Порівняльний аналіз жирнокислотного складу сировини ячменю звичайного (сорт Шедевр) та жита посівного (сорт Хамарка) української селекції
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2021.243361Ключові слова:
Жито посівне (сорт Хамарка), ячмінь звичайний (сорт Шедевр), жирнокислотний склад, газова хроматографіяАнотація
Жито посівне (Secale cereale L.) та Ячмінь звичайний (Hordéum vulgáre L.) - однорічні трав'янисті рослини родини Злакових (Poaceae), їх широко культивують в багатьох країнах світу як зернові та кормові культури. Достатня сировинна база жита посівного та ячменю звичайного робить їх перспективними джерелами для одержання нових лікарських засобів.
Матеріали і методи. Методом газової хроматографії досліджено жирнокислотний склад у ліпофільних фракціях насіння, стебел і листя жита посівного (сорт Хамарка) та ячменю звичайного (сорт Шедевр).
Результати. У результаті проведеного дослідження ідентифіковано i встановлено кількісний вміст 14 жирних кислот у стеблах та листі ячменю звичайного, 13 – у листі жита посівного і 12 – у стеблах жита посівного та в обох видах досліджуваного насіння. В усіх видах досліджуваної сировини кількісно переважали ненасичені жирні кислоти, вміст яких переважав у насінні жита посівного – 82.89 % та ячменю звичайного – 76.35 %. У стеблах ячменю звичайного їх вміст склав 64.04 %, листі ячменю звичайного – 66.31 % від суми. В стеблах та листі жита посівного перевага вмісту ненасичених жирних кислот над насиченими була несуттєва: 49.00 % проти 47.05 % та 53.70 % проти 43.03 % відповідно. Серед ненасичених жирних кислот домінували лінолева та ліноленова кислоти. Серед насичених у вcіx видах досліджуваної сировини переважала пальмітинова кислота
Висновки. Методом газової хроматографії ідентифіковано та встановлено кількісний вміст жирних кислот у насінні, стеблах і листі жита посівного (сорт Хамарка) та ячменю звичайного (сорт Шедевр). Одержані результати проведених досліджень свідчать про багатий жирнокислотний склад досліджуваної сировини і можуть бути використані для створення лікарських засобів на їх основі
Посилання
- Cardiovascular diseases statistics. Eurostat. Available at: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Cardiovascular_diseases_statistics
- Sokoła-Wysoczańska, E., Wysoczański, T., Wagner, J., Czyż, K., Bodkowski, R., Lochyński, S., Patkowska-Sokoła, B. (2018). Polyunsaturated Fatty Acids and Their Potential Therapeutic Role in Cardiovascular System Disorders – A Review. Nutrients, 10 (10), 1561–1582. doi: http://doi.org/10.3390/nu10101561
- Bulba, P. O., Hubskyi, I. S. (2017). Faktory ryzyku khvorob sertsevo-sudynnoi systemy v ramkakh profilaktychnykh zakhodiv. Aktualni problemy ta perspektyvy rozvytku pryrodnychykh, medychnykh ta farmatsevtychnykh nauk. Zaporizhzhia: ZDMU, 31–33.
- Buts, М. А. (2016). Terms of origin, prophylaxis and treatment of cardiovascular illnesses of children and teenagers. Molodyi vchenyi, 1, 9–13.
- Sakhanda, I. V. (2018). Statistics of the incidence of the population as of 01.12.2017 in the context of cardiovascular diseases. Fitoterapiia, 1, 56–58.
- Omega-3 fatty acid medicines no longer considered effective in preventing heart disease (2019). European Medicines Agency, 1, 19056–19058.
- Del Gobbo, L. C., Imamura, F., Aslibekyan, S., Marklund, M., Virtanen, J. K. et. al. (2016) ω-3 polyunsaturated fatty acid biomarkers and coronary heart disease: pooling project of 19 cohort studies. JAMA Internal Medicine, 176 (8), 1155–1166. doi: http://doi.org/10.1161/circ.129.suppl_1.p357
- Andreasen, M. F., Landbo, A.-K., Christensen, L. P., Hansen, Å., Meyer, A. S. (2001). Antioxidant Effects of Phenolic Rye (Secale cereale L.) Extracts, Monomeric Hydroxycinnamates, and Ferulic Acid Dehydrodimers on Human Low-Density Lipoproteins. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49 (8), 4090–4096. doi: http://doi.org/10.1021/jf0101758
- Gozukirmizi, N., Karlik, E. (2017). Barley (Hordeum vulgare L.) improvement past, present and future. Brewing Technology. IntechOpen, 49–78. doi: http://doi.org/10.5772/intechopen.68359
- Kulichová, K., Sokol, J., Nemeček, P., Maliarová, M., Maliar, T., Havrlentová, M., Kraic, J. (2019). Phenolic compounds and biological activities of rye (Secale cereale L.) grains. Open Chemistry, 17 (1), 988–999. doi: http://doi.org/10.1515/chem-2019-0103
- Chikmawati, T., Miftahudin, Gustafson, J. P. (2013). Rye (Secale cereale L.) and Wheat (Triticum aestivum L.) Simple Sequence Repeat Variation within Secale spp. (Poaceae). HAYATI Journal of Biosciences, 20 (4), 163–170. doi: http://doi.org/10.4308/hjb.20.4.163
- Bagci, A., Dursun, N., Ozcan, M. M., Tamkoc, A., Ozer, I. (2019). The Oil Yield, Mineral Content, and Fatty Acid Compositions of Some Rye (Secale cereale) Grains. Iranian journal of chemistry and chemical engineering, 38 (5), 285–292.
- Derzhavnyi reiestr sortiv roslyn, prydatnykh dlia poshyrennia v Ukraini na 2021 rik (2021). Kyiv: Ministerstvo ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy, 525.
- Tartynska, G. S., Moeen, F. D., Naeem, S., Zhuravel, I. О., Kyslychenko, V. S., Popyk, A. I. (2018). Тhe study of macro- and microelement composition of rye and barley. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 10 (2), 314–317.
- Tartynska, H. S., Zhuravel, I. O., Kyslychenko, V. S., Hutsol, V. V., Martynov, A. V. (2021). Doslidzhennia aminokyslotnoho skladu travy yachmeniu zvychainoho i zhyta posivnoho. Medychna ta klinichna khimiia, 2, 98–103.
- Pietkova, I. B., Unhurian, L. M., Horiacha, L. M., Kyslychenko, V. S., Zhuravel, I. O., Kuznietsova, V. Yu., Panasenko, О. I. (2020) Composition of fatty acids in Centaurea cyanus (L.). Ceska a Slovenska Farmacie, 69, 194–197.
- Pinkevych, V. O., Dababneh, M. F., Burda, N. Y., Zhuravel, I. O. (2021). Fatty acid composition of night-scented stock (Matthiola bicornis (Sibth. & Sm.) DC.) raw materials. Current Issues in Pharmacy and Medical Sciences, 34 (1), 34–41. doi: http://doi.org/10.2478/cipms-2021-0007
- Osman, R. O., El-Gelil, F. M. A., El-Noamany, H. M., Dawood, M. G. (2000). Oil content and fatty acid composition of some varieties of barley and sorghum grains. Grasas y Aceites, 51 (3), 157–162. doi: http://doi.org/10.3989/gya.2000.v51.i3.472
- Magnusdottir, O. K., Landberg, R., Gunnarsdottir, I., Cloetens, L., Åkesson, B., Rosqvist, F. et. al. (2014). Whole Grain Rye Intake, Reflected by a Biomarker, Is Associated with Favorable Blood Lipid Outcomes in Subjects with the Metabolic Syndrome – A Randomized Study. PLoS ONE, 9 (10), e110827. doi: http://doi.org/10.1371/journal.pone.0110827
- Makhatova, B. G., Datkhayev, U. M., Burda, N. Y., Kyslychenko, V. S. (2016). Fatty acids from Verbascum songaricum herb. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 7 (2), 277–279.
- Molfino, A., Gioia, G., Fanelli, F., Muscaritoli, M. (2014). The Role for Dietary Omega-3 Fatty Acids Supplementation in Older Adults. Nutrients, 6 (10), 4058–4072. doi: http://doi.org/10.3390/nu6104058
- Zheng, C. J., Yoo, J.-S., Lee, T.-G., Cho, H.-Y., Kim, Y.-H., Kim, W.-G. (2005). Fatty acid synthesis is a target for antibacterial activity of unsaturated fatty acids. FEBS Letters, 579 (23), 5157–5162. doi: http://doi.org/10.1016/j.febslet.2005.08.028
- Watson, K. S., Boukhloufi, I., Bowerman, M., Parson, S. H. (2021). The Relationship between Body Composition, Fatty Acid Metabolism and Diet in Spinal Muscular Atrophy. Brain Sciences, 11 (2), 131. doi: http://doi.org/10.3390/brainsci11020131
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Ganna Tartynska, Іryna Zhuravel, Viktoriia Kyslychenko, Viktoriia Hutsol
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.