Дослідження хімічних компонентів CO2 екстрактів з плодів Sorbus aucuparia L.
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2024.303000Ключові слова:
Sorbus aucuparia L., ГХ-МС аналіз, екстракція CO2, жирні кислотиАнотація
У статті наведено результати дослідження хімічного складу субкритичного СО2 екстракту Sorbus aucuparia L..
Вперше в Казахстані було зібрано 20 грамів коричневого екстракту Sorbus aucuparia L. за допомогою субкритичної екстракції вуглекислим газом. Поточне дослідження було спрямоване на хімічний склад субкритичного екстракту Sorbus aucuparia L. СО2.
Хімічний склад екстракту Sorbus aucuparia L. визначали за допомогою газової хроматографії/мас-спектрофотометрії (ГХ-МС). Екстракт включав наступні основні сполуки: 5-Метил-2(3Н)-фуранон (30,18 %), 5-(3-Етоксі-4,5-дигідро-ізоксазол-5-іл)-5-метил-імідазолідин-2,4-діон (3,20 %), 4Н-піран-4-он, 2,3-дигідро-3,5-дигідрокси-6-метил (2,53 %). Визначено жирнокислотний профіль та вміст вологи рослинної сировини субстанції Sorbus.
Проведено кількісне визначення жирних кислот спиртового екстракту. Результати аналізу жирних кислот у дослідженні показали, що лінолева (37,7 %) і олеїнова (50,5 %) були найбільш помітними жирними кислотами.
Метою даної роботи є визначення компонентного складу за допомогою методу ГХ-МС та жирних кислот для дослідження екстракту Sorbus aucuparia L., отриманого СО2-екстракцією, який росте в Казахстані.
Матеріали та методи. Для визначення можливості використання Sorbus aucuparia L. певним методом ГХ-МС проводили дослідження складу та жирних кислот екстракту, отриманого СО2-екстракцією в докритичних умовах Sorbus aucuparia L.
Результати. Рослинну сировину збирали відповідно до вимог GACP. Проведена субкритична СО2-екстракція рослинної сировини показала вихід екстракції 20 г. Виявлено хімічні сполуки, ідентифіковано біоактивні компоненти, такі як 5-Метил-2(3Н)-фуранон (30,18 %), 5-(3-Етоксі-4,5-дигідро-ізоксазол-5-іл)-5-метил -імідазолідин-2,4-діон (3,20 %), 4Н-піран-4-он, 2,3-дигідро-3,5-дигідрокси-6-метил (2,53 %).
Висновки. Визначено можливість використання отриманого CO2 екстракту Sorbus aucuparia L. у фармацевтичній галузі як субстанції та лікарського засобу
Посилання
- Grudzinskaya, L., Gemejiyeva, N., Karzhaubekova, Z. (2020). The Kazakhstan medicinal flora survey in a leading families volume. Bulletin of the Karaganda University. “Biology, Medicine, Geography Series,” 100 (4), 39–51. https://doi.org/10.31489/2020bmg4/39-51
- Dickinson, T. A., Lo, E., Talent, N. (2007). Polyploidy, reproductive biology, and Rosaceae: understanding evolution and making classifications. Plant Systematics and Evolution, 266 (1-2), 59–78. https://doi.org/10.1007/s00606-007-0541-2
- Li, M., Ohi-Toma, T., Gao, Y.-D., Xu, B., Zhu, Z.-M., Ju, W.-B., Gao, X.-F. (2017). Molecular phylogenetics and historical biogeography of Sorbus sensu stricto (Rosaceae). Molecular Phylogenetics and Evolution, 111, 76–86. https://doi.org/10.1016/j.ympev.2017.03.018
- Sun, J., Shi, S., Li, J., Yu, J., Wang, L., Yang, X., Guo, L., Zhou, S. (2018). Phylogeny of Maleae (Rosaceae) Based on Multiple Chloroplast Regions: Implications to Genera Circumscription. BioMed Research International, 2018, 1–10. https://doi.org/10.1155/2018/7627191
- Anunciato, T. P., da Rocha Filho, P. A. (2012). Carotenoids and polyphenols in nutricosmetics, nutraceuticals, and cosmeceuticals. Journal of Cosmetic Dermatology, 11 (1), 51–54. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2011.00600.x
- Sarv, V., Venskutonis, P. R., Bhat, R. (2020). The Sorbus spp. – Underutilised Plants for Foods and Nutraceuticals: Review on Polyphenolic Phytochemicals and Antioxidant Potential. Antioxidants, 9 (9), 813. https://doi.org/10.3390/antiox9090813
- Sarv, V., Venskutonis, P. R., Rätsep, R., Aluvee, A., Kazernavičiūtė, R., Bhat, R. (2021). Antioxidants Characterization of the Fruit, Juice, and Pomace of Sweet Rowanberry (Sorbus aucuparia L.) Cultivated in Estonia. Antioxidants, 10 (11), 1779. https://doi.org/10.3390/antiox10111779
- Zymone, K., Raudone, L., Žvikas, V., Jakštas, V., Janulis, V. (2022). Phytoprofiling of Sorbus L. Inflorescences: A Valuable and Promising Resource for Phenolics. Plants, 11 (24), 3421. https://doi.org/10.3390/plants11243421
- Arvinte, O., Amariei, S. (2022). Сhemical composition of peatland small cranberry (Vaccinium oxycoccus) for potential use as functional ingredient. Ukrainian Food Journal, 11 (3), 416–428. https://doi.org/10.24263/2304-974x-2022-11-3-7
- Rushforth, K. D. (1999). Collins Wildlife Trust Guide: Trees: A Photographic Guide to the Trees of Britain and Europe. New York: HarperCollins, 1336.
- Šedivá, J., Velebil, J., Zahradník, D. (2023). Micropropagation as a Tool for the Conservation of Autochthonous Sorbus Species of Czechia. Plants, 12(3), 488. https://doi.org/10.3390/plants12030488
- Rutkowska, M., Kolodziejczyk-Czepas, J., Owczarek, A., Zakrzewska, A., Magiera, A., Olszewska, M. A. (2021). Novel insight into biological activity and phytochemical composition of Sorbus aucuparia L. fruits: Fractionated extracts as inhibitors of protein glycation and oxidative/nitrative damage of human plasma components. Food Research International, 147, 110526. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110526
- Mombekov, S., Orazbekov, Y., Sadykova, N., Kozhamzharova, A., Sharipova, S., Makhatov, Z., Pushkarskaya, N. (2024). Development of antifungal gel, composition and technology based on pomiferin metabolite isolated from fruits of Maclura aurantiaca growing in Kazakhstan. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 1 (47), 79–85. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2024.299230
- Fan, X.-D., Hou, Y., Huang, X.-X., Qiu, T.-Q., Jiang, J.-G. (2015). Ultrasound-Enhanced Subcritical CO2 Extraction of Lutein from Chlorella pyrenoidosa. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 63 (18), 4597–4605. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.5b00461
- Hawthorne, S. B., Krieger, M. S., Miller, D. J. (1988). Analysis of flavor and fragrance compounds using supercritical fluid extraction coupled with gas chromatography. Analytical Chemistry, 60 (5), 472–477. https://doi.org/10.1021/ac00156a020
- Bleve, M., Ciurlia, L., Erroi, E., Lionetto, G., Longo, L., Rescio, L. et al. (2008). An innovative method for the purification of anthocyanins from grape skin extracts by using liquid and sub-critical carbon dioxide. Separation and Purification Technology, 64 (2), 192–197. https://doi.org/10.1016/j.seppur.2008.10.012
- Alimzhanova, M. B., Abilev, M. B., Kuandykova, M. M., Kenessov, B. N., Kamysbayev, D. K. (2012). Rapid Screening Method for the Total Petroleum Hydrocarbons in Water Samples by Solid-Phase Microextraction and GC-MS. Eurasian Chemico-Technological Journal, 14 (2), 177. https://doi.org/10.18321/ectj112
- Moldabergenova, A. K., Litvinenko, Yu. A., Akhtayeva, N. Z., Kiekbayeva, L. N., Ross, S. A. (2016). Amino and fatty acid composition of the aerial parts of Еchinops albicaulis, growing in Kazakhstan. International Journal of Biology and Chemistry, 9 (2), 32–35. https://doi.org/10.26577/2218-7979-2016-9-2-32-35
- Grundy, S. M. (1989). Monounsaturated Fatty Acids and Cholesterol Metabolism: Implications for Dietary Recommendations. The Journal of Nutrition, 119 (4), 529–533. https://doi.org/10.1093/jn/119.4.529
- Ramsden, C. E., Ringel, A., Feldstein, A. E., Taha, A. Y., MacIntosh, B. A., Hibbeln, J. R. et al. (2012). Lowering dietary linoleic acid reduces bioactive oxidized linoleic acid metabolites in humans. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 87 (4-5), 135–141. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2012.08.004
- Karaca, E.; Aytac, S. (2007) The factors affecting on fatty acid composition of oil crops. Anadolu Journal of Agricultural Science, 22, 123–131.
- Nas, S., Gokalp, Y. H., Unsal, M. (2001). Vegetable Oil Technology. Denizli: Pamukkale University Faculty of Architecture Printing House, 322.
- Kantureyeva, A., Ustenova, G., Zvonar Pobirk, A., Mombekov, S., Koilybayeva, M., Amirkhanova, A. et al. (2024). Ceratocarpus arenarius: Botanical Characteristics, Proximate, Mineral Composition, and Cytotoxic Activity. Molecules, 29 (2), 384. https://doi.org/10.3390/molecules29020384
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Serzhan Mombekov, Ubaidilla Datkhayev, Dosmagulova Kalamkul, Assel Kozhamzharova, Ainash Baidullayeva, Mukhamejan Assel, Aigerim Kantureyeva, Zura Yessimsiitova, Damira Yussayeva, Zaure Beken, Akmaral Kydyrkhanova, Aidana Karbozova, Iryna Zhuravel
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.