim, A., Zeghal, K., Boudawara, T. et. al. (2020). Polysaccharide from Pimpinella anisum seeds: Structural characterization, anti-inflammatory and laser burn wound healing in mice. International Journal of Biological Macromolecules, 156, 1530–1538. doi: http://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2019.11.201
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Sergii Kolisnyk, Vadym Khanin, Ulugbek Akbar ugli Umarov, Oksana Koretnik
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.