Дослідження по вибору коригентів смаку, фільтруючих матеріалів і первинного пакування для орального розчину з солями магнію
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2024.302066Ключові слова:
оральний розчин, органічні солі магнію, допоміжні речовини, однодозове первинне пакуванняАнотація
Мета. Теоретично та експериментально обґрунтувати вибір допоміжних речовин для комбінованого орального розчину з органічними солями магнію. Визначити відповідність фільтруючих матеріалів трьох типів. Обрати однодозове первинне пакування для розробленого орального препарату, підтвердити його придатність в ході проведення відповідних досліджень.
Матеріали і методи. В експериментах використовували органолептичні, фізико-хімічні, фармако-технологічні методи. Всі методи відповідають вимогам Державної Фармакопеї України та Європейської Фармакопеї. Органолептичними методами визначали смак лікарського засобу за методиками О. І. Тенцової і І. А. Єгорова. Фізико-хімічними методами визначали рН, кольоровість, густину, кількісний вміст активних фармацевтичних інгредієнтів. Фармако-технологічні методи використовували для визначення придатності фільтруючих матеріалів, а також первинного пакування.
Результати. На основі проведених досліджень обрані підсоложувач і ароматизатор для орального розчину з солями магнію. В якості підсолоджувача обраний натрію сахаринат в кількості 0.15 %. Як ароматизатори обрані «вишня» в кількості 0.4 % і «карамель» в кількості 0.2 %. В результаті експериментів доведена придатність фільтруючих матеріалів з капрону, нейлону та поліефірсульфону. Це визначено незмінністю основних показників якості препарату через 24, 48, і 72 годин після фільтрації. Вивчено і доведено придатність однодозового первинного пакування в процесі зберігання орального розчину. В роботі використовували полімерні ампули марок «Moplen EP 2S 12 B» та «Purell HP 371P». Проведені дослідження дозволяють створити простий в технологічному виконанні, зручний у прийомі, конкурентноспроможний вітчизняний препарат, який буде відрізнятися відносно низькими витратами на сировину і виробництво.
Висновки. На підставі теоретичних та експериментальних досліджень для комбінованого магнієвмісного препарату обрані такі допоміжні речовини, як підсолоджувач і ароматизатор. Досліджено і підтверджено придатність фільтруючих матеріалів для комбінованого орального розчину. Обрано і експериментально доведено відповідність однодозового первинного пакування двох типів
Посилання
- Wolf, M. T. F. (2017). Inherited and acquired disorders of magnesium homeostasis. Current Opinion in Pediatrics, 29 (2), 187–198. https://doi.org/10.1097/mop.0000000000000450
- Ahmed, F., Mohammed, A. (2019). Magnesium: The Forgotten Electrolyte – A Review on Hypomagnesemia. Medical Sciences, 7 (4), 56. https://doi.org/10.3390/medsci7040056
- Ismail, A. A. A., Ismail, Y., Ismail, A. A. (2017). Chronic magnesium deficiency and human disease; time for reappraisal? QJM: An International Journal of Medicine, 111 (11), 759–763. https://doi.org/10.1093/qjmed/hcx186
- Rylander, R. (2014). Bioavailability of magnesium salts. A review. Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences, 4, 57–59. https://doi.org/10.6000/1927-5951.2014.04.01.8
- Firoz, M., Graber, M. (2002). Bioavailability of us commercial magnesium preparations. Magnesium Research, 14, 257–262.
- Blancquaert, L., Vervaet, C., Derave, W. (2019). Predicting and Testing Bioavailability of Magnesium Supplements. Nutrients, 11 (7), 1663. https://doi.org/10.3390/nu11071663
- Coudray, С., Rambeau, M., Feillet-Coudray, C., Gueux, E., Tressol, J., Mazur, A. et al. (2006). Study of magnesium bioavailability from ten organic and inorganic Mg salts in Mg-depleted rats using a stable isotope approach. Magnesium research, 18 (4), 215–223.
- Decollogne, S., Tomas, A., Lecerf, C., Adamowicz, E., Seman, M. (1997). NMDA receptor complex blockade by oral administration of magnesium: Comparison with MK-801. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 58, 261–268. https://doi.org/10.1016/s0091-3057(96)00555-2
- Kyselovič, J., Chomanicová, N., Adamičková, A., Valášková, S., Šalingová, B., Gažová, A. (2021). A new Caco-2 cell model of in vitro intestinal barrier: application for the evaluation of magnesium salts absorption. Physiological Research, 70 (1), 31–41. https://doi.org/10.33549/physiolres.934772
- Romeo, M., Cazzaniga, A., Maier, J. (2019). Magnesium and the blood-brain barrier in vitro: effects on permeability and magnesium transport. Magnesium Research, 32 (1), 16–24.
- Kompendium. Available at: https://compendium.com.ua/uk/
- Snehyrova, D. V., Almakaieva, L. H. (2019). Vybir tekhnolohichnykh parametriv vyhotovlennia oralnoho rozchynu na osnovi solei mahniiu laktatu i mahniiu pidolatu. Farmakom, 1/2, 48–54.
- Alqahtani, M. S., Kazi, M., Alsenaidy, M. A., Ahmad, M. Z. (2021). Advances in Oral Drug Delivery. Frontiers in Pharmacology, 12. https://doi.org/10.3389/fphar.2021.618411
- Schuchardt, J. P., Hahn, A. (2017). Intestinal Absorption and Factors Influencing Bioavailability of Magnesium- An Update. Current Nutrition & Food Science, 13 (4), 260–278. https://doi.org/10.2174/1573401313666170427162740
- Noah, L., Dye, L., Bois De Fer, B., Mazur, A., Pickering, G., Pouteau, E. (2021). Effect of magnesium and vitamin B6 supplementation on mental health and quality of life in stressed healthy adults: Post‐hoc analysis of a randomised controlled trial. Stress and Health, 37 (5), 1000–1009. https://doi.org/10.1002/smi.3051
- Lawless, H. T., Rapacki, F., Horne, J., Hayes, A. (2003). The taste of calcium and magnesium salts and anionic modifications. Food Quality and Preference, 14 (4), 319–325. https://doi.org/10.1016/s0950-3293(02)00128-3
- Kim, M. E., Oleinikova, T. A., Evseev, S. B. (2015). Siropy s fitopreparatami: nomenklatura, razrabotka, osobennosti sostava, tekhnologii (obzor). Aktualnye problemy gummanitarnykh i obshchestvennykh nauk, 2, 193–198.
- Derzhavne pidpryiemstvo «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv» (2014–2015). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv».
- European Directorate for the Quality of Medicines (EDQM) (2016). European Pharmacopoeia. Council of Europe, 67075 Strasbourg Cedex, France, 4016 p.
- Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. Vol. 2 (2014). Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv», 724.
- Anurova, M. N., Bakhrushina, E. O., Pyatigorskaia, N. V., Yambikova, O. M. (2015). the Principles of taste masking of oral gels with synthetic drugs. Pharmacy & Pharmacology, 3 (4 (11)), 15–20. https://doi.org/10.19163/2307-9266-2015-3-4(11)-15-20
- Domitrz, I., Cegielska, J. (2022). Magnesium as an Important Factor in the Pathogenesis and Treatment of Migraine – From Theory to Practice. Nutrients, 14 (5), 1089. https://doi.org/10.3390/nu14051089
- Ranade, V. V., Somberg, J. C. (2001). Bioavailability and Pharmacokinetics of Magnesium After Administration of Magnesium Salts to Humans. American Journal of Therapeutics, 8 (5), 345–357. https://doi.org/10.1097/00045391-200109000-00008
- Maier, J. A., Pickering, G., Giacomoni, E., Cazzaniga, A., Pellegrino, P. (2020). Headaches and Magnesium: Mechanisms, Bioavailability, Therapeutic Efficacy and Potential Advantage of Magnesium Pidolate. Nutrients, 12 (9), 2660. https://doi.org/10.3390/nu12092660
- Snegirev, V. P., Iakovleva, L. V., Snegireva, D. V., Almakaeva, L. G. (2018). Soedineniia magniia: lekarstvennye sredstva, ikh potreblenie i perspektivy sozdaniia novogo preparata. Chast 1. 100 magniisoderzhashchikh lekarstvennykh preparatov ukrainskogo farmatcevticheskogo rynka. Vestnik farmatcii, 78 (4), 33–43.
- Friedman, M., Levin, C. E. (2011). Nutritional and medicinal aspects of d-amino acids. Amino Acids, 42 (5), 1553–1582. https://doi.org/10.1007/s00726-011-0915-1
- Sariev, A., Lunshina, E., Zherdev, V., Mirzoian, N. (2006). Vzaimosviaz farmakokinetiki i farmakodinamiki kombinirovannogo preparata, soderzhashchego pirrolidon i piroglutaminovuiu kislotu. Eksperimentalnaia klinicheskaia fyrmakologiia, 69 (2), 58–61.
- Mennella, J. A., Spector, A. C., Reed, D. R., Coldwell, S. E. (2013). The Bad Taste of Medicines: Overview of Basic Research on Bitter Taste. Clinical Therapeutics, 35 (8), 1225–1246. https://doi.org/10.1016/j.clinthera.2013.06.007
- Wei, Y., Nedley, M. P., Bhaduri, S. B., Bredzinski, X., Boddu, S. H. S. (2014). Masking the Bitter Taste of Injectable Lidocaine HCl Formulation for Dental Procedures. AAPS PharmSciTech, 16 (2), 455–465. https://doi.org/10.1208/s12249-014-0239-z
- Cherian, S., Lee, B. S., Tucker, R. M., Lee, K., Smutzer, G. (2018). Toward Improving Medication Adherence: The Suppression of Bitter Taste in Edible Taste Films. Advances in Pharmacological Sciences, 2018, 1–11. https://doi.org/10.1155/2018/8043837
- Mesut, B., Özsoy, Y., Aksu, B. (2015). The place of drug product critical quality parameters in quality by design (QBD). Turkish Journal of Pharmaceutical Sciences, 12 (1), 75–92.
- Pillai, S., Chobisa, D., Urimi, D., Ravindra, N. (2016). Filters and filtration: A review of mechanisms that impact cost, product quality and patient safety. Journal of Pharmaceutical Science and Research, 8 (5), 271–278.
- Bedogni, G., Garcia, P., Seremeta, K., Okulik, N., Salomon, C. (2023). Preformulation and Long-Term Stability Studies of an Optimized Palatable Praziquantel Ethanol-Free Solution for Pediatric Delivery. Pharmaceutics, 15 (8), 2050. https://doi.org/10.3390/pharmaceutics15082050
- Unahalekhaka, A., Nuthong, P. (2022). Glass particulate adulterated in single dose ampoules: A patient safety concern. Journal of Clinical Nursing, 32 (7-8), 1135–1139. https://doi.org/10.1111/jocn.16336
![Дослідження по вибору коригентів смаку, фільтруючих матеріалів і первинного пакування для орального розчину з солями магнію](https://journals.uran.ua/public/journals/268/submission_302066_340431_coverImage_uk_UA.png)
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Daria Snehyrova, Lyudmila Almakaieva
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.