Дослідження поліфенольного складу сировини дуба червоного (Quercus rubra L.)
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2023.277969Ключові слова:
дуб червоний, Quercus rubra, листя, пагони, флавоноїди, катехіни, гідроксикоричні кислоти, високоефективна рідинна хроматографія (ВЕРХ)Анотація
Мета досліджень полягала у визначенні основних груп поліфенольних сполук у сировині Quercus rubra L.
Матеріали і методи. Листя та однорічні пагони дуба червоного, що використовувались для досліджень, були зібрані у серпні 2020 р. у с. Лісники Обухівського району, Київської області (Україна). Визначення компонентного складу та кількісного вмісту флавоноїдів (у тому числі окремо – катехінів), гідроксикоричних кислот, фенольних кислот проводили у зразках висушеної повітряно-тіньовим шляхом та подрібненої до розміру часток 3 мм сировини методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ). Рiдинну хроматографiю проведено на рiдинному хроматографi Agilent Technologies 1200.
Результати. Методом ВЕРХ у листі та однорічних пагонах дуба червоного було ідентифіковано 18 сполук поліфенольної природи, зокрема, флавоноїди: рутин, кверцетин-3-β-глюкозиду, лютеолін, неогесперидин; катехіни: катехін, епікатехін, епікатехінгалат, галокатехін; гідроксикоричні кислоти: хлорогенова, кофейна, транс-ферулова, транс-цинамова, п-кумарова, гідроксифенілоцтова, бензойна, сирінгова, синапова кислоти; фенольна кислота – галова кислота. Домінуючим компонентом серед флавоноїдів є рутин (323,43 мг/100 г) (в складі катехінів переважає епікатехінгалат (25,45 мг/100г)), серед гідроксикоричних кислот у сировині дуба червоного переважають хлорогенова (139,62 мг/100г) та синапова (74,64 мг/100 г) кислоти.
Висновки. Отримані результати вказують на перспективність подальших фітохімічних та фармакологічних досліджень сировини Quercus rubra L., з метою створення на її основі нових рослинних субстанцій з антиоксидантною, протизапальною, противірусною активністю
Посилання
- Amarowicz, R., Pegg, R. B. (2019). Natural antioxidants of plant origin. Functional Food Ingredients from Plants, 1–81. doi: https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2019.02.011
- Oracz, J., Prejzner, M., Grzelczyk, J., Kowalska, G., Żyżelewicz, D. (2023). Bioactive Compounds, Antioxidant Activity and Sensory Properties of Northern Red Oak (Quercus rubra L., syn. Q. borealis F. Michx) Seeds Affected by Roasting Conditions. Molecules, 28 (5), 2299. doi: https://doi.org/10.3390/molecules28052299
- Fagaceae, Quercus L. Plants of the World Online. The Royal Botanic Gardens, Kew. Available at: https://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:325819-2
- Perehrym, O. M., Zhyhalova, S. L. (2014). Rid Quercus L. u flori Ukrainy. Materialy mizhnarodnoi konferentsii molodykh uchenykh. Aktualni problemy botaniky ta ekolohii. Kharkiv, 63–64.
- Stanek, M., Stefanowicz, A. M. (2019). Invasive Quercus rubra negatively affected soil microbial communities relative to native Quercus robur in a semi-natural forest. Science of The Total Environment, 696, 133977. doi: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.133977
- Zhang, B., Cai, J., Duan, C.-Q., Reeves, M., He, F. (2015). A Review of Polyphenolics in Oak Woods. International Journal of Molecular Sciences, 16 (12), 6978–7014. doi: https://doi.org/10.3390/ijms16046978
- Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. Vol. 3. (2014). Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv», 300.
- Ștefănescu, R., Ciurea, C. N., Mare, A. D., Man, A., Nisca, A., Nicolescu, A. et al. (2022). Quercus robur Older Bark – A Source of Polyphenolic Extracts with Biological Activities. Applied Sciences, 12 (22), 11738. doi: https://doi.org/10.3390/app122211738
- Bhatia, N., Friedman, A., Rosso, J. D. (2019). Applications of topical oak bark extract: clinical examples and discussion. Journal of Drugs in Dermatology, 18 (2), 203–206.
- Valencia-Avilés, E., García-Pérez, M., Garnica-Romo, Ma., Figueroa-Cárdenas, J., Meléndez-Herrera, E., Salgado-Garciglia, R., Martínez-Flores, H. (2018). Antioxidant Properties of Polyphenolic Extracts from Quercus Laurina, Quercus Crassifolia, and Quercus Scytophylla Bark. Antioxidants, 7 (7), 81. doi: https://doi.org/10.3390/antiox7070081
- Ferreira, J. P. A., Miranda, I., Sousa, V. B., Pereira, H. (2018). Chemical composition of barks from Quercus faginea trees and characterization of their lipophilic and polar extracts. PLOS ONE, 13 (5), e0197135. doi: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0197135
- Şöhretoğlu, D., Renda, G. (2020). The polyphenolic profile of Oak (Quercus) species: a phytochemical and pharmacological overview. Phytochemistry Reviews, 19 (6), 1379–1426. doi: https://doi.org/10.1007/s11101-020-09707-3
- Elansary, Szopa, Kubica, Ekiert, Mattar, Al-Yafrasi, El-Ansary, El-Abedin, Yessoufou. (2019). Polyphenol Profile and Pharmaceutical Potential of Quercus spp. Bark Extracts. Plants, 8 (11), 486. doi: https://doi.org/10.3390/plants8110486
- Oracz, J., Żyżelewicz, D., Pacholczyk-Sienicka, B. (2022). UHPLC-DAD-ESI-HRMS/MS profile of phenolic compounds in northern red oak (Quercus rubra L., syn. Q. borealis F. Michx) seeds and its transformation during thermal processing. Industrial Crops and Products, 189 (4), 115860. doi: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2022.115860
- Górnaś, P. (2018). Oak Quercus rubra L. and Quercus robur L. acorns as an unconventional source of gamma- and beta-tocopherol. European Food Research and Technology, 245 (1), 257–261. doi: https://doi.org/10.1007/s00217-018-3150-0
- Marc (Vlaic), R. A., Niculae, M., Páll, E., Mureșan, V., Mureșan, A., Tanislav, A. et al. (2021). Red Oak (Quercus rubra L.) Fruits as Potential Alternative for Cocoa Powder: Optimization of Roasting Conditions, Antioxidant, and Biological Properties. Forests, 12 (8), 1088. doi: https://doi.org/10.3390/f12081088
- Tanase, C., Nicolescu, A., Nisca, A., Ștefănescu, R., Babotă, M., Mare, A. D. et al. (2022). Biological Activity of Bark Extracts from Northern Red Oak (Quercus rubra L.): An Antioxidant, Antimicrobial and Enzymatic Inhibitory Evaluation. Plants, 11 (18), 2357. doi: https://doi.org/10.3390/plants11182357
- Top, S. M., Preston, C. M., Dukes, J. S., Tharayil, N. (2017). Climate Influences the Content and Chemical Composition of Foliar Tannins in Green and Senesced Tissues of Quercus rubra. Frontiers in Plant Science, 8. doi: https://doi.org/10.3389/fpls.2017.00423
- Suseela, V., Tharayil, N., Orr, G., Hu, D. (2020). Chemical plasticity in the fine root construct of Quercus SPP. varies with root order and drought. New Phytologist, 228 (6), 1835–1851. doi: https://doi.org/10.1111/nph.16841
- Pyrzynska, K., Sentkowska, A. (2019). Chromatographic Analysis of Polyphenols. Polyphenols in Plants. Academic Press, 353–364. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-813768-0.00021-9
- Tao, W., Zhou, Z., Zhao, B., Wei, T. (2016). Simultaneous determination of eight catechins and four theaflavins in green, black and oolong tea using new HPLC–MS–MS method. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 131, 140–145. doi: https://doi.org/10.1016/j.jpba.2016.08.020
- Sumere, B. R., de Souza, M. C., dos Santos, M. P., Bezerra, R. M. N., da Cunha, D. T., Martinez, J., Rostagno, M. A. (2018). Combining pressurized liquids with ultrasound to improve the extraction of phenolic compounds from pomegranate peel (Punica granatum L.). Ultrasonics Sonochemistry, 48, 151–162. doi: https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2018.05.028
- Enogieru, A. B., Haylett, W., Hiss, D. C., Bardien, S., Ekpo, O. E. (2018). Rutin as a Potent Antioxidant: Implications for Neurodegenerative Disorders. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018, 1–17. doi: https://doi.org/10.1155/2018/6241017
- Farha, A. K., Gan, R.-Y., Li, H.-B., Wu, D.-T., Atanasov, A. G., Gul, K. et al. (2020). The anticancer potential of the dietary polyphenol rutin: Current status, challenges, and perspectives. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 62 (3), 832–859. doi: https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1829541
- Naveed, M., Hejazi, V., Abbas, M., Kamboh, A. A., Khan, G. J., Shumzaid, M. et al. (2018). Chlorogenic acid (CGA): A pharmacological review and call for further research. Biomedicine & Pharmacotherapy, 97, 67–74. doi: https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.10.064
- Savych, A., Marchyshyn, S., Kyryliv, M., Bekus, I. (2021). Cinnamic acid and its derivatives in the herbal mixtures and their antidiabetic activity. Farmacia, 69 (3), 595–601. doi: https://doi.org/10.31925/farmacia.2021.3.23
- Pandi, A., Kalappan, V. M. (2021). Pharmacological and therapeutic applications of Sinapic acid –an updated review. Molecular Biology Reports, 48 (4), 3733–3745. doi: https://doi.org/10.1007/s11033-021-06367-0
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Olena Konovalova, Tetiana Omelkovets, Iryna Hurtovenko, Natalia Sydora, Mariia Kalista, Olha Shcherbakova
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.