Вивчення моносахаридного складу водорозчинних полісахаридних комплексів і пектинових речовин трави анісу звичайного

Автор(и)

  • Sergii Kolisnyk Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-4920-6064
  • Vadym Khanin Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-7588-5526
  • Ulugbek Akbar ugli Umarov Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-8981-5908
  • Oksana Koretnik Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-8943-8281

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2020.206776

Ключові слова:

біополімери, ВРПК, ПР, аніс звичайний, послаблюючий ефект, препарат «Сенадекс», трава, моносахариди, кількісне визначення, тонкошарова хроматографія, рідинна хроматографія

Анотація

При дослідженні фармакологічної активності ВРПК та пектинових речовини, виділених з трави анісу звичайного було встановлено, що пектинові речовини є практично нетоксичними і виявляють виражену послаблюючу дію за якою не поступаються препарату порівняння «Сенадекс».

Мета роботи. Вивчення моносахаридного складу водорозчинних полісахаридних комплексів і пектинових речовин, виділених з трави анісу звичайного.

Матеріали та методи. Для аналізу використовували траву анісу звичайного, заготовлену влітку 2019 року в м. Харків. Дослідження проводили методом рідинної хроматографії на рідинному хроматографі Agilent 1290, детектування – рефрактометричне.

Результати та обговорення. ВРПК, виділені з трави анісу звичайного містять два моносахариди – глюкозу і рамнозу. Рамноза з вмістом 215.5 мг / г є домінуючим цукром, глюкоза присутня в значно меншій кількості - 17.5 мг / г. Вміст глюкози в ПР приблизно такий самий - 12.3 мг / г. При цьому в пектинах за відсутності рамнози встановлена наявність галактози та арабінози в кількості 59.8 мг / г і 69.5 мг / г, відповідно.

Висновки. Методом рідинної хроматографії встановлена наявність двох моносахаридів в ВРПК і трьох моносахаридів в пектині, виділеному з трави анісу звичайного

Біографії авторів

Sergii Kolisnyk, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, Харків, Україна, 61002

Доктор фармацевтичних наук, професор

Кафедра аналітичної хімії

Vadym Khanin, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедрa промислової фармації і економіки

Ulugbek Akbar ugli Umarov, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедрa аналітичної хімії

Oksana Koretnik, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, Харків, Україна, 61002

Кандидат фармацевтичних наук, асистент

Кафедрa фармацевтичної хімії

Посилання

  1. Olennikov, D. N. (2014). Polysaccharides. Current state of knowledge: an experimental and scientometric investigation. Chemistry of Plant Raw Material, 1, 5–26. doi: http://doi.org/10.14258/jcprm.1401005
  2. Zorikova, O. V., Manyahin, A. Yu., Borovaya, S. A., Railko, S. P. (2018). Seasonal dynamics of polysaccharid content in raw materials reynoutria japоnica. Chemistry of Plant Raw Material, 3, 33–39. doi: http://doi.org/10.14258/jcprm.2018033777
  3. Trigui, I., Yaich, H., Sila, A., Cheikh-Rouhou, S., Bougatef, A., Blecker, C. et. al. (2018). Physicochemical properties of water-soluble polysaccharides from black cumin seeds. International Journal of Biological Macromolecules, 117, 937–946. doi: http://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.05.202
  4. Harholt, J., Suttangkakul, A., Vibe Scheller, H. (2010). Biosynthesis of Pectin. Plant Physiology, 153 (2), 384–395. doi: http://doi.org/10.1104/pp.110.156588
  5. Rascón-Chu, A., Martínez-López, A. L., Carvajal-Millán, E., Ponce de León-Renova, N. E., Márquez-Escalante, J. A., Romo-Chacón, A. (2009). Pectin from low quality “Golden Delicious” apples: Composition and gelling capability. Food Chemistry, 116 (1), 101–103. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.02.016
  6. Masmoudi, M., Besbes, S., Abbes, F., Robert, C., Paquot, M., Blecker, C., Attia, H. (2010). Pectin Extraction from Lemon By-Product with Acidified Date Juice: Effect of Extraction Conditions on Chemical Composition of Pectins. Food and Bioprocess Technology, 5 (2), 687–695. doi: http://doi.org/10.1007/s11947-010-0344-2
  7. Ovodov, Yu. S., Golovchenko, V. V., Gyunter, E. A., Popov, S. V. (2009). Pektinovyie veschestva rasteniy evropeyskogo Severa Rossii. Yekaterinburg, 111.
  8. Suvakanta, D., Narsimha, M. P., Pulak, D., Joshabir, C., Biswajit, D. (2014). Optimization and characterization of purified polysaccharide from Musa sapientum L. as a pharmaceutical excipient. Food Chemistry, 149, 76–83. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.10.068
  9. Sun, Y. (2011). Structure and biological activities of the polysaccharides from the leaves, roots and fruits of Panax ginseng C.A. Meyer: An overview. Carbohydrate Polymers, 85 (3), 490–499. doi: http://doi.org/10.1016/j.carbpol.2011.03.033
  10. Shibata, H., Kimura-Takagi, I., Nagaoka, M., Hashimoto, S., Aiyama, R., Iha, M. et. al. (2000). Properties of fucoidan fromCladosiphon okamuranustokida in gastric mucosal protection. BioFactors, 11 (4), 235–245. doi: http://doi.org/10.1002/biof.5520110402
  11. Sun, Y. (2014). Biological activities and potential health benefits of polysaccharides from Poria cocos and their derivatives. International Journal of Biological Macromolecules, 68, 131–134. doi: http://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2014.04.010
  12. Tyagi, V., Sharma, P., Malviya, R. (2015). Pectins and Their Role in Food and Pharmaceutical Industry: A Review. Journal of Chronotherapy and Drug Delivery, 6 (3), 65–77.
  13. Kushi, L. H., Doyle, C., McCullough, M., Rock, C.L., Demark-Wahnefried, W., Bandera, E. V. et. al. (2012). American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention: Reducing the Risk of Cancer With Healthy Food Choices and Physical Activity. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 62 (1), 30–67. doi: http://doi.org/10.3322/caac.20140
  14. Pietrzyk, L., Torres, A., Maciejewski, R., Torres, K. (2015). Obesity and Obese-related Chronic Low-grade Inflammation in Promotion of Colorectal Cancer Development. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, 16 (10), 4161–4168. doi: http://doi.org/10.7314/apjcp.2015.16.10.4161
  15. Kaczmarczyk, M. M., Miller, M. J., Freund, G. G. (2012). The health benefits of dietary fiber: Beyond the usual suspects of type 2 diabetes mellitus, cardiovascular disease and colon cancer. Metabolism, 61 (8), 1058–1066. doi: http://doi.org/10.1016/j.metabol.2012.01.017
  16. Brownlee, I. A. (2011). The physiological roles of dietary fibre. Food Hydrocolloids, 25 (2), 238–250. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2009.11.013
  17. Torralbo, D. F., Batista, K. A., Di-Medeiros, M. C. B., Fernandes, K. F. (2012). Extraction and partial characterization of Solanum lycocarpum pectin. Food Hydrocolloids, 27 (2), 378–383. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.10.012
  18. Baluja, Z., Kaur, S. (2013). Antihypertensive aroperties of an apple peel – can apple a day keep a doctor away? Bulletin of Pharmaceutical and Medical Sciences, 1, 9–16.
  19. Yang, X., Zhao, Y., Lv, Y. (2007). Chemical Composition and Antioxidant Activity of an Acidic Polysaccharide Extracted fromCucurbita moschataDuchesne ex Poiret. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55 (12), 4684–4690. doi: http://doi.org/10.1021/jf070241r
  20. Kratchanova, M., Nikolova, M., Pavlova, E., Yanakieva, I., Kussovski, V. (2010). Composition and properties of biologically active pectic polysaccharides from leek (Allium porrum). Journal of the Science of Food and Agriculture, 90 (12), 2046–2051. doi: http://doi.org/10.1002/jsfa.4050
  21. Holck, J., Hotchkiss, A. T., Meyer, A. S., Mikkelsen, J. D., Rastall, R. A. (2014). Production and Bioactivity of Pectic Oligosaccharides from Fruit and Vegetable Biomass. Food Oligosaccharides. Wiley-Blackwell, 76–87. doi: http://doi.org/10.1002/9781118817360.ch5
  22. Wicker, L., Kim, Y., Kim, M.-J., Thirkield, B., Lin, Z., Jung, J. (2014). Pectin as a bioactive polysaccharide – Extracting tailored function from less. Food Hydrocolloids, 42, 251–259. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2014.01.002
  23. El-Gamal, S., Ahmed, H. (2017). Influence of Different Maturity Stages on Fruit Yield and Essential Oil Content of Some Apiaceae Family Plants A: Anise (Pimpinella anisum, L.). Journal of Plant Production, 8 (1), 119–125. doi: http://doi.org/10.21608/jpp.2017.37824
  24. Gülçın, İ., Oktay, M., Kıreçcı, E., Küfrevıoǧlu, Ö. İ. (2003). Screening of antioxidant and antimicrobial activities of anise (Pimpinella anisum L.) seed extracts. Food Chemistry, 83 (3), 371–382. doi: http://doi.org/10.1016/s0308-8146(03)00098-0
  25. Lee, J. B., Yamagishi, C., Hayashi, K., Hayashi, T. (2011). Antiviral and Immunostimulating Effects of Lignin-Carbohydrate-Protein Complexes fromPimpinella anisum. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 75 (3), 459–465. doi: http://doi.org/10.1271/bbb.100645
  26. Karimzadeh, F., Hosseini, M., Mangeng, D., Alavi, H., Hassanzadeh, G. R., Bayat, M. et. al. (2012). Anticonvulsant and neuroprotective effects of Pimpinella anisum in rat brain. BMC Complementary and Alternative Medicine, 12 (1). doi: http://doi.org/10.1186/1472-6882-12-76
  27. Jamshidzadeh, A., Heidari, R., Razmjou, M., Karimi, F., Moein, M. R., Farshad, O. et. al. (2015). An in vivo and in vitro investigation on hepatoprotective effects of Pimpinella anisum seed essential oil and extracts against carbon tetrachloride-induced toxicity. Iranian journal of basic medical sciences, 18 (2), 205–211.
  28. Al Mofleh, I. A., Alhaider, A. A., Mossa, J. S., Al-Soohaibani, M. O., Rafatullah, S. (2007). Aqueous suspension of anise “Pimpinella anisum” protects rats against chemically induced gastric ulcers. World journal of gastroenterology, 13 (7), 1112. doi: http://doi.org/10.3748/wjg.v13.i7.1112
  29. Tirapelli, C. R., de Andrade, C. R., Cassano, A. O., De Souza, F. A., Ambrosio, S. R., da Costa, F. B., de Oliveira, A. M. (2007). Antispasmodic and relaxant effects of the hidroalcoholic extract of Pimpinella anisum (Apiaceae) on rat anococcygeus smooth muscle. Journal of Ethnopharmacology, 110 (1), 23–29. doi: http://doi.org/10.1016/j.jep.2006.08.031
  30. Kolisnyk, S. V., Umarov, U. A., Dynnyk, K. V., Fathullaeva, M., Shabilalov, A. A., Gazieva, A. S. (2020). The study of the acute toxicity and the laxative effect of pectins from Pimpinella anisum herb. Clinical Pharmacy, 24 (2), 52–55. doi: http://doi.org/10.24959/cphj.20.1528
  31. Drozdova, I. L., Denisova, N. N. (2011). Analiz polisakharidnogo sostava travy korostavnika polevogo flory Centralnogo Chernozemia. Nauchnye vedomosti BelGU. Seriia. Medicina. Farmaciia, 4 (99), 161–164.
  32. Derzhavna Farmakopeya Ukrayini. Vol. 1 (2015). Kharkiv: DP «Ukrayinskiy naukoviy farmakopeyniy tsentr yakosti likarskih zasobiv», 1128.
  33. Ghlissi, Z., Kallel, R., Krichen, F., Hakim, A., Zeghal, K., Boudawara, T. et. al. (2020). Polysaccharide from Pimpinella anisum seeds: Structural characterization, anti-inflammatory and laser burn wound healing in mice. International Journal of Biological Macromolecules, 156, 1530–1538. doi: http://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2019.11.201

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-30

Як цитувати

Kolisnyk, S., Khanin, V., Umarov, U. A. ugli, & Koretnik, O. (2020). Вивчення моносахаридного складу водорозчинних полісахаридних комплексів і пектинових речовин трави анісу звичайного. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (3 (25), 33–38. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2020.206776

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки