Протизапальна активність екстракту антоціаніну на хворих на цукровий діабет та гіпертонічну хворобу

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2023.272061

Ключові слова:

Екстракт антоціану, цукровий діабет, гіпертонія, реакція запалення, С-реактивний білок, окислювальний стрес

Анотація

Антоціанові пігменти - це основний клас рослинних фенольних компонентів, флавоноїдів. Характерний фіолетовий або червоний колір багатьох фруктів і овочів пояснюється наявністю цих флавоноїдів. Вони є добре розчинними у воді пігментами, і добре відомо, що вони мають загальні властивості для зміцнення здоров’я.

Мета: це дослідження мало на меті оцінити протизапальну та антиоксидантну активність екстракту антоціану. Було також розглянуто, як споживання екстракту вплинуло на людей з гіпертонією та діабетом, з точки зору зниження артеріального тиску та рівня глюкози в крові та запобігання їхнім ускладненням, включаючи окислювальний стрес і запальний статус.

Матеріали та методи: У дослідженні взяли участь хворі на гіпертонічну хворобу та цукровий діабет, розділені на контрольну та дослідну групи. Загальні концентрації активних форм кисню та рівні С-реактивного білка використовувалися для оцінки окислювального стресу та запального статусу до та після вживання екстракту антоціану протягом тридцяти днів за допомогою твердофазного імуноферментного аналізу..

Результати: Результати показали, що споживання екстракту антоціану протягом 30 днів не призвело до значного зниження артеріального тиску або рівня глюкози в крові порівняно з контрольною групою, а також порівняно зі значеннями нульового дня. Однак кількісний аналіз рівнів С-реактивного білка для запального статусу та вимірювання загального рівня окисного стресу продемонстрував значне зниження порівняно як з контрольною групою (плацебо), так і з базовими значеннями (нульовий день).

Висновки: Результати підкреслили профілактичний, в сенсі протизапальний, а не лікувальний ефект екстрактів антоціанів у запобіганні або затримці ускладнень, пов’язаних з різними хронічними захворюваннями, включаючи гіпертонію та цукровий діабет

Біографії авторів

Dhafir Qahtan Masheta, University of Babylon

PhD in Pharmacy/UK

College of Pharmacy

Shafq Kadhim Al-Azzawi, University of Babylon

PhD in Pharmacy/UK

College of Pharmacy

Sharara Fadhil Abbood, AL-Safwa University College

PhD in medicinal chemistry

Pharmacy Department

Посилання

  1. Wangensteen, H., Bräunlich, M., Nikolic, V., Malterud, K. E., Slimestad, R., Barsett, H. (2014). Anthocyanins, proanthocyanidins and total phenolics in four cultivars of aronia: Antioxidant and enzyme inhibitory effects. Journal of Functional Foods, 7, 746–752. doi: https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.02.006
  2. Chen, J., Xu, B., Sun, J., Jiang, X., Bai, W. (2021). Anthocyanin supplement as a dietary strategy in cancer prevention and management: A comprehensive review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 62 (26), 7242–7254. doi: https://doi.org/10.1080/10408398.2021.1913092
  3. Norberto, S., Silva, S., Meireles, M., Faria, A., Pintado, M., Calhau, C. (2013). Blueberry anthocyanins in health promotion: A metabolic overview. Journal of Functional Foods, 5 (4), 1518–1528. doi: https://doi.org/10.1016/j.jff.2013.08.015
  4. Wallace, T. C., Giusti, M. M. (2015). Anthocyanins. Advances in Nutrition, 6 (5), 620–622. doi: https://doi.org/10.3945/an.115.009233
  5. Alberti, K. G. M. M., Zimmet, P. Z. (1998). Definition, diagnosis and classification of diabetes mellitus and its complications. Part 1: diagnosis and classification of diabetes mellitus. Provisional report of a WHO Consultation. Diabetic Medicine, 15 (7), 539–553. doi: https://doi.org/10.1002/(sici)1096-9136(199807)15:7<539::aid-dia668>3.0.co;2-s
  6. Ghaffari, S., Roshanravan, N. (2020). The role of nutraceuticals in prevention and treatment of hypertension: An updated review of the literature. Food Research International, 128, 108749. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.108749
  7. Sproston, N. R., Ashworth, J. J. (2018). Role of C-Reactive Protein at Sites of Inflammation and Infection. Frontiers in Immunology, 9. doi: https://doi.org/10.3389/fimmu.2018.00754
  8. Masheta, D. Q., Al-Azzawi, S. K. (2018). Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Delphinidin on Glial Cells and Lack of Effect on Secretase Enzyme. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 454, 012061. doi: https://doi.org/10.1088/1757-899x/454/1/012061
  9. Mauricio, D., Alonso, N., Gratacòs, M. (2020). Chronic Diabetes Complications: The Need to Move beyond Classical Concepts. Trends in Endocrinology & Metabolism, 31 (4), 287–295. doi: https://doi.org/10.1016/j.tem.2020.01.007
  10. Olas, B. (2020). Probiotics, Prebiotics and Synbiotics – A Promising Strategy in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases? International Journal of Molecular Sciences, 21 (24), 9737. doi: https://doi.org/10.3390/ijms21249737
  11. Tena, N., Martín, J., Asuero, A. G. (2020). State of the Art of Anthocyanins: Antioxidant Activity, Sources, Bioavailability, and Therapeutic Effect in Human Health. Antioxidants, 9 (5), 451. doi: https://doi.org/10.3390/antiox9050451
  12. Xie, L., Su, H., Sun, C., Zheng, X., Chen, W. (2018). Recent advances in understanding the anti-obesity activity of anthocyanins and their biosynthesis in microorganisms. Trends in Food Science & Technology, 72, 13–24. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.12.002
  13. Poulose, N., Raju, R. (2014). Aging and injury: alterations in cellular energetics and organ function. Aging and disease, 5 (2), 101–108. doi: https://doi.org/10.14336/ad.2014.0500101
  14. Butkeviciute, A., Abukauskas, V., Janulis, V., Kviklys, D. (2022). Phenolic Content and Antioxidant Activity in Apples of the ‘Galaval’ Cultivar Grown on 17 Different Rootstocks. Antioxidants, 11 (2), 266. doi: https://doi.org/10.3390/antiox11020266
  15. Vinson, J. A., Su, X., Zubik, L., Bose, P. (2001). Phenol Antioxidant Quantity and Quality in Foods: Fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49 (11), 5315–5321. doi: https://doi.org/10.1021/jf0009293
  16. Rahman, M. M., Ichiyanagi, T., Komiyama, T., Hatano, Y., Konishi, T. (2006). Superoxide radical- and peroxynitrite-scavenging activity of anthocyanins; structure-activity relationship and their synergism. Free Radical Research, 40 (9), 993–1002. doi: https://doi.org/10.1080/10715760600815322
  17. Speer, H., D’Cunha, N. M., Alexopoulos, N. I., McKune, A. J., Naumovski, N. (2020). Anthocyanins and Human Health – A Focus on Oxidative Stress, Inflammation and Disease. Antioxidants, 9 (5), 366. doi: https://doi.org/10.3390/antiox9050366
  18. Al-azzawi, S., Masheta, D., Kadhim, R. (2022). Evaluation of vitamin D-deficiency effects on the incidence of uterine fibroids. Pharmaceutical Sciences Asia, 49 (4), 323–329. doi: https://doi.org/10.29090/psa.2022.04.22.051
  19. Duncan, B. B., Schmidt, M. I., Pankow, J. S., Ballantyne, C. M., Couper, D., Vigo, A. et al. (2003). Low-Grade Systemic Inflammation and the Development of Type 2 Diabetes. Diabetes, 52 (7), 1799–1805. doi: https://doi.org/10.2337/diabetes.52.7.1799
  20. Festa, A., D’Agostino, R., Tracy, R. P., Haffner, S. M. (2002). Elevated Levels of Acute-Phase Proteins and Plasminogen Activator Inhibitor-1 Predict the Development of Type 2 Diabetes. Diabetes, 51 (4), 1131–1137. doi: https://doi.org/10.2337/diabetes.51.4.1131
  21. Trayhurn, P., Beattie, J. H. (2001). Physiological role of adipose tissue: white adipose tissue as an endocrine and secretory organ. Proceedings of the Nutrition Society, 60 (3), 329–339. doi: https://doi.org/10.1079/pns200194
  22. Mahmoud, A. M., Hernández Bautista, R. J., Sandhu, M. A., Hussein, O. E. (2019). Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on Cardiovascular and Metabolic Health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2019, 1–19. doi: https://doi.org/10.1155/2019/5484138
  23. Rothenbacher, D., Brenner, H., März, W., Koenig, W. (2005). Adiponectin, risk of coronary heart disease and correlations with cardiovascular risk markers. European Heart Journal, 26 (16), 1640–1646. doi: https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehi340
  24. Talib, W. H., Abuawad, A., Thiab, S., Alshweiat, A., Mahmod, A. I. (2022). Flavonoid-based nanomedicines to target tumor microenvironment. OpenNano, 8, 100081. doi: https://doi.org/10.1016/j.onano.2022.100081
Analysis of the current state of the pharmaceutical market of the Republic of Kazakhstan

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-30

Як цитувати

Masheta, D. Q., Al-Azzawi, S. K., & Abbood, S. F. (2023). Протизапальна активність екстракту антоціаніну на хворих на цукровий діабет та гіпертонічну хворобу. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (2(42), 68–74. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2023.272061

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки