Використання водного екстракту картоплі (Solanum tuberosum L.) у гідрогелевих масках для очей як засобу проти старіння

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2022.261641

Ключові слова:

водний екстракт, засіб проти старіння, бульба картоплі, гідрогелева маска під очі, solanum tuberosum L., пори, зморшки, вологість, плями, усадка

Анотація

Тонкість і чутливість шкіри в області під очима призводять до того, що шкіра в цій області легко проявляє ознаки старіння. Гідрогелеві маски містять високий відсоток води, тому під час використання така маска зволожує шкіру довгий час. Гідрогелева маска для очей з водним екстрактом бульб картоплі використовується для профілактики передчасного старіння, особливо в області під очима.

Метою цього дослідження було визначити, чи може гідрогелева маска для очей, що містить водний екстракт бульб картоплі забезпечувати достатню ефективність для сповільнення старіння.

Матеріали та методи. Водний екстракт бульб картоплі перевіряли на наявність фітохімічних речовин, потім додавали в гідрогелеву маску для очей із концентрацією 0,25 %, 0,5 % і 1 %. Оцінка гідрогелевої маски для очей включає органолептичні дослідження, перевірка ваги, товщини, тест на рН, тест на розтягування, здатність до набухання, усадку, стабільність, циклічний тест, гедонічний тест і тест на ефективність уповільнення старіння. Вимірювані параметри уповільнення старіння включають вологість обличчя, пори на ньому, плями та зморшки. Лікування проводилося протягом чотирьох тижнів, маску наносили двічі на тиждень.

Результати: результати показали, що всі формули гідрогелевих масок для очей були стабільними під час зберігання та циклічних випробувань. Усі формули відповідають значенням pH, випробуванням на усадку, еластичність, набухання та подразнення. Гедонічний тест на добровольцях показав, що найбільш ефектвною концентрацією є 1 %. Результати тесту на антивікову ефективність найкращого складу гідрогелевої маски для очей: концентрація екстракту 1 % забезпечувала підвищення вологості на 27 %, звуження пор на 35.8 %, зменшення плям на 40 % і зморшок на 37.6 %.

Висновок: різні концентрації формул масок показали різну ефективність проти старіння, і найкращою формулою був 1 % склад, що забезпечив підвищення вологості на 27 %, звуження пор на 35.8 %, зменшення кількості плям на 40 % і зморшок на 37.6 %, що вказує на високу ефективність уповільнення старіння

Біографії авторів

Mawalia Mawalia, Universitas Sumatera Utara

Postgraduate Program

Faculty of Pharmacy

Julia Reveny, Universitas Sumatera Utara

Department of Pharmaceutical Technology

Faculty of Pharmacy

Urip Harahap, Universitas Sumatera Utara

Department of Pharmacology

Faculty of Pharmacy

Посилання

  1. Ardhie, A. M. (2011). Radikal bebas dan peran antioksidan dalam mencegah penuaan. Medicinus, 24 (1), 4–9.
  2. Bogadenta, A. (2012). Antisipasi Gejala Penuaan Dini dengan Kesaktian Ramuan Herbal. Yogyakarta: Buku Biru.
  3. Duraivel, S., Shaheda, S. A., Basha, S. R., Pasha, S. E., Jilani, S. (2014). Formulation and evaluation of Antiwrinkle activity of Cream and Nano emulsion of Moringa oleifera seed oil. IOSR Journal of Pharmacy and Biological Sciences, 9 (4), 58–73. doi: http://doi.org/10.9790/3008-09415873
  4. Bucay, V. W., Day, D. (2013). Adjunctive Skin Care of the Brow and Periorbital Region. Clinics in Plastic Surgery, 40 (1), 225–236. doi: http://doi.org/10.1016/j.cps.2012.09.003
  5. Chandra, R. (2020). Aspek Dermatologi Penuaan Kulit Periorbital. Cermin Dunia Kedokteran, 47 (9), 537–539. doi: http://doi.org/10.55175/cdk.v47i9.920
  6. Setiadi, S. F. (2001). Kentang Varietas dan Pembudidayaan. Jakarta Penebar: Swadaya.
  7. Giese, J. (1995). Vitamin and mineral fortification of foods. Food technology.
  8. Harahap, U., Dalimunthe, A., Hertiani, T., Muhammad, M., Nasri, Satria, D. (2021). Antioxidant and antibacterial activities of ethanol extract of Vernonia amygdalina Delile. Leaves. AIP Conference Proceedings, 2342 (1), 080011. doi: http://doi.org/10.1063/5.0045447
  9. Ginting, M., Fitri, K., Leny, L., Lubis, B. K. (2020). Formulasi dan Uji Efektifitas Anti-Aging dari Masker Clay Ekstrak Etanol Kentang Kuning (Solanum tuberosum L.). Jurnal Dunia Farmasi, 4 (2), 68–75. doi: http://doi.org/10.33085/jdf.v4i2.4541
  10. Lemba, A. P. (2010). Pengaruh Jenis Pelarut dan Pengolahan Terhadap Aktivitas Antioksidan pada Produk Olahan Kentang (Solanum tuberosum L.). Jakarta.
  11. Tranggono, R. I., Latifah, F. (2007). Buku pegangan ilmu pengetahuan kosmetik. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama, 3 (47), 58–59.
  12. Ditjen, P. O. M. (1985). Formularium Kosmetika Indonesia’, Jakarta: Departemen Kesehatan RI. Hal, 83 (85), 106–132.
  13. Okwani, Y., Halid, N. A., Hasanuddin, S., Djunaidin, D., Hikmat, D. J. (2020). Formulasi Hydrogel Eye Mask Berbasis Ekstrak Limbah Kepala Udang Putih (Litopenaeus vannamei) Sebagai Suplemen dan Relaksasi Mata Lelah. Jurnal Mandala Pharmacon Indonesia, 6 (2), 111–117. doi: http://doi.org/10.35311/jmpi.v6i2.63
  14. Dlukha, R. N. (2014). Formulasi membran hidrogel berpori berbasis kombinasi HPMC (hydroxy propyl methyl cellulose) dan gelatin dengan metodeice particle leaching serta penetapan karakteristik fisik-mekanik. Universitas Muhammadiyah Yogyakarta.
  15. Panjaitan, E. N., Saragih, A., Purba, D. (2013). Formulasi gel dari ekstrak rimpang jahe merah (Zingiber officinale Roscoe). Journal of Pharmaceutics and Pharmacology, 1 (1), 9–20.
  16. Tarwendah, I. P. (2017). Comparative study of sensory attributes and brand awareness in food product: A Review. Journal of Food and Agroindustry, 5 (2), 66–73.
  17. Sitti Zubaydah, W. O., Septi Fandinata, S. (2020). Formulasi Sediaan Masker Gel Peel-Off dari Ekstrak Buah Tomat (Solanum Lycopersicum L.) Beserta Uji Aktivitas Antioksidan. Journal Syifa Sciences and Clinical Research, 2 (2), 73–82. doi: http://doi.org/10.37311/jsscr.v2i2.6980
  18. Rusu, M. E., Gheldiu, A.-M., Mocan, A., Vlase, L., Popa, D.-S. (2018). Anti-aging potential of tree nuts with a focus on the phytochemical composition, molecular mechanisms and thermal stability of major bioactive compounds. Food & Function, 9 (5), 2554–2575. doi: http://doi.org/10.1039/c7fo01967j
  19. Yumas, M., Ramlah, S., Mamang, M. (2015). The Formulations of Scrub Cream from Non Fermentation Cocoa Powder and The Effects on Skin. Biopropal Industri, 6 (2).
  20. Fitri, R., Reveny, J., Harahap, U., Dharmawan, H., Nasri. (2021). Anti-Acne Activity From Biocellulose Mask Formula Containing (Aloe Vera (L.) Burm.F) Essence Combined With Vitamin E. Indonesian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, 4 (1), 1–7. doi: http://doi.org/10.32734/idjpcr.v4i1.5382
  21. Lubis, M. S., Dewi, I. N. (2019). Aplikasi polimer pada sediaan krim body scrub ekstrak etanol ubi jalar ungu (Ipomoea batatas (L.) Lam). Prosiding SainsTeKes, 1, 37–57.
  22. Ningrum, L., Rosavira, T., Pambudi, B. (2017). How the panelists votes chicken ballotine with analog chicken turkey and duck. International Journal of Innovative Science and Research Technology, 2 (4), 2017.
  23. Suryono, C., Ningrum, L., Dewi, T. R. (2018). Uji Kesukaan dan Organoleptik Terhadap 5 Kemasan Dan Produk Kepulauan Seribu Secara Deskriptif. Jurnal Pariwisata, 5 (2), 95–106. doi: http://doi.org/10.31311/par.v5i2.3526
  24. Putro, D. S. (1998). Agar awet muda. Trubus Agriwidya.
  25. Mamoto, N., Kalangi, S., Karundeng, R. (2009). Peran Melanokortin pada Melanosit. Jurnal Bıomedık (JBM), 1 (1). doi: http://doi.org/10.35790/jbm.1.1.2009.805
  26. Atmaja, N. S., Setyowati, E. (2012). Pengaruh Kosmetika Anti Aging Wajah Terhadap Hasil Perawatan Kulit Wajah. Beauty and Beauty Health Education, 1 (1).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-31

Як цитувати

Mawalia, M., Reveny, J., & Harahap, U. (2022). Використання водного екстракту картоплі (Solanum tuberosum L.) у гідрогелевих масках для очей як засобу проти старіння. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (4 (38), 80–88. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2022.261641

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки