Дослідження карбонових кислот квіток та листя вероніки дібровної і вероніки широколистої
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2020.221078Ключові слова:
Veronica chamaedrys L., Veronica teucrium L., карбонові кислоти, хромато-мас-спектрометріяАнотація
Мета. Рід Вероніка (Veronica L.) родини Подорожникові (Plantaginaceae Juss.) у флорі України представлено 64 видами; на території Харківської області поширені вероніка дібровна (Veronica chamaedrys L.) і вероніка широколиста (Veronica teucrium L.). Рослини використовуються у народній медицині як відхаркувальні, протизапальні, потогінні, протиалергійні, жовчогінні, спазмолітичні, протисудомні, діуретичні, седативні, ранозагоювальні та антибактеріальні засоби. Метою даної роботи стало дослідження карбонових кислот квіток та листя вероніки дібровної і квіток та листя вероніки широколистої.
Матеріали та методи. Об’єктами дослідження стали квітки та листя вероніки дібровної (Veronica chamaedrys L.) і вероніки широколистої (Veronica teucrium L.), заготовлені у фазу цвітіння в 2018 р. у Харківській області, Україна. Дослідження карбонових кислот проведено методом хромато-мас-спектрометрії на хроматографі 6890N MSD/DS Agilent Technologies з мас-спектрометричним детектором 5973N. Ідентифікацію метилових естерів кислот проводили з використанням даних бібліотеки мас-спектрів NIST 05 і Willey 2007 у поєднанні з програмами для ідентифікації AMDIS і NIST; також порівнювали час утримування з часом утримування стандартних сполук.
Результати. У квітках та листі вероніки широколистої ідентифіковано по 35 карбонових кислот, загальний вміст яких складає 5.55 % і 2.93 %, відповідно. У квітках та листі вероніки дібровної ідентифіковано 31 та 32 карбонові кислоти, загальний вміст їх становить 5.39 % і 7.45 %, відповідно.
Висновки. Встановлено, що квітки і листя вероніки дібровної характеризуються більшим вмістом карбонових кислот порівняно з квітками і листям вероніки широколистої. Як таксономічні хемомаркери квіток та листя можуть бути використані: для вероніки дібровної – α-фуранова кислота; для вероніки широколистої – вератрова, 4-гідроксибензилоцтова та бузкова кислоти. Отримані результати є підґрунтям для подальших хемотаксономічних досліджень
Посилання
- The Plant List. A working list of all plant species. Available at: http://www.theplantlist.org/browse/A/Plantaginaceae/Veronica/
- Bardy, K. E., Albach, D. C., Schneeweiss, G. M., Fischer, M. A., Schönswetter, P. (2010). Disentangling phylogeography, polyploid evolution and taxonomy of a woodland herb (Veronica chamaedrys group, Plantaginaceae s.l.) in southeastern Europe. Molecular Phylogenetics and Evolution, 57 (2), 771–786. doi: http://doi.org/10.1016/j.ympev.2010.06.025
- Mosyakin, S. L., Fedoronchuk, M. M. (1999). Vascular plants of Ukraine: A nomenclatural checklist. Kyiv: M.G. Kholodny Institute of Botany, 345.
- Xue, H., Chen, K.-X., Zhang, L.-Q., Li, Y.-M. (2019). Review of the Ethnopharmacology, Phytochemistry, and Pharmacology of the Genus Veronica. The American Journal of Chinese Medicine, 47 (6), 1193–1221. doi: http://doi.org/10.1142/s0192415x19500617
- Beara, I., Živković, J., Lesjak, M., Ristić, J., Šavikin, K., Maksimović, Z., Janković, T. (2015). Phenolic profile and anti-inflammatory activity of three Veronica species. Industrial Crops and Products, 63, 276–280. doi: http://doi.org/10.1016/j.indcrop.2014.09.034
- Živković, J. Č., Barreira, J. C. M., Šavikin, K. P., Alimpić, A. Z., Stojković, D. S., Dias, M. I. et. al. (2017). Chemical Profiling and Assessment of Antineurodegenerative and Antioxidant Properties of Veronica teucrium L. And Veronica jacquinii Baumg. Chemistry & Biodiversity, 14 (8), e1700167. doi: http://doi.org/10.1002/cbdv.201700167
- Mocan, A., Vodnar, D., Vlase, L., Crișan, O., Gheldiu, A.-M., Crișan, G. (2015). Phytochemical Characterization of Veronica officinalis L., V. teucrium L. and V. orchidea Crantz from Romania and Their Antioxidant and Antimicrobial Properties. International Journal of Molecular Sciences, 16 (9), 21109–21127. doi: http://doi.org/10.3390/ijms160921109
- Tinkov, A. A., Gatiatullina, E. R., Nemereshina, O. N., Nikanorov, A. A., Aminin, D. L., Gritsenko, V. A. (2014). Sravnitelnii analiz vliianiia rastenii semeistva Podorozhnikovye na rost E. coli in vitro. BONTS UrO RAN, 2, 16.
- Taskova, R., Peev, D., Handjieva, N. (2002). Iridoid glucosides of the genus Veronica s.l. and their systematic significance. Plant Systematics and Evolution, 231 (1-4), 1–17. doi: http://doi.org/10.1007/s006060200008
- Jensen, S. R., Albach, D. C., Ohno, T., Grayer, R. J. (2005). Veronica: Iridoids and cornoside as chemosystematic markers. Biochemical Systematics and Ecology, 33 (10), 1031–1047. doi: http://doi.org/10.1016/j.bse.2005.03.001
- Crişan, G., Vlase, L., Balica, G., Muntean, D., Ştefănescu, C., Păltinean, R. et. al. (2010). LC/MS analysis of aucubin and catalpol of some Veronica species. Farmacia, 58, 237–242.
- Kovalyova, A. M., Ilina, T. V., Osmachko, A. P., Koshovyi, O. M., Grudko, I. V. (2020). Carboxylic Acids from Herbs of Veronica austriaca, V. cuneifolia, and V. armena. Chemistry of Natural Compounds, 56 (6), 1111–1113. doi: http://doi.org/10.1007/s10600-020-03238-1
- Crişan, G., Tămaş, M., Miclăuş, V., Krausz, T., Sandor, V. A. (2007). A comparative study of some Veronica L. species. Revista Medico-chirurgicala a Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, 111, 280–284.
- Gusev, N. F., Nemereshina, O. N., Petrova, G. V. (2013). Izuchenie biologicheski aktivnikh veschestv v rasteniiakh Veronica chamaedrys L. i V. officinalis L. Uspekhi sovremennogo estestvoznaniia, 8, 113–119.
- Marcenco, A. (2008). Studiul compozitiel chimice al Veronica chamaedrys L. Book of abstracts of the International Conference of Young Researchers. Chişinău, 22.
- Milian, I. I. (2016). Farmakohnostychne doslidzhennia roslyn rodu Veronika (Veronica L.). Lviv, 22.
- Marchyshyn, S. M. Milian, I. I. (2016). The content of fatty acids in lipophilic extracts of Veronica chamaedrys L. and Veronica officinalis L. Journal of Education, Health and Sport, 6 (3), 91–96.
- Nikolova, M., R. G. (2005). A HPLC Analysis on Interpopulational Variations in the Flavonoid Composition of Veronica chamaedrys. International Journal of Botany, 2 (1), 7–10. doi: http://doi.org/10.3923/ijb.2006.7.10
- Nikolova, M., Gevrenova, R., Ivancheva, S. (2003). External flavonoid aglycones from Veronica chamaedrys L. (Scrophulariaceae). Acta pharmaceutica, 53, 145–149.
- Osmachko, A., Kovaleva, A., Ilyina, T., Koshovyi, O., Sidora, N. (2017). Chromatography-mass spectrometry study of low molecular aliphatic, fatty and aromatic acids of Veronica teucrium L. rhizomes. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 2 (6), 22–25. doi: http://doi.org/10.15587/2519-4852.2017.99317
- Osmachko, A. P., Kovaleva, A. M., Ilyina, T. V., Koshovyi, O. M. (2017). Carboxylic acids of phenolic complexes from Veronica teucrium L. News of Pharmacy, 3 (91), 21–27. doi: http://doi.org/10.24959/nphj.17.2179
- Williamson, G., Manach, C. (2005). Bioavailability and bioefficacy of polyphenols in humans. II. Review of 93 intervention studies. The American Journal of Clinical Nutrition, 81 (1), 243S–255S. doi: http://doi.org/10.1093/ajcn/81.1.243s
- Pankaj, G. J, Sanjay, J. S. (2016). Isolation, characterization and hypolipidemic activity of ferulic acid in high-fat-diet-induced hyperlipidemia in laboratory rats. EXCLI J., 15, 599–613. doi: http://doi.org/10.17179/excli2016-394
- Choi, R., Kim, B. H., Naowaboot, J., Lee, M. Y., Hyun, M. R., Cho, E. J. et. al. (2011). Effects of ferulic acid on diabetic nephropathy in a rat model of type 2 diabetes. Experimental and Molecular Medicine, 43 (12), 676–683. doi: http://doi.org/10.3858/emm.2011.43.12.078
- Hsu, C.-L., Yen, G.-C. (2008). Phenolic compounds: Evidence for inhibitory effects against obesity and their underlying molecular signaling mechanisms. Molecular Nutrition & Food Research, 52 (1), 53–61. doi: http://doi.org/10.1002/mnfr.200700393
- Chen, S., Wen, X., Zhang, W., Wang, C., Liu, J., Liu, C. (2016). Hypolipidemic effect of oleanolic acid is mediated by the miR‐98‐5p/PGC‐1β axis in high‐fat diet‐induced hyperlipidemic mice. The FASEB Journal, 31 (3), 1085–1096. doi: http://doi.org/10.1096/fj.201601022r
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Аlla Kovaleva, Тetyana Ilina, Ain Raal, Alina Osmachko, Olga Goryacha, Yaroslav Rozhkovskyi
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.