Скринінгове дослідження гіпоглікемічної активності рослинних зборів (повідомлення І)

Автор(и)

  • Alona Savych Тернопільський національний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського Міністерства охорони здоров’я України майдан Волі, 1, м. Тернопіль, Україна, 46001, Україна https://orcid.org/0000-0001-6053-7625
  • Svitlana Marchyshyn Тернопільський національний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського Міністерства охорони здоров’я України майдан Волі, 1, м. Тернопіль, Україна, 46001, Україна https://orcid.org/0000-0001-9585-1251
  • Roksolana Basaraba Вищий державний навчальний заклад України «Буковинський державний медичний університет» пл. Театральна, 2, м. Чернівці, Українa, 58002, Україна https://orcid.org/0000-0002-0799-7718

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2020.210734

Ключові слова:

herbal mixtures, hypoglycemic activity, diabetes mellitus

Анотація

Мета. Вивчення гіпоглікемічних властивостей рослинних зборів, що використовуються у народній медицині для профілактики та лікування цукрового діабету 2 типу та встановлення їх умовно терапевтичної дози.

Матеріали та методи. Дослідження проводилися на інтактних нормоглікемічних білих щурах самцях масою 180-200 г, які з метою профілактичного лікування впродовж 20-ти днів перорально отримували водні екстракти (1:10) досліджуваних зборів у дозі 6 мл/кг/день, 9 мл/кг/день та 12 мл/кг/день та препарати порівняння – офіцинальний збір «Арфазетин» у дозі 9 мл/кг/день та таблетки метформіну у дозі 60 мг/кг/день. Вивчення гіпоглікемічних властивостей та встановлення умовно терапевтичної дози досліджуваних засобів здійснювали за допомогою тестів глюкозного навантаження. Усі досліди виконували з дотриманням загальних етичних принципів згідно рекомендацій Директиви ЄС 2010/63/EU про захист використовуваних тварин для наукових цілей.

Результати. Результати дослідження показали, що 20-ти денне профілактичне лікування за допомогою рослинних зборів знижувало аліментарну гіперглікемію на 30-й хв ОТТГ та сприяло зменшенню порушень толерантності до вуглеводів шляхом зниження гіперглікемії на 15-й хв ВОТТГ. Найбільшу гіпоглікемічну активність проявили рослинні збори № 3 (12 мл/кг/день) та № 4 (12 мл/кг/день), яка була практично на рівні з препаратом порівняння – таблетками метформіну, але перевищувала за ефективністю офіцинальний збір «Арфазетин». Окрім цього, було встановлено дозо-залежність ефективності усіх п’яти досліджуваних рослинних зборів.

Висновки. Вперше проведено скринінгове дослідження гіпоглікемічної активності рослинних зборів, що застосовуються в народній медицині для профілактики та лікування цукрового діабету 2 типу. Визначено, що найбільшу ефективність за здатністю знижувати аліментарну гіперглікемію під час ОТТГ та знижувати порушення толерантності до вуглеводів під час ВОТТГ проявляють рослинні збори № 3 (до складу якого входять кропиви листя, цикорію корені, шипшини плоди, пирію кореневища, кульбаби корені) та № 4 (до складу якого входять лопуха корені, пирію кореневища, кукурудзи стовпчики з приймочками, цмину квітки, шипшини плоди). Встановлено їх умовно терапевтичну дози, яка складає 12 мл/кг/день

Біографії авторів

Alona Savych, Тернопільський національний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського Міністерства охорони здоров’я України майдан Волі, 1, м. Тернопіль, Україна, 46001

Кандидат фармацевтичних наук, асистент

Кафедра фармакогнозії з медичною ботанікою

Svitlana Marchyshyn, Тернопільський національний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського Міністерства охорони здоров’я України майдан Волі, 1, м. Тернопіль, Україна, 46001

Доктор фармацевтичних наук, професор

Кафедра фармакогнозії з медичною ботанікою

Roksolana Basaraba, Вищий державний навчальний заклад України «Буковинський державний медичний університет» пл. Театральна, 2, м. Чернівці, Українa, 58002

Кандидат фармацевтичних наук, асистент

Кафедра фармації

Посилання

  1. American Diabetes Association (2020). Standards of medical care in diabetes. Diabetes care, 43, 1–2. doi: http://doi.org/10.2337/dc20-Sint
  2. International Diabetes Federation (2019). IDF Diabetes Atlas. Brussels. Available at: https://www.diabetesatlas.org
  3. Skyler, J. S., Bakris, G. L., Bonifacio, E., Darsow, T., Eckel, R. H., Groop, L. et. al. (2016). Differentiation of Diabetes by Pathophysiology, Natural History, and Prognosis. Diabetes, 66 (2), 241–255. doi: http://doi.org/10.2337/db16-0806
  4. Ndjaboue, R., Farhat, I., Ferlatte, C.-A., Ngueta, G., Guay, D., Delorme, S. et. al. (2020). Predictive models of diabetes complications: protocol for a scoping review. Systematic Reviews, 9 (1). doi: http://doi.org/10.1186/s13643-020-01391-w
  5. Gothai, S., Ganesan, P., Park, S.-Y., Fakurazi, S., Choi, D.-K., Arulselvan, P. (2016). Natural Phyto-Bioactive Compounds for the Treatment of Type 2 Diabetes: Inflammation as a Target. Nutrients, 8 (8), 461. doi: http://doi.org/10.3390/nu8080461
  6. Governa, P., Baini, G., Borgonetti, V., Cettolin, G., Giachetti, D., Magnano, A. et. al. (2018). Phytotherapy in the Management of Diabetes: A Review. Molecules, 23 (1), 105. doi: http://doi.org/10.3390/molecules23010105
  7. Kooti, W., Farokhipour, M., Asadzadeh, Z., Ashtary-Larky, D., Asadi-Samani, M. (2016). The role of medicinal plants in the treatment of diabetes: a systematic review. Electronic Physician, 8 (1), 1832–1842. doi: http://doi.org/10.19082/1832
  8. Savych, A. O., Marchyshyn, S. M., Kozyr, G. R., Skrynchuk, O. Y. (2019). Basic principles of the using of medicinal plants and their collections for treatment and prevention of diabetes mellitus type 2 (literature review). Fitoterapia, 4 (4), 43–46. doi: http://doi.org/10.33617/2522-9680-2019-4-43
  9. Tovstuha, Ye. S. (2010). Zoloti retsepty ukrayinskoyi narodnoyi medytsyny. Kyiv: Kraina Mriy Publishers, 550.
  10. WHO Guidelines on good agricultural and mixture practices (GACP) for medicinal plants (2003). World Health Organization. Geneva, 72.
  11. EEC (2010). Council directive 2010/63/EU, of the 22nd September 2010 on the approximation of laws, regulations and administrative provisions of the member states regarding the protection of animals used for experimental and other scientific purposes. Offical Journal of the European Communities, 1–29.
  12. Savych, A., Marchyshyn, S. (2017). Investigation of pharmacological activity the new antidiabetic plant gathering in streptozotocin-nicotinamide-induced diabetes in the rats. The Pharma Innovation Journal, 6 (3), 175–177.
  13. Horakova, O., Kroupova, P., Bardova, K., Buresova, J., Janovska, P., Kopecky, J., Rossmeisl, M. (2019). Metformin acutely lowers blood glucose levels by inhibition of intestinal glucose transport. Scientific Reports, 9 (1). doi: http://doi.org/10.1038/s41598-019-42531-0
  14. Stefanov, O. V. (2001). Doklinichni doslidzhennya likarskykh zasobiv. Kyiv: Avitsena Publishers, 528.
  15. Kietsiriroje, N., Kanjanahirun, K., Kwankaew, J., Ponrak, R., Soonthornpun, S. (2018). Phytosterols and inulin-enriched soymilk increases glucagon-like peptide-1 secretion in healthy men: double-blind randomized controlled trial, subgroup study. BMC Research Notes, 11 (1). doi: http://doi.org/10.1186/s13104-018-3958-5
  16. Paternoster, S., Falasca, M. (2018). Dissecting the Physiology and Pathophysiology of Glucagon-Like Peptide-1. Frontiers in Endocrinology, 9. doi: http://doi.org/10.3389/fendo.2018.00584
  17. Kang, G. G., Francis, N., Hill, R., Waters, D., Blanchard, C., Santhakumar, A. B. (2019). Dietary Polyphenols and Gene Expression in Molecular Pathways Associated with Type 2 Diabetes Mellitus: A Review. International Journal of Molecular Sciences, 21 (1), 140. doi: http://doi.org/10.3390/ijms21010140
  18. Adisakwattana, S. (2017). Cinnamic Acid and Its Derivatives: Mechanisms for Prevention and Management of Diabetes and Its Complications. Nutrients, 9 (2), 163. doi: http://doi.org/10.3390/nu9020163
  19. Sarian, M. N., Ahmed, Q. U., Mat So’ad, S. Z., Alhassan, A. M., Murugesu, S., Perumal, V. et. al. (2017). Antioxidant and Antidiabetic Effects of Flavonoids: A Structure-Activity Relationship Based Study. BioMed Research International, 2017, 1–14. doi: http://doi.org/10.1155/2017/8386065
  20. Panche, A. N., Diwan, A. D., Chandra, S. R. (2016). Flavonoids: an overview. Journal of Nutritional Science, 5. doi: http://doi.org/10.1017/jns.2016.41
  21. Kaurinovic, B.; Vastag, D. (2019). Flavonoids and Phenolic Acids as Potential Natural Antioxidants. Antioxidants. doi: http://doi.org/10.5772/intechopen.83731

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-08-31

Як цитувати

Savych, A., Marchyshyn, S., & Basaraba, R. (2020). Скринінгове дослідження гіпоглікемічної активності рослинних зборів (повідомлення І). ScienceRise: Pharmaceutical Science, (4 (26), 40–46. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2020.210734

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки