Фітохімічне дослідження і визначення фармакологічної активності екстракту пагонів вишні сухого
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2016.72746Ключові слова:
вишня, екстракт, флавоноїди, цукри, гідроксикоричні кислоти, протизапальна активність, гостра токсичністьАнотація
Мета дослідження. Метою нашого дослідження було вивчення фенольних сполук, вільних і зв'язкові цукрів сухого екстракту з пагонів вишні методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) і визначення гострої токсичності та протизапальну активності цього екстракту.
Методи. Якісний склад і вміст фенольних сполук і цукрів сухого екстракту з пагонів вишні було досліджено за допомогою ВЕРХ на хроматографі Agilent Technologies (модель 1100). Гостру токсичність вивчали на щурах після однократного введення внутрішньошлунково сухого екстракту пагонів вишні. Протизапальна дія сухого екстракту була досліджена на моделі гострого карагенан-індукованого запалення стопи білих щурів.
Результати. В результаті дослідження 9 фенольних сполук, серед яких гідроксикоричні кислоти і флавоноїди і 5 цукрів було ідентифіковано в сухому екстракті. Встановлено відсутність токсичності сухого екстракту пагонів вишні в дозі 5000 мг / кг, що відповідно до токсикологічної класифікації речовин К.К. Сидорова дозволяє віднести екстракт до класу V токсичності - практично нешкідливі речовини. Сухий екстракт пагонів вишні мав кращу протизапальну дію в дозі 100 мг / кг; що в середньому було близько 36 % за 5 годин.
Висновки. Беручи до уваги результати хімічного аналізу і визначення токсичності і протизапальної активності сухого екстракту пагонів вишні, ми можемо припустити, що цей екстракт може мати знеболюючу і протиалергічну дію, і є перспективним для подальшого дослідження з метою створення нових ефективних і безпечних лікарських засобів для застосування в медичній практиці
Посилання
- Upyr, L. V.; Chernykh, V. P. (Ed.) (2010). Cherry. Кiev: «МОRІОN», 277–278.
- Popovich, V. P., Upyr, L. V., Kyslychenko, V. S. (2010). Effect of cherry fruit stalks and shoots dry extracts on diuresis and some indicators of nitrogen metabolism in rats. Current problems of theoretical, clinical, preventive medicine, dentistry and pharmacy. Donetsk, 280–281.
- The State Pharmacopoeia of Ukraine. Suppl. 2 (2008). Kharkiv: RІRЕG, 620.
- Gulieva, А. F., Lenchyk, L. V. (2015). Phytochemical study of phenolic compounds cherry extract. Innovations in Medicine and Pharmacy. Minsk: BSMU, 836–838.
- Court, W. A. (1977). High-performance reversed-phase liquid chromatography of naturally occurring phenolic compounds. Journal of Chromatography A, 130, 287–291. doi: 10.1016/s0021-9673(00)89807-6
- Mabry, T. J., Markham, K. R., Thomas, M. B. (1970). The Systematic Identification of Flavonoids. New York: Springer-Verlag. doi: 10.1007/978-3-642-88458-0
- McMurrough, I., Hennigan, G. P., Loughrey, M. J. (1982). Quantitative analysis of hop flavonols using high-performance liquid chromatography. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 30 (6), 1102–1106. doi: 10.1021/jf00114a024
- Zapadnyuk, I. P., Zapadnyuk, V. I., Zechariah, S. А. (1983). Laboratory animals: breeding, keeping and using in experiment. Kyiv: Vishcha shkola, 552.
- Kovalenko, V. М., Stefanov, О. V., Maximov, Y. M., Trachtenberg, I. M.; Stefanov, A. V. (Ed.) (2001). Experimental study of toxic effects of potential drugs / Preclinical studies of drugs. Kyiv: Avicenna, 74–97.
- European convention for the protection of vertebrate animals used for experimental and other scientific purposes (1986). Council of European. Strasbourg, 123, 51.
- Stefanov, O. (Ed.) (2001). Preclinical studies of drugs (guidelines). Kyiv: Avicenna, 292–306.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Larysa Lenchyk, Olga Shapoval, Viktoria Kyslychenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.