Визначення кількісного вмісту флавоноїдів в комплексі поліфенольних сполук з трави десмодіуму канадського сорту Persei

Автор(и)

  • Денис Олегович Мезенцев Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-1655-1555
  • Вікторія Сергіївна Кисличенко Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-0684-1746
  • Надія Євгеніївна Бурда Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-7435-5731

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2016.75749

Ключові слова:

десмодіум канадський, сорт Persei, трава, комплекс поліфенольних сполук, флавоноїди, спектрофотометрія

Анотація

Десмодіум канадський – рослина, яка культивується в Україні, зокрема в Полтавській області вирощують сорт Persei. Оскільки поширеність захворювань спричинених вірусом герпесу на даний час досить велика і спостерігається тенденція росту чисельності хворих, то є актуальним пошук нових перспективних джерел з вираженою противірусною активністю.

Відомо, що десмодіум канадський проявляє противірусну дію. Тому нами був попередньо одержаний комплекс поліфенольних сполук з трави десмодіуму канадського сорту Persei.

Метою нашої роботи було визначення кількісного вмісту суми флавоноїдів в комплексі поліфенольних сполук з трави десмодіуму канадського сорту Persei.

Методи дослідження. Аналіз кількісного вмісту флавоноїдів в досліджуваному комплексі поліфенольних сполук проводився методом спектрофотометрії.

Результати дослідження. В результаті проведеного дослідження було визначено кількісний вміст суми флавоноїдів в перерахунку на рутин та суху речовину в комплексі поліфенольних сполук, одержаного з трави десмодіуму канадського сорту Persei. Вміст флавоноїдів в досліджуваному комплексі повинен бути не менше 30 %.

Висновки. Результати дослідження використанні при розробці методів контролю якості комплексу поліфенольних сполук з трави десмодіуму канадського сорту Persei

Біографії авторів

Денис Олегович Мезенцев, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Кафедра хімії природних сполук 

Вікторія Сергіївна Кисличенко, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Доктор фармацевтичних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра хімії природних сполук

Надія Євгеніївна Бурда, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат фармацевтичних наук, доцент

Кафедра хімії природних сполук 

Посилання

  1. Taylor, W. G., Sutherland, D. H., Richards, K. W. (2009). Soyasaponins and Related Glycosides of Desmodium canadense and Desmodium illinoense. The Open Natural Products Journal, 2 (1), 59–67. doi: 10.2174/1874848100902010059
  2. Borchardt, J. R., Wyse, D. L., Sheaffer, C. C. et. al. (2008). Antimicrobial activity of native and naturalized plants of Minnesota and Wisconsin. Journal of Medicinal Plants Research, 2 (5), 098–110.
  3. Tsai, J.-C. (2011). Antioxidant activities of phenolic components from various plants of Desmodium species. African Journal of Pharmacy and Pharmacology, 5 (4), 468–476. doi: 10.5897/ajpp11.059
  4. Sharma, R., Parashar, B., Kabra, A. (2013). Efficacy of aqueous and methanolic extracts of plant desmodium triflorum for potential antibacterial activity. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 4 (5), 1975–1981. Available at: http://ijpsr.com/bft-article/efficacy-of-aqueous-and-methanolic-extracts-of-plant-desmodium-triflorum-for-potential-antibacterial-activity/?view=fulltext
  5. Media centre. WHO. Available at: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/herpes/en/
  6. Puodzhjunene, G., Janulis, V., Ivanauskas, L. et. al. (2009). Kolichestvennaja ocenka soderzhanija flavonoidov v vegetativnyh i reproduktivnyh organah desmodiuma kanadskogo. Himiko-farmacevticheskij zhurnal, 6, 18–21.
  7. Puodziuniene, G., Kairyte, V., Janulis, V., Razukas, A., Barsteigiene, Z., Ragazinskiene, O. (2011). Quantitative hplc estimation of flavonoids in showy tick trefoil (Desmodium canadense) herbs. Pharmaceutical Chemistry Journal, 45 (2), 88–90. doi: 10.1007/s11094-011-0566-2
  8. Pothier, J., Ragot, J., Galand, N. (2006). Planar chromatographic study of flavonoids and soyasaponins for validation of fingerprints of Desmodium adscendens of different origin . Journal of Planar Chromatography – Modern TLC, 19 (109), 191–194. doi: 10.1556/jpc.19.2006.3.3
  9. Koffi, M. K., Akhanovna, M.-B. J., Yves-Alain, B. (2012). Quantification of total phenols and flavonoids of Desmodium adscendens (Sw.) DC. (Papillionaceae) and projection of their antioxidant capacity. Journal of Applied Biosciences, 49, 3355–3362.
  10. Sasaki, H., Kashiwada, Y., Shibata, H., Takaishi, Y. (2012). Prenylated flavonoids from Desmodium caudatum and evaluation of their anti-MRSA activity. Phytochemistry, 82, 136–142. doi: 10.1016/j.phytochem.2012.06.007
  11. Sasaki, H., Shibata, H., Imabayashi, K., Takaishi, Y., Kashiwada, Y. (2014). Prenylated Flavonoids from the Stems and Leaves of Desmodium caudatum and Evaluation of Their Inhibitory Activity against the Film-Forming Growth of Zygosaccharomyces rouxii F51. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62 (27), 6345–6353. doi: 10.1021/jf5020439
  12. Sasaki, H., Kashiwada, Y., Shibatav, H., Takaishi, Y. (2012). Prenylated Flavonoids from the Roots of Desmodium caudatum and Evaluation of Their Antifungal Activity. Planta Medica, 78 (17), 1851–1856. doi: 10.1055/s-0032-1315391
  13. Chernobrovaja, N. V., Batjuk, V. S., Komissarenko, N. F. (1984). Himicheskoe izuchenie desmodiuma kanads'kogo. Zaporozh'e, 177–178.
  14. Chernobrovaja, N. V., Sirenko, L. Ja. (1986). Hromatospektrofotometricheskoe opredelenie S-glikozidov desmodiuma kanadskogo. Optimiz. lekarstv. obespech. i puti povysh. jeffektiv. farmac. nauki. Kharkov, 238–239.
  15. Mezencev, D. O. (2016). Issledovanie kachestvennogo flavonoidnogo sostava i vydelenie polifenol'noj summy iz travy desmodiuma kanadskogo sorta Persej (Persei). Teoretichnі ta praktichnі aspekti doslіdzhennja lіkars'kih roslin. Kharkiv: NFaU, 171–172.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-31

Як цитувати

Мезенцев, Д. О., Кисличенко, В. С., & Бурда, Н. Є. (2016). Визначення кількісного вмісту флавоноїдів в комплексі поліфенольних сполук з трави десмодіуму канадського сорту Persei. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (2 (2), 16–19. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2016.75749

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки