Порівняльне фармакогностичне дослідження коренів Rosa Majalis Herrm. and Rosa Canina L.

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2021.243525

Ключові слова:

корінь, шипшина, діагностичні ознаки, морфолого-анатомічна будова, числові показники

Анотація

Мета – провести порівняльне фармакогностичне дослідження серій коренів Rosa (R.) majalis Herrm. і Rosa (R.) canina L. зі встановленням діагностичних ознак морфологічної і анатомічної будови та пограничних меж числових показників сировини.

Матеріали та методи. Для вивчення макро- та мікроскопічних ознак сировини використовували суху та свіжу сировину і мікроскоп Delta optic BioLight 300 (Польща). Визначення вмісту суми поліфенолів проводили спектрофотометрією (на спектрофотометрі Optizen POP (Корея)) та ВЕРХ (хроматограф Agilent 1200 3 D LC System Technologies (США)).

Результати. В результаті дослідження сировини встановлено морфологічні (характер поверхні (перидерми) та зламу) та анатомічні (колір клітинних оболонок та їх порожнин; розташування склеренхіми; наявність кристалоносної обкладки склеренхіми у корені R. сanina; різні елементи залишків тетраархного провідного пучка в центрі кореня) діагностичні ознаки кореня R. majalis та R. сanina.

Порівняння числових показників – втрата в масі при висушуванні (не більше 10 %), загальна зола (не більше 5 %), екстрактивні речовини (не менше 9 %), кількісний вміст суми поліфенолів (не менше 4 %) – показало, що обидва види сировини за цими показниками практично неможливо відрізнити.

Висновки. Вперше проведенo порівняльне фармакогностичне дослідження коренів R. majalis і R. canina та встановлені їх макро- і мікроскопічні загальні та відмінні ознаки. Втрата в масі при висушуванні, загальна зола, екстрактивні речовини, вміст суми поліфенолів в корені R. majalis та R. сanina не мають значних відмінностей, тому корінь обох видів рослин може використовуватися як лікарська рослинна сировина «Шипшини корінь». Отримані дані будуть використані у подальших дослідженнях при створені методів контролю якості сировини та фітозасобів

Біографії авторів

Тетяна Віталіївна Опрошанська, Національний фармацевтичний університет

Кандидат фармацевтичних наук, доцент

Кафедра «Управління та економіки фармації»

Ольга Павлівна Хворост, Національний фармацевтичний університет

Доктор фармацевтичних наук, професор

Кафедра «Хімії природних сполук і нутриціології»

Катерина Сергіївна Скребцова, Національний фармацевтичний університет

Кандидат фармацевтичних наук, асистент

Кафедра «Хімії природних сполук і нутриціології»

Konradas Vitkevicius, Lithuanian University of Health Sciences

Doctor of Pharmacy, Professor

Department of Analytical and Toxicological Chemistry

Medical academy

Посилання

  1. Vasileva, O. Iu. (2006). Osobennosti ontogeneza nekotorykh vidov roda Rosa (Rosaceae). Rastitelnye resursy, 42 (3), 25–37.
  2. Navruzov, A. R., Shamsizade, L. A. (2011). Antotsiany plodov dvukh vidov roda Rosa. Khimiia prirodnykh soedinenii, 1, 107.
  3. The plant list. A working list of all plant species. Available at: http://www.theplantlist.org/tpl1.1/search?q=rosa
  4. Kapelian, A. I. (2015). Sezonnii ritm razvitiia introdutsirovannykh vidov roda Rosa (Rosaceae) v parke botanicheskogo sada Bin Ran (g. Sankt-Peterburg). Rastitelnye resursy, 51 (3), 357–364.
  5. Novruzov, A. R. (2014). Contents and dynamics of accumulation of the ascorbic acid in fruits of Rosa Canina L. Chemistry of Plant Raw Material, 3, 221–226. doi: http://doi.org/10.14258/jcprm.1403221
  6. Sergunova, E. V., Sorokina, A. A. (2011). Issledovaniya po standartizacii plodov shipovnika. Pharmacy, 5, 12–15.
  7. Crabowska, K., Janeczko, Z. (2012). Fatty acid composition of the monogalactosyldiacyl-glycerol fraction obtained from Rosa sp. And litizin. Khimiia prirodnykh soedinenii, 3, 416–418.
  8. Oproshanska, T., Khvorost, O. (2021). Potentiometric determination of organic acids in the medicinal plant raw material. News of Pharmacy, 1 (101), 11–17. doi: http://doi.org/10.24959/nphj.21.42
  9. Novruzov, A. R., SHamsizade, L. A. (2012). Karotinoidy plodov nekotorykh vidov Rosa. KHimiia prirodnykh soedinenii, 5, 802.
  10. Honarvar, M., Javidnia, K., Khosh-Khui, M. (2011). Essential oil composition of fresh and dried flowers of Rosa moschata from Iran. Chemistry of Natural Compounds, 47 (5), 826–828. doi: http://doi.org/10.1007/s10600-011-0075-2
  11. Derzhavna farmakopeia Ukrainy Dop. 1 (2.0). (2016). Kharkiv: DP «Naukovo-eksportnyi farmakopeinyi tsentr», 360.
  12. Kompendium. Available at: https://compendium.com.ua/
  13. Li, Y.-L., Dai, H.-N., Ma, G.-X., Zhang, W., Wu, T.-Y., Wang, Y.-Q. et. al. (2017). A new triterpenic acid from the roots of Rosa laevigata. Yao Xue Xue Bao, 52 (3), 425–429.
  14. Jiang, H., Han, H., Man, W.-J., Hou, A.-J., Guo, X.-Y., Xing, X.-D. et. al. (2020). Ursane-type triterpenoids from the roots of Rosa multiflora with their anti-inflammatory activity. Journal of Asian Natural Products Research, 22 (2), 131–137. doi: http://doi.org/10.1080/10286020.2018.1541135
  15. Dai, H.-N., Ma, G.-X., Zhou, J.-M., Zhong, X. Q., Zhou, Y.-L., Lv, G.-R. et. al. (2016). Triterpenoids from roots of Rosa laevigata. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi, 41 (12), 2267–2272. doi: https://doi.org/10.4268/cjcmm20161216
  16. Ma, Y., Wang, Y., Zhang, H., Sun, W., Li, Z., Zhang, F. et. al. (2020). Antimicrobial mechanism of strictinin isomers extracted from the root of Rosa roxburghii Tratt (Ci Li Gen). Journal of Ethnopharmacology, 250, 112498. doi: http://doi.org/10.1016/j.jep.2019.112498
  17. Fan, X., Bai, L., Lin, L., Liao, D., Gong, Y., Liu, X. et. al. (2020). Studies on the chemical constituents and quality evaluation of Rosa cymosa Tratt. root. Journal of Separation Science, 43 (24), 4379–4389. doi: http://doi.org/10.1002/jssc.202000005
  18. Ji, Y., Xia, X., Xu, X., Zhu, N. (2019). Three new triterpenoids with their bioactives from the roots of Rosa cymosa. Natural Product Research, 34 (20), 2931–2937. doi: http://doi.org/10.1080/14786419.2019.1599886
  19. Huang, X.-Y., Ma, G.-X., Zhong, X.-Q., Zhou, Y.-L., Dai, H.-N., Wu, H.-F. et. al. (2014). Triterpene constituents from Rosa cymosa Tratt. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi, 39 (23), 4637–4641.
  20. Park, K. H., Jeong, M. S., Park, K. J., Choi, Y. W., Seo, S. J., Lee, M. W. (2014). Topical Application of Rosa multiflora Root Extract Improves Atopic Dermatitis-Like Skin Lesions Induced by Mite Antigen in NC/Nga Mice. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 37 (1), 178–183. doi: http://doi.org/10.1248/bpb.b13-00619
  21. Upton, R., Graff, A., Jolliffe, G., Länger, R., Williamson, E. (Eds.) (2011). American Herbal Pharmacopoeia: botanical pharmacognosy-microscopic characterization of botanical medicines. CRC Press, 800.
  22. Derzhavna farmakopeia Ukrainy (2.0). (2015). Kharkiv: DP «Naukovo-eksportnyi farmakopeinyi tsentr».
  23. Derzhavna farmakopeia Ukrainy Dop. 5 (2.0). (2021). Kharkiv: DP «Naukovo-eksportnyi farmakopeinyi tsentr».
  24. European Pharmacopoeia. Available at: https://pheur.edqm.eu/home
  25. Aliyev, B. M., Qabilov, M. Y., Aliyeva, I. F., Huseynova, S. A. (2019). Morphological and anatomical structure of Rosa canina L. Modern Science, 10-1, 25–28.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-29

Як цитувати

Опрошанська, Т. В., Хворост, О. П., Скребцова, К. С., & Vitkevicius, K. (2021). Порівняльне фармакогностичне дослідження коренів Rosa Majalis Herrm. and Rosa Canina L. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (5(33), 71–78. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2021.243525

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки