Аналіз вмісту ефірних олій із листків та кореневищ і коренів дягелю лікарського, який зростає в Україні
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2024.307314Ключові слова:
Angelica archangelica, листки, кореневища і корені, ефірні олії, ГХ/МСАнотація
Ефірні олії – це леткі сполуки, які мають широкий спектр біологічної дії, що робить їх цінними в медицині, промисловості та у сільському господарстві. Вони проявляють такі властивості, як протимікробні, протизапальні, противірусні, антиоксидантні, протидіабетичні та мають властивість розслаблювати гладку мускулатуру. У цьому аспекті багатообіцяючими є рослини, які належать до роду Дягель. Однією із таких ефіроолійних рослин є представник даного роду - дягель лікарський. У літературі недостатньо відомостей про вміст ефірних олій у листках та кореневищах і коренях дягелю лікарського.
Мета. Метою нашого дослідження було виявлення та визначення кількісного вмісту ефірних олій методом ГХ/МС у листках та кореневищах і коренях дягелю лікарського, який зростає в Україні.
Матеріали і методи. Визначення ефіроолійного складу Angelica archangelica проводили хромато-мас-спектрометричним методом на хроматографі Agilent Technologies 6890 з мас-спектрометричним детектором 5973.
Результати. Виявлено, що ефірна олія з листків дягелю лікарського містить двадцять три компоненти, а кореневища і корені цієї рослини — п’ятнадцять компонентів. Одинадцять компонентів були спільними для обох частин рослини, а саме цис-пінан, α-фарнезен, α-куркумен, α-каріофілен, копаен, β-бісаболен, δ-аморфен, α-мууролен, транс-хризантемал, β-гвайєн, α -елемен. Дванадцять компонентів, таких як α-пінен, β-мірцен, 3-п-ментен, ізоборнеол, анізол, борнілацетат, (Z)-β-елемен, каріофілен, (-)-спатуленол, α-бергамотен, γ-мууролен, α-бісаболол були присутні лише у листках, а чотири компоненти, а саме п-ізопропенілацетофенон, β-кубебен, α-зінгіберен, гексагідрофарнезилацетон, були присутні лише в кореневищах і коренях дягелю лікарського.
Висновки. Методом ГХ/MС досліджено компонентний склад ефірної олії у листках та кореневищах і коренях дягелю лікарського, який зростає в Україні. Нами вперше визначено хімічний склад ефірних олій у листках дягелю лікарського, ідентифіковано 23 компоненти ефірної олії. У кореневищах і коренях виявлено 15 компонентів ефірних олій. Наступні фармакологічно важливі компоненти, такі як, цис-пінан та α-фарнезен були виявлені в обох зразках ефірної олії дягелю лікарського у значних кількостях. Одержані результати особливо важливі для планування та визначення процесу культивування та використання цього виду рослин у медицині.
Посилання
- Roberto, D., Micucci, P., Sebastian, T., Graciela, F., Anesini, C. (2010). Antioxidant activity of limonene on normal murine lymphocytes: Relation to H2O2 modulation and cell proliferation. Basic and clinical pharmacology and toxicology, 106, 38–44. https://doi.org/10.1111/j.1742-7843.2009.00467.x
- Sharifi-Rad, M., Ozcelik, B., Altın, G., Daskaya-Dikmen, C., Martorell, M., Ramirez Alarcon, K. (2018). Salvia spp. plants-from farm to food applications and phytopharmacotherapy. Trends in Food Science and Technology, 80, 242–263. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.08.008
- Mishra, A. P., Saklani, S., Salehi, B., Parcha, V., Sharifi-Rad, M., Milella, L. et al. (2018). Satyrium nepalense, a high altitude medicinal orchid of Indian Himalayan region: chemical profile and biological activities of tuber extracts. Cellular and Molecular Biology, 64 (8), 35–43. https://doi.org/10.14715/cmb/2018.64.8.6
- Luna, E. C., Luna, I. S., Scotti, L., Monteiro, A. F. M., Scotti, M. T., de Moura, R. O. (2019). Active essential oils and their components in use against neglected diseases and arboviruses. Oxidative medicine and cellular longevity. https://doi.org/10.1155/2019/65871506587150
- Sharifi-Rad, M., Salehi, B., Sharifi-Rad, J., Setzer, W. M., Iriti, M. (2018). Pulicaria vulgaris Gaertn. essential oil: an alternative or complementary treatment for leishmaniasis. Cellular and molecular biology, 64, 18–21. https://doi.org/10.14715/cmb/2018.64.8.3
- Islam, M. T., Martorell, M., Salehi, B., Setzer, W. N., Sharifi-Rad, J. (2020). Anti-Schistosoma mansoni effects of essential oils and their components. Phytotherapy research, 34, 1761–1769. https://doi.org/10.1002/ptr.6643
- Sandhya, R. (2017). Essential oil in the management of diabetes mellitus. International Journal of Science and Research, 6 (7), 1321–1326. https://doi.org/10.21275/art20175624
- Dhifi, W., Bellili, S., Jazi, S., Bahloul, N., Mnif, W. (2016). Essential oils' chemical characterization and investigation of some biological activities: a critical review. Medicines (Basel), 3, 25. https://doi.org/10.3390/medicines3040025
- Ağalar, H. G., Göger, F., Demirci, B., Malyer, H., Kirimer, N. (2020). Angelica sylvestris var. sylvestris L.: essential oils and antioxidant activity evaluation. Eskişehir Technical University Journal of Science and Technology A-Applied Sciences and Engineering, 21 (1), 39–48. https://doi.org/10.18038/estubtda.544889
- Liao, C., Gao, Q., Katz‐Downie, D. S., Downie, S. R. (2021). A systematic study of North American Angelica species (Apiaceae) based on nrDNA ITS and cpDNA sequences and fruit morphology. Journal of Systematics and Evolution, 60 (4), 789–808. https://doi.org/10.1111/jse.12702
- Maurya, A., Verma, S. C., Gupta, V., Shankar, M. B. (2017). Angelica archangelica L. – A phytochemical and pharmacological review. Asian journal of research in chemistry, 10, 852–856. https://doi.org/10.5958/0974-4150.2017.00142.0
- Knapp III, C. F., Elston, D. M. (2009). Botanical Briefs: Garden Angelica (Angelica archangelica). Cutis, 84 (4), 189–190.
- Kaur, A., Garg, S., Shiekh, B. A., Singh, N., Singh, P., Bhatti, R. (2020). In Silico Studies and In Vivo MAOA Inhibitory Activity of Coumarins Isolated from Angelica archangelica Extract: An Approach toward Antidepressant Activity. ACS Omega, 5 (25), 15069–15076. https://doi.org/10.1021/acsomega.0c00887
- Nivinskiene, O., Butkiene, R., Mockute, D. (2005). Chemical composition of seed (fruit) essential oils of Angelica archangelica L. growing wild in Lithuania. Chemija, 16, 51–54.
- Yoon, S. L., Grundmann, O., Koepp, L., Farrell, L. (2011). Management of irritable bowel syndrome (IBS) in adults: conventional and complementary/alternative approaches. Alternative medicine review, 16 (2), 134–151.
- Sarker, S., Nahar, L. (2004). Natural Medicine:The Genus Angelica. Current Medicinal Chemistry, 11 (11), 1479–1500. https://doi.org/10.2174/0929867043365189
- Koshinski, R., Velichkova, K., Sirakov, I., Stoyanova, S. (2020). Effect of Angelica archangelica L. extract on growth performance, meat quality and biochemical blood parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.), cultivated in a recirculating system. Bulgarian journal of agricultural science, 26 (1), 232–237.
- Aćimovica, M. G., Pavlovicb, S. D., Vargac, A. O., Filipovicb, V. M., Cvetkovicd, M. T., Stankovicd, J. M., Čabarkapa, I. S. (2017). Chemical composition and antibacterial activity of Angelica archangelica root essential oil. Natural product communications, 12, 205–206. https://doi.org/10.1177/1934578x1701200216
- Kumar, D., Shah, M., Bhat, Z. (2011). Angelica archangelica Linn. is an angel on earth for the treatment of diseases. International journal of nutrition, pharmacology, neurological diseases, 1, 36–50. https://doi.org/10.4103/2231-0738.77531
- Yeh, M.-L., Liu, C.-F., Huang, C.-L., Huang, T.-C. (2003). Hepatoprotective Effect of Angelica archangelica in Chronically Ethanol-Treated Mice. Pharmacology, 68 (2), 70–73. https://doi.org/10.1159/000069530
- Prakash, B., Singh, P., Goni, R., Raina, A. K. P., Dubey, N. K. (2014). Efficacy of Angelica archangelica essential oil, phenyl ethyl alcohol and α- terpineol against isolated molds from walnut and their antiaflatoxigenic and antioxidant activity. Journal of Food Science and Technology, 52 (4), 2220–2228. https://doi.org/10.1007/s13197-014-1278-x
- Acimovic, M., Rat, M., Pezo, L., Loncar, B., Pezo, M., Miljkovic, A., Lazarevic, J. (2022). Biological and Chemical Diversity of Angelica archangelica L.—Case Study of Essential Oil and Its Biological Activity. Agronomy, 12, 1570. https://doi.org/10.3390/agronomy12071570
- Budniak, L., Slobodianiuk, L., Marchyshyn, S., Potishnyi, I. (2022). Determination of amino acids of plants from Angelica L. genus by HPLC method. Pharmacia, 69 (2), 437–446. https://doi.org/10.3897/pharmacia.69.e83705
- Feshchenko, H., Oleshchuk, O., Slobodianiuk, L., Milian, I. (2021). Study of Epilobium angustifolium L. amino acids content by HPLC method. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 6 (34), 85–90. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2021.249836
- Budniak, L., Slobodianiuk, L., Marchyshyn, S., Ilashchuk, P. (2021). Determination of polysaccharides in Gentiana cruciata L. herb. Pharmacologyonline, 2, 1473–1479.
- Budniak, L., Slobodianiuk, L., Marchyshyn, S., Parashchuk, E. (2021). Determination of carbohydrates in burnet saxifrage (Pimpinella saxifraga L.). Pharmacologyonline, 2, 1374–1382.
- Slobodianiuk, L., Budniak, L., Feshchenko, H., Sverstiuk, A., Palaniza, Y. (2022). Quantitative analysis of fatty acids and monosaccharides composition in Chamerion angustifolium L. by GC/MS method. Pharmacia, 69 (1), 167–174. https://doi.org/10.3897/pharmacia.69.e76687
- Marchyshyn, S., Budniak, L., Slobodianiuk, L. (2021). Chemical composition of the garden nasturtium essential oil and antibacterial activity of fresh juice of the herb. Pharmacologyonline, 3, 1463–1473.
- Budniak, L., Slobodianiuk, L., Kravchuk, L., Kalynyuk, T. (2021). Investigation of antibacterial and antifungal activities of the herb of Tropaeolum majus L. Pharmacologyonline, 3, 937–947.
- Marchyshyn, S., Slobodianiuk, L., Budniak, L., Dakhym, I., Boyko, L., Kyryliv, M., Bekus, I. (2023). Comparative analysis of essential oil containing raw materials of honeyherb (Lippia dulcis Trevir.) under different growing conditions. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 6 (46), 41–46. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2023.294908
- Budniak, L., Slobodianiuk, L., Marchyshyn, S., Demydiak, O., Dakhym, I. (2021). Determination of amino acids of some plants from Gentianaceae family. Pharmacia, 68(2), 441–448. https://doi.org/10.3897/pharmacia.68.e67052
- Li, Y., Fabiano-Tixier, A. S., Chemat, F. (2014). Essential oils as reagents in green chemistry. SpringerBriefs in Molecular Science. Cham: Springer international publishing, 1, 71–78. https://doi.org/10.1007/978-3-319-08449-7_7
- Vespermann, K. A. C., Paulino, B. N., Barcelos, M. C. S., Pessôa, M. G., Pastore, G. M., Molina, G. (2017). Biotransformation of α- and β-pinene into flavor compounds. Applied Microbiology and Biotechnology, 101 (5), 1805–1817. https://doi.org/10.1007/s00253-016-8066-7
- Seidel, A. (Ed.) (2013). Kirk-othmer chemical technology of cosmetics. Wiley.
- Takooree, H., Aumeeruddy, M. Z., Rengasamy, K. R. R., Venugopala, K. N., Jeewon, R., Zengin, G., Mahomoodally, M. F. (2019). A systematic review on black pepper (Piper nigrum L.): from folk uses to pharmacological applications. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59 (sup1), S210–S243. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1565489
- Teshika, J. D., Zakariyyah, A. M., Zaynab, T., Zengin, G., Rengasamy, K. R., Pandian, S. K., Fawzi, M. M. (2018). Traditional and modern uses of onion bulb (Allium cepaL.): a systematic review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59 (sup1), S39–S70. https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1499074
- Annaz, H., El Fakhouri, K., Ben Bakrim, W., Mahdi, I., El Bouhssini, M., Sobeh, M. (2023). Bergamotenes: A comprehensive compile of their natural occurrence, biosynthesis, toxicity, therapeutic merits and agricultural applications. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1–20. https://doi.org/10.1080/10408398.2023.2184766
- Diaz-Chavez, M. L., Moniodis, J., Madilao, L. L., Jancsik, S., Keeling, C. I., Barbour, E. L. et al. (2013). Biosynthesis of Sandalwood Oil: Santalum album CYP76F Cytochromes P450 Produce Santalols and Bergamotol. PLoS ONE, 8 (9), e75053. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0075053
- Haber, A. I., Sims, J. W., Mescher, M. C., De Moraes, C. M., Carr, D. E. (2018). A key floral scent component (β‐trans‐bergamotene) drives pollinator preferences independently of pollen rewards in seep monkeyflower. Functional Ecology, 33 (2), 218–228. https://doi.org/10.1111/1365-2435.13246
- Wu, Z.-Y., Wu, Y., Chen, G.-D., Hu, D., Li, X.-X., Sun, X. et al. (2014). Xylariterpenoids A–D, four new sesquiterpenoids from the Xylariaceae fungus. RSC Advances, 4 (97), 54144–54148. https://doi.org/10.1039/c4ra10365c
- Zhou, Y., Ren, H.-C., Zhang, Q.-Y., Liang, H., Tu, P.-F. (2020). Three new p-coumaroylated sesquiterpenoids from Pilea cavaleriei. Natural Product Research, 36 (9), 2239–2245. https://doi.org/10.1080/14786419.2020.1826481
- Bi, H., Xv, C., Su, C., Feng, P., Zhang, C., Wang, M. et al. (2022). β-Farnesene Production from Low-Cost Glucose in Lignocellulosic Hydrolysate by Engineered Yarrowia lipolytica. Fermentation, 8 (10), 532. https://doi.org/10.3390/fermentation8100532
- Armelle, P., Lance, K., Derek, M., Perelman, L. (2014). Deriving renewable squalane from sugarcane. Cosmet toilet, 129, 22–26.
- Ma, T., Deng, Z., Liu, T. (2020). The past and present of vitamin E. Synthetic biology, 1, 174–186.
- Habibah, A., Zahira, G., Angga, M. F., Rokhim, D. A. (2023). Schematic literature review: content of α-Farnesene compounds as an anti-virus: skema literatur review: kandungan senyawa α-Farnesene sebagai anti-virus. Manganite. Journal of chemistry and education, 2, 24–29. https://doi.org/10.58330/manganite.v2i1.315
- Ferreira, B. A., Silva, R. F., de Moura, F. B. R., Narduchi, C. T., Deconte, S. R. et al. (2021). α-zingiberene, a sesquiterpene from essential oil from leaves of Casearia sylvestris, suppresses inflammatory angiogenesis and stimulates collagen deposition in subcutaneous implants in mice. Natural Product Research, 36 (22), 5858–5862. https://doi.org/10.1080/14786419.2021.2019729
- Dai, Z., Pomraning, K. R., Panisko, E. A., Hofstad, B. A., Campbell, K. B., Kim, J. et al. (2021). Genetically Engineered Oleaginous Yeast Lipomyces starkeyi for Sesquiterpene α-Zingiberene Production. ACS Synthetic Biology, 10 (5), 1000–1008. https://doi.org/10.1021/acssynbio.0c00503
- Forycka, A., Buchwald, W. (2019). Variability of composition of essential oil and coumarin compounds of Angelica archangelica L. Herba Polonica, 65 (4), 62–75. https://doi.org/10.2478/hepo-2019-0027
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Liudmyla Slobodianiuk, Liliia Budniak, Svitlana Marchyshyn, Inna Sakhatska, Olena Hlushchenko, Nataliia Horlachuk, Ihor Tverdokhlib
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.