Дослідження хімічних компонентів CO2 екстрактів з плодів Sorbus aucuparia L.

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2024.303000

Ключові слова:

Sorbus aucuparia L., ГХ-МС аналіз, екстракція CO2, жирні кислоти

Анотація

У статті наведено результати дослідження хімічного складу субкритичного СО2 екстракту Sorbus aucuparia L..

Вперше в Казахстані було зібрано 20 грамів коричневого екстракту Sorbus aucuparia L. за допомогою субкритичної екстракції вуглекислим газом. Поточне дослідження було спрямоване на хімічний склад субкритичного екстракту Sorbus aucuparia L. СО2.

Хімічний склад екстракту Sorbus aucuparia L. визначали за допомогою газової хроматографії/мас-спектрофотометрії (ГХ-МС). Екстракт включав наступні основні сполуки: 5-Метил-2(3Н)-фуранон (30,18 %), 5-(3-Етоксі-4,5-дигідро-ізоксазол-5-іл)-5-метил-імідазолідин-2,4-діон (3,20 %), 4Н-піран-4-он, 2,3-дигідро-3,5-дигідрокси-6-метил (2,53 %). Визначено жирнокислотний профіль та вміст вологи рослинної сировини субстанції Sorbus.

Проведено кількісне визначення жирних кислот спиртового екстракту. Результати аналізу жирних кислот у дослідженні показали, що лінолева (37,7 %) і олеїнова (50,5 %) були найбільш помітними жирними кислотами.

Метою даної роботи є визначення компонентного складу за допомогою методу ГХ-МС та жирних кислот для дослідження екстракту Sorbus aucuparia L., отриманого СО2-екстракцією, який росте в Казахстані.

Матеріали та методи. Для визначення можливості використання Sorbus aucuparia L. певним методом ГХ-МС проводили дослідження складу та жирних кислот екстракту, отриманого СО2-екстракцією в докритичних умовах Sorbus aucuparia L.

Результати. Рослинну сировину збирали відповідно до вимог GACP. Проведена субкритична СО2-екстракція рослинної сировини показала вихід екстракції 20 г. Виявлено хімічні сполуки, ідентифіковано біоактивні компоненти, такі як 5-Метил-2(3Н)-фуранон (30,18 %), 5-(3-Етоксі-4,5-дигідро-ізоксазол-5-іл)-5-метил -імідазолідин-2,4-діон (3,20 %), 4Н-піран-4-он, 2,3-дигідро-3,5-дигідрокси-6-метил (2,53 %).

Висновки. Визначено можливість використання отриманого CO2 екстракту Sorbus aucuparia L. у фармацевтичній галузі як субстанції та лікарського засобу

Біографії авторів

Serzhan Mombekov, S. D. Asfendiyarov Kazakh National Medical University

PhD, Associate Professor

School of Pharmacy

Ubaidilla Datkhayev, S. D. Asfendiyarov Kazakh National Medical University

Doctor of Pharmaceutical Sciences, Professor

School of Pharmacy

Dosmagulova Kalamkul, Arkalyk State Pedagogical Institute named after I. Altynsarin

Master of Education Sciences

Faculty of Natural Science and Informatization

Assel Kozhamzharova, S. D. Asfendiyarov Kazakh National Medical University

Associate Professor

School of Pharmacy

Ainash Baidullayeva, S. D. Asfendiyarov Kazakh National Medical University

Assistant Teacher

Department of Engineering Disciplines and Good Practices

School of Pharmacy

Mukhamejan Assel, S. D. Asfendiyarov Kazakh National Medical University

Master Student

School of Pharmacy

Aigerim Kantureyeva, S. D. Asfendiyarov Kazakh National Medical University

PhD Student

School of Pharmacy

Zura Yessimsiitova, Al-Farabi Kazakh National University

PhD, Associate Professor

Faculty of biology and biotechnology

Damira Yussayeva, Al-Farabi Kazakh National University

PhD

Faculty of Biology and Biotechnology

Zaure Beken, S. D. Asfendiyarov Kazakh National Medical University

Department of Biological Chemistry

Akmaral Kydyrkhanova, Al-Farabi Kazakh National University

Faculty of Biology and Biotechnology

Aidana Karbozova, Al-Farabi Kazakh National University

Department of Biodiversity and Bioresources

Faculty of Biology and Biotechnology

Ірина Олександрівна Журавель, Національний фармацевтичний університет

Доктор хімічних наук, професор

Кафедра фармацевтичної технології, стандартизації та сертифікації ліків

Посилання

  1. Grudzinskaya, L., Gemejiyeva, N., Karzhaubekova, Z. (2020). The Kazakhstan medicinal flora survey in a leading families volume. Bulletin of the Karaganda University. “Biology, Medicine, Geography Series,” 100 (4), 39–51. https://doi.org/10.31489/2020bmg4/39-51
  2. Dickinson, T. A., Lo, E., Talent, N. (2007). Polyploidy, reproductive biology, and Rosaceae: understanding evolution and making classifications. Plant Systematics and Evolution, 266 (1-2), 59–78. https://doi.org/10.1007/s00606-007-0541-2
  3. Li, M., Ohi-Toma, T., Gao, Y.-D., Xu, B., Zhu, Z.-M., Ju, W.-B., Gao, X.-F. (2017). Molecular phylogenetics and historical biogeography of Sorbus sensu stricto (Rosaceae). Molecular Phylogenetics and Evolution, 111, 76–86. https://doi.org/10.1016/j.ympev.2017.03.018
  4. Sun, J., Shi, S., Li, J., Yu, J., Wang, L., Yang, X., Guo, L., Zhou, S. (2018). Phylogeny of Maleae (Rosaceae) Based on Multiple Chloroplast Regions: Implications to Genera Circumscription. BioMed Research International, 2018, 1–10. https://doi.org/10.1155/2018/7627191
  5. Anunciato, T. P., da Rocha Filho, P. A. (2012). Carotenoids and polyphenols in nutricosmetics, nutraceuticals, and cosmeceuticals. Journal of Cosmetic Dermatology, 11 (1), 51–54. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2011.00600.x
  6. Sarv, V., Venskutonis, P. R., Bhat, R. (2020). The Sorbus spp. – Underutilised Plants for Foods and Nutraceuticals: Review on Polyphenolic Phytochemicals and Antioxidant Potential. Antioxidants, 9 (9), 813. https://doi.org/10.3390/antiox9090813
  7. Sarv, V., Venskutonis, P. R., Rätsep, R., Aluvee, A., Kazernavičiūtė, R., Bhat, R. (2021). Antioxidants Characterization of the Fruit, Juice, and Pomace of Sweet Rowanberry (Sorbus aucuparia L.) Cultivated in Estonia. Antioxidants, 10 (11), 1779. https://doi.org/10.3390/antiox10111779
  8. Zymone, K., Raudone, L., Žvikas, V., Jakštas, V., Janulis, V. (2022). Phytoprofiling of Sorbus L. Inflorescences: A Valuable and Promising Resource for Phenolics. Plants, 11 (24), 3421. https://doi.org/10.3390/plants11243421
  9. Arvinte, O., Amariei, S. (2022). Сhemical composition of peatland small cranberry (Vaccinium oxycoccus) for potential use as functional ingredient. Ukrainian Food Journal, 11 (3), 416–428. https://doi.org/10.24263/2304-974x-2022-11-3-7
  10. Rushforth, K. D. (1999). Collins Wildlife Trust Guide: Trees: A Photographic Guide to the Trees of Britain and Europe. New York: HarperCollins, 1336.
  11. Šedivá, J., Velebil, J., Zahradník, D. (2023). Micropropagation as a Tool for the Conservation of Autochthonous Sorbus Species of Czechia. Plants, 12(3), 488. https://doi.org/10.3390/plants12030488
  12. Rutkowska, M., Kolodziejczyk-Czepas, J., Owczarek, A., Zakrzewska, A., Magiera, A., Olszewska, M. A. (2021). Novel insight into biological activity and phytochemical composition of Sorbus aucuparia L. fruits: Fractionated extracts as inhibitors of protein glycation and oxidative/nitrative damage of human plasma components. Food Research International, 147, 110526. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110526
  13. Mombekov, S., Orazbekov, Y., Sadykova, N., Kozhamzharova, A., Sharipova, S., Makhatov, Z., Pushkarskaya, N. (2024). Development of antifungal gel, composition and technology based on pomiferin metabolite isolated from fruits of Maclura aurantiaca growing in Kazakhstan. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 1 (47), 79–85. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2024.299230
  14. Fan, X.-D., Hou, Y., Huang, X.-X., Qiu, T.-Q., Jiang, J.-G. (2015). Ultrasound-Enhanced Subcritical CO2 Extraction of Lutein from Chlorella pyrenoidosa. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 63 (18), 4597–4605. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.5b00461
  15. Hawthorne, S. B., Krieger, M. S., Miller, D. J. (1988). Analysis of flavor and fragrance compounds using supercritical fluid extraction coupled with gas chromatography. Analytical Chemistry, 60 (5), 472–477. https://doi.org/10.1021/ac00156a020
  16. Bleve, M., Ciurlia, L., Erroi, E., Lionetto, G., Longo, L., Rescio, L. et al. (2008). An innovative method for the purification of anthocyanins from grape skin extracts by using liquid and sub-critical carbon dioxide. Separation and Purification Technology, 64 (2), 192–197. https://doi.org/10.1016/j.seppur.2008.10.012
  17. Alimzhanova, M. B., Abilev, M. B., Kuandykova, M. M., Kenessov, B. N., Kamysbayev, D. K. (2012). Rapid Screening Method for the Total Petroleum Hydrocarbons in Water Samples by Solid-Phase Microextraction and GC-MS. Eurasian Chemico-Technological Journal, 14 (2), 177. https://doi.org/10.18321/ectj112
  18. Moldabergenova, A. K., Litvinenko, Yu. A., Akhtayeva, N. Z., Kiekbayeva, L. N., Ross, S. A. (2016). Amino and fatty acid composition of the aerial parts of Еchinops albicaulis, growing in Kazakhstan. International Journal of Biology and Chemistry, 9 (2), 32–35. https://doi.org/10.26577/2218-7979-2016-9-2-32-35
  19. Grundy, S. M. (1989). Monounsaturated Fatty Acids and Cholesterol Metabolism: Implications for Dietary Recommendations. The Journal of Nutrition, 119 (4), 529–533. https://doi.org/10.1093/jn/119.4.529
  20. Ramsden, C. E., Ringel, A., Feldstein, A. E., Taha, A. Y., MacIntosh, B. A., Hibbeln, J. R. et al. (2012). Lowering dietary linoleic acid reduces bioactive oxidized linoleic acid metabolites in humans. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 87 (4-5), 135–141. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2012.08.004
  21. Karaca, E.; Aytac, S. (2007) The factors affecting on fatty acid composition of oil crops. Anadolu Journal of Agricultural Science, 22, 123–131.
  22. Nas, S., Gokalp, Y. H., Unsal, M. (2001). Vegetable Oil Technology. Denizli: Pamukkale University Faculty of Architecture Printing House, 322.
  23. Kantureyeva, A., Ustenova, G., Zvonar Pobirk, A., Mombekov, S., Koilybayeva, M., Amirkhanova, A. et al. (2024). Ceratocarpus arenarius: Botanical Characteristics, Proximate, Mineral Composition, and Cytotoxic Activity. Molecules, 29 (2), 384. https://doi.org/10.3390/molecules29020384
Дослідження хімічних компонентів CO2 екстрактів з плодів Sorbus aucuparia L.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-30

Як цитувати

Mombekov, S., Datkhayev, U., Kalamkul, D., Kozhamzharova, A., Baidullayeva, A., Assel, M., Kantureyeva, A., Yessimsiitova, Z., Yussayeva, D., Beken, Z., Kydyrkhanova, A., Karbozova, A., & Журавель, І. О. (2024). Дослідження хімічних компонентів CO2 екстрактів з плодів Sorbus aucuparia L. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (2 (48), 83–89. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2024.303000

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки