Протизапальна активність екстракту антоціаніну на хворих на цукровий діабет та гіпертонічну хворобу
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2023.272061Ключові слова:
Екстракт антоціану, цукровий діабет, гіпертонія, реакція запалення, С-реактивний білок, окислювальний стресАнотація
Антоціанові пігменти - це основний клас рослинних фенольних компонентів, флавоноїдів. Характерний фіолетовий або червоний колір багатьох фруктів і овочів пояснюється наявністю цих флавоноїдів. Вони є добре розчинними у воді пігментами, і добре відомо, що вони мають загальні властивості для зміцнення здоров’я.
Мета: це дослідження мало на меті оцінити протизапальну та антиоксидантну активність екстракту антоціану. Було також розглянуто, як споживання екстракту вплинуло на людей з гіпертонією та діабетом, з точки зору зниження артеріального тиску та рівня глюкози в крові та запобігання їхнім ускладненням, включаючи окислювальний стрес і запальний статус.
Матеріали та методи: У дослідженні взяли участь хворі на гіпертонічну хворобу та цукровий діабет, розділені на контрольну та дослідну групи. Загальні концентрації активних форм кисню та рівні С-реактивного білка використовувалися для оцінки окислювального стресу та запального статусу до та після вживання екстракту антоціану протягом тридцяти днів за допомогою твердофазного імуноферментного аналізу..
Результати: Результати показали, що споживання екстракту антоціану протягом 30 днів не призвело до значного зниження артеріального тиску або рівня глюкози в крові порівняно з контрольною групою, а також порівняно зі значеннями нульового дня. Однак кількісний аналіз рівнів С-реактивного білка для запального статусу та вимірювання загального рівня окисного стресу продемонстрував значне зниження порівняно як з контрольною групою (плацебо), так і з базовими значеннями (нульовий день).
Висновки: Результати підкреслили профілактичний, в сенсі протизапальний, а не лікувальний ефект екстрактів антоціанів у запобіганні або затримці ускладнень, пов’язаних з різними хронічними захворюваннями, включаючи гіпертонію та цукровий діабет
Посилання
- Wangensteen, H., Bräunlich, M., Nikolic, V., Malterud, K. E., Slimestad, R., Barsett, H. (2014). Anthocyanins, proanthocyanidins and total phenolics in four cultivars of aronia: Antioxidant and enzyme inhibitory effects. Journal of Functional Foods, 7, 746–752. doi: https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.02.006
- Chen, J., Xu, B., Sun, J., Jiang, X., Bai, W. (2021). Anthocyanin supplement as a dietary strategy in cancer prevention and management: A comprehensive review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 62 (26), 7242–7254. doi: https://doi.org/10.1080/10408398.2021.1913092
- Norberto, S., Silva, S., Meireles, M., Faria, A., Pintado, M., Calhau, C. (2013). Blueberry anthocyanins in health promotion: A metabolic overview. Journal of Functional Foods, 5 (4), 1518–1528. doi: https://doi.org/10.1016/j.jff.2013.08.015
- Wallace, T. C., Giusti, M. M. (2015). Anthocyanins. Advances in Nutrition, 6 (5), 620–622. doi: https://doi.org/10.3945/an.115.009233
- Alberti, K. G. M. M., Zimmet, P. Z. (1998). Definition, diagnosis and classification of diabetes mellitus and its complications. Part 1: diagnosis and classification of diabetes mellitus. Provisional report of a WHO Consultation. Diabetic Medicine, 15 (7), 539–553. doi: https://doi.org/10.1002/(sici)1096-9136(199807)15:7<539::aid-dia668>3.0.co;2-s
- Ghaffari, S., Roshanravan, N. (2020). The role of nutraceuticals in prevention and treatment of hypertension: An updated review of the literature. Food Research International, 128, 108749. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.108749
- Sproston, N. R., Ashworth, J. J. (2018). Role of C-Reactive Protein at Sites of Inflammation and Infection. Frontiers in Immunology, 9. doi: https://doi.org/10.3389/fimmu.2018.00754
- Masheta, D. Q., Al-Azzawi, S. K. (2018). Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Delphinidin on Glial Cells and Lack of Effect on Secretase Enzyme. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 454, 012061. doi: https://doi.org/10.1088/1757-899x/454/1/012061
- Mauricio, D., Alonso, N., Gratacòs, M. (2020). Chronic Diabetes Complications: The Need to Move beyond Classical Concepts. Trends in Endocrinology & Metabolism, 31 (4), 287–295. doi: https://doi.org/10.1016/j.tem.2020.01.007
- Olas, B. (2020). Probiotics, Prebiotics and Synbiotics – A Promising Strategy in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases? International Journal of Molecular Sciences, 21 (24), 9737. doi: https://doi.org/10.3390/ijms21249737
- Tena, N., Martín, J., Asuero, A. G. (2020). State of the Art of Anthocyanins: Antioxidant Activity, Sources, Bioavailability, and Therapeutic Effect in Human Health. Antioxidants, 9 (5), 451. doi: https://doi.org/10.3390/antiox9050451
- Xie, L., Su, H., Sun, C., Zheng, X., Chen, W. (2018). Recent advances in understanding the anti-obesity activity of anthocyanins and their biosynthesis in microorganisms. Trends in Food Science & Technology, 72, 13–24. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.12.002
- Poulose, N., Raju, R. (2014). Aging and injury: alterations in cellular energetics and organ function. Aging and disease, 5 (2), 101–108. doi: https://doi.org/10.14336/ad.2014.0500101
- Butkeviciute, A., Abukauskas, V., Janulis, V., Kviklys, D. (2022). Phenolic Content and Antioxidant Activity in Apples of the ‘Galaval’ Cultivar Grown on 17 Different Rootstocks. Antioxidants, 11 (2), 266. doi: https://doi.org/10.3390/antiox11020266
- Vinson, J. A., Su, X., Zubik, L., Bose, P. (2001). Phenol Antioxidant Quantity and Quality in Foods: Fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49 (11), 5315–5321. doi: https://doi.org/10.1021/jf0009293
- Rahman, M. M., Ichiyanagi, T., Komiyama, T., Hatano, Y., Konishi, T. (2006). Superoxide radical- and peroxynitrite-scavenging activity of anthocyanins; structure-activity relationship and their synergism. Free Radical Research, 40 (9), 993–1002. doi: https://doi.org/10.1080/10715760600815322
- Speer, H., D’Cunha, N. M., Alexopoulos, N. I., McKune, A. J., Naumovski, N. (2020). Anthocyanins and Human Health – A Focus on Oxidative Stress, Inflammation and Disease. Antioxidants, 9 (5), 366. doi: https://doi.org/10.3390/antiox9050366
- Al-azzawi, S., Masheta, D., Kadhim, R. (2022). Evaluation of vitamin D-deficiency effects on the incidence of uterine fibroids. Pharmaceutical Sciences Asia, 49 (4), 323–329. doi: https://doi.org/10.29090/psa.2022.04.22.051
- Duncan, B. B., Schmidt, M. I., Pankow, J. S., Ballantyne, C. M., Couper, D., Vigo, A. et al. (2003). Low-Grade Systemic Inflammation and the Development of Type 2 Diabetes. Diabetes, 52 (7), 1799–1805. doi: https://doi.org/10.2337/diabetes.52.7.1799
- Festa, A., D’Agostino, R., Tracy, R. P., Haffner, S. M. (2002). Elevated Levels of Acute-Phase Proteins and Plasminogen Activator Inhibitor-1 Predict the Development of Type 2 Diabetes. Diabetes, 51 (4), 1131–1137. doi: https://doi.org/10.2337/diabetes.51.4.1131
- Trayhurn, P., Beattie, J. H. (2001). Physiological role of adipose tissue: white adipose tissue as an endocrine and secretory organ. Proceedings of the Nutrition Society, 60 (3), 329–339. doi: https://doi.org/10.1079/pns200194
- Mahmoud, A. M., Hernández Bautista, R. J., Sandhu, M. A., Hussein, O. E. (2019). Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on Cardiovascular and Metabolic Health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2019, 1–19. doi: https://doi.org/10.1155/2019/5484138
- Rothenbacher, D., Brenner, H., März, W., Koenig, W. (2005). Adiponectin, risk of coronary heart disease and correlations with cardiovascular risk markers. European Heart Journal, 26 (16), 1640–1646. doi: https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehi340
- Talib, W. H., Abuawad, A., Thiab, S., Alshweiat, A., Mahmod, A. I. (2022). Flavonoid-based nanomedicines to target tumor microenvironment. OpenNano, 8, 100081. doi: https://doi.org/10.1016/j.onano.2022.100081
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Dhafir Qahtan Masheta, Shafq Kadhim Al-Azzawi, Sharara Fadhil Abbood
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.