Дослідження вмісту карбонових кислот у рослинних зборах методом ВЕРХ

Автор(и)

  • Альона Олександрівна Савич Тернопільський національний медичний університет ім І. Я. Горбачевського МОЗ України, Україна https://orcid.org/0000-0001-6053-7625
  • Світлана Михайлівна Марчишин Тернопільський національний медичний університет ім І. Я. Горбачевського МОЗ України, Україна https://orcid.org/0000-0001-9585-1251
  • Роксолана Юріївна Басараба Буковинський державний медичний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-0799-7718
  • Любомир Степанович Криськів Тернопільський національний медичний університет ім І. Я. Горбачевського МОЗ України, Україна https://orcid.org/0000-0001-5129-8167

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2021.229132

Ключові слова:

рослинні збори, карбонові кислоти, високоефективна рідинна хроматографія, цукровий діабет, фітотерапія, ізолимонна кислота, бурштинова кислота, фумарова кислота

Анотація

Мета. Метою роботи було вивчити якісний склад та дослідити кількісний вміст деяких карбонових кислот у рослинних зборах, що мають встановлену гіпоглікемічну, гіполіпідемічну та антиоксидантну активність у попередніх дослідженнях in vivo.

Матеріали та методи. Дослідження вмісту карбонових кислот у рослинних зборах виконували методом ВЕРХ за допомогою рiдинного хроматографа Agilent Technologies 1200 (США). Ідентифікацію та кількісний аналіз проводили з використанням стандартних розчинів карбонових сполук (винної, піровиноградної, ізолимонної, лимонної, бурштинової та фумарової кислот).

Результати. За результатами хроматографічного дослідження було встановлено, що у досліджуваних зразках міститься в найбільшій кількості ізолимонна кислота, вміст якої становить (45,22±0,04) мг/г у рослинному зборі № 3, (63,65±0,06) мг/г у рослинному зборі № 4, (7,51±0,02) мг/г у рослинному зборі № 7, (2,54±0,01) мг/г у рослинному зборі № 13 та (43,48±0,05) мг/г у рослинному зборі № 19. Окрім цього було виявлено високий вміст бурштинової кислоти, як важливого регулятора мітохондріальної дисфункції та фумарової кислоти, як потужного імуномодулюючого, протизапального та антиоксидантного агента.

Висновки. ВЕРХ аналіз п’яти зразків рослинних зборів з антидіабетичною активністю показав наявність шести карбонових кислот. Домінуючою кислотою у всіх зразках була ізолимонна кислота. Серед найбільш важливих для профілактики та лікування цукрового діабету було ідентифіковано та встановлено високий кількісний вміст бурштинової та фумарової кислот. Отримані дані свідчать про наявність кореляційного зв’язку між фітохімічним складом досліджуваних рослинних зборів та їх фармакодинамікою, що було встановлено попередньо

Біографії авторів

Альона Олександрівна Савич, Тернопільський національний медичний університет ім І. Я. Горбачевського МОЗ України

Кандидат фармацевтичних наук, асистент

Кафедра фармакогнозії з медичною ботанікою

Світлана Михайлівна Марчишин, Тернопільський національний медичний університет ім І. Я. Горбачевського МОЗ України

Доктор фармацевтичних наук, професорка

Кафедра фармакогнозії з медичною ботанікою

Роксолана Юріївна Басараба, Буковинський державний медичний університет

Кандидат фармацевтичних наук, асистентка

Кафедра фармації

Любомир Степанович Криськів, Тернопільський національний медичний університет ім І. Я. Горбачевського МОЗ України

Кандидат фармацевтичних наук, старший викладач

Кафедра фармацевтичної хімії

Посилання

  1. American Diabetes Association (2020). Standards of medical care in diabetes. Diabetes care, 43, 1212.
  2. International Diabetes Federation. (2019). IDF Diabetes Atlas. Brussels. Available at: https://www.diabetesatlas.org
  3. Governa, P., Baini, G., Borgonetti, V., Cettolin, G., Giachetti, D., Magnano, A. et. al. (2018). Phytotherapy in the Management of Diabetes: A Review. Molecules, 23 (1), 105. doi: http://doi.org/10.3390/molecules23010105
  4. Kooti, W., Farokhipour, M., Asadzadeh, Z., Ashtary-Larky, D., Asadi-Samani, M. (2016). The role of medicinal plants in the treatment of diabetes: a systematic review. Electronic Physician, 8 (1), 1832–1842. doi: http://doi.org/10.19082/1832
  5. Savych, A., Marchyshyn, S., Basaraba, R. (2020). Determination of fatty acid composition content in the herbal antidiabetic collections. Pharmacia, 67 (3), 153–159. doi: http://doi.org/10.3897/pharmacia.67.e51812
  6. Savych, A., Marchyshyn, S., Kozyr, H., Yarema, N. (2021). Determination of inulin in the herbal mixtures by GC-MS method. Pharmacia, 68 (1), 181–187. doi: http://doi.org/10.3897/pharmacia.68.e55051
  7. Savych, A., Marchyshyn, S., Harnyk, M., Kudria, V., Ocheretniuk, A. (2021). Determination of amino acids content in two samples of the plant mixtures by GC-MS. Pharmacia, 68 (1), 283–289. doi: http://doi.org/10.3897/pharmacia.68.e63453
  8. Marchyshyn, S., Polonets, O., Savych, A., Nakonechna, S. (2020). Determination of carbohydrates of Chrysanthemum morifolium L. leaves and flowers by GC-MS. Pharmakeftiki Journal, 32 (4), 202–212.
  9. Savych, A., Marchyshyn, M., Basaraba, R., Lukanyuk, M. (2020). Antihyperglycemic, hypolipidemic and antioxidant properties of the herbal mixtures in dexamethasone-induced insulin resistant rats. PharmacologyOnLine, 2, 73–82.
  10. Savych, A., Marchyshyn, S., Basaraba, R. (2020). Screening study of hypoglycemic activity of the herbal mixtures (message 1). ScienceRise: Pharmaceutical Science, 4 (26), 40–46. doi: http://doi.org/10.15587/2519-4852.2020.210734
  11. Ucar, F. B., Celik, G., Akpinar, O., Corbaci, C. (2014). Production of citric and isocitric acid by Yarrowia lipolytica strains grown on different carbon sources. Turkish Journal of Biochemistry, 39 (3), 285–290. doi: http://doi.org/10.5505/tjb.2014.92005
  12. Chi, Z., Wang, Z.-P., Wang, G.-Y., Khan, I., Chi, Z.-M. (2014). Microbial biosynthesis and secretion ofl-malic acid and its applications. Critical Reviews in Biotechnology, 36 (1), 99–107. doi: http://doi.org/10.3109/07388551.2014.924474
  13. Ives, S. J., Zaleski, K. S., Slocum, C., Escudero, D., Sheridan, C., Legesse, S. et. al. (2020). The effect of succinic acid on the metabolic profile in high‐fat diet‐induced obesity and insulin resistance. Physiological Reports, 8 (21). doi: http://doi.org/10.14814/phy2.14630
  14. Ferro, A., Carbone, E., Zhang, J., Marzouk, E., Villegas, M., Siegel, A. et. al. (2017). Short-term succinic acid treatment mitigates cerebellar mitochondrial OXPHOS dysfunction, neurodegeneration and ataxia in a Purkinje-specific spinocerebellar ataxia type 1 (SCA1) mouse model. PLOS ONE, 12 (12), e0188425. doi: http://doi.org/10.1371/journal.pone.0188425
  15. Kronenberg, J., Pars, K., Brieskorn, M., Prajeeth, C., Heckers, S., Schwenkenbecher, P. et. al. (2019). Fumaric Acids Directly Influence Gene Expression of Neuroprotective Factors in Rodent Microglia. International Journal of Molecular Sciences, 20 (2), 325. doi: http://doi.org/10.3390/ijms20020325
  16. Gill, A. J., Kolson, D. L. (2013). Dimethyl Fumarate Modulation of Immune and Antioxidant Responses: Application to HIV Therapy. Critical Reviews in Immunology, 33 (4), 307–359. doi: http://doi.org/10.1615/critrevimmunol.2013007247
  17. WHO Guidelines on good agricultural and mixture practices (GACP) for medicinal plants (2003). World Health Organization Geneva, Switzerland, 72.
  18. Agius, C., von Tucher, S., Poppenberger, B., Rozhon, W. (2018). Quantification of sugars and organic acids in tomato fruits. MethodsX, 5, 537–550. doi: http://doi.org/10.1016/j.mex.2018.05.014
  19. Ergönül, P. G., Nergiz, C. (2010). Determination of organic acids in olive fruit by HPLC. Czech Journal of Food Sciences, 28 (3), 202–205. doi: http://doi.org/10.17221/1379-cjfs
  20. Beloborodova, N., Pautova, A., Sergeev, A., Fedotcheva, N. (2019). Serum Levels of Mitochondrial and Microbial Metabolites Reflect Mitochondrial Dysfunction in Different Stages of Sepsis. Metabolites, 9 (10), 196. doi: http://doi.org/10.3390/metabo9100196
  21. Lillefosse, H. H., Clausen, M. R., Yde, C. C., Ditlev, D. B., Zhang, X., Du, Z.-Y. et. al. (2014). Urinary Loss of Tricarboxylic Acid Cycle Intermediates As Revealed by Metabolomics Studies: An Underlying Mechanism to Reduce Lipid Accretion by Whey Protein Ingestion? Journal of Proteome Research, 13 (5), 2560–2570. doi: http://doi.org/10.1021/pr500039t
  22. Gothai, S., Ganesan, P., Park, S.-Y., Fakurazi, S., Choi, D.-K., Arulselvan, P. (2016). Natural Phyto-Bioactive Compounds for the Treatment of Type 2 Diabetes: Inflammation as a Target. Nutrients, 8 (8), 461. doi: http://doi.org/10.3390/nu8080461
  23. Chapela, S. P., Burgos, I., Congost, C., Canzonieri, R., Muryan, A., Alonso, M., Stella, C. A. (2018). Parenteral Succinate Reduces Systemic ROS Production in Septic Rats, but It Does Not Reduce Creatinine Levels. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018, 1–6. doi: http://doi.org/10.1155/2018/1928945
  24. Dickel, H., Bruckner, T., Höxtermann, S., Dickel, B., Trinder, E., Altmeyer, P. (2019). Fumaric acid ester‐induced T‐cell lymphopenia in the real‐life treatment of psoriasis. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 33 (5), 893–905. doi: http://doi.org/10.1111/jdv.15448
  25. Li, S., Vaziri, N. D., Swentek, L., Takasu, C., Vo, K., Stamos, M. J. et. al. (2021). Prevention of Autoimmune Diabetes in NOD Mice by Dimethyl Fumarate. Antioxidants, 10 (2), 193. doi: http://doi.org/10.3390/antiox10020193
  26. Adam, J., Ramracheya, R., Chibalina, M. V., Ternette, N., Hamilton, A., Tarasov, A. I. et. al. (2017). Fumarate Hydratase Deletion in Pancreatic β Cells Leads to Progressive Diabetes. Cell Reports, 20 (13), 3135–3148. doi: http://doi.org/10.1016/j.celrep.2017.08.093
  27. Dickel, H., Bruckner, T., Altmeyer, P. (2018). Long-term real-life safety profile and effectiveness of fumaric acid esters in psoriasis patients: a single-centre, retrospective, observational study. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 32 (10), 1710–1727. doi: http://doi.org/10.1111/jdv.15019

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Савич, А. О., Марчишин, С. М., Басараба, Р. Ю., & Криськів, Л. С. (2021). Дослідження вмісту карбонових кислот у рослинних зборах методом ВЕРХ. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (2 (30), 33–39. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2021.229132

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки