Дослідження з вивчення ефективності антимікробних консервантів у розробці складу комбінованого сиропу
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2016.75985Ключові слова:
комбінований сироп, допоміжні речовини, консерванти, антимікробна активність, калію сорбат, технологіяАнотація
Мета: метою нашої роботи було обґрунтування та дослідження з вивчення ефективності антимікробних консервантів у розробці складу основи комбінованого сиропу на основі рослинної сировини, призначеного для лікування захворювань гепатобіліарної системи та жовчного міхура.
Методи: застосовувався біологічний фармакопейний метод дослідження (ефективність антимікробних консервантів).
Результати: за результатами проведених досліджень з вивчення ефективності низки антимікробних консервантів у зразках сиропів були отримані наступні дані. Зразки сиропу № 1 і № 2 (з ніпагін : ніпазолом (3 : 1) 0,1 і 0,2 %), зразки № 3 і № 4 (з калію сорбатом 0,1 % і 0,2 %), зразки № 5 і № 6 (з натрію бензоатом 0,1 % і 0,2 %) відповідали критеріям оцінки ефективності антимікробних консервантів, що рекомендовані ДФУ до лікарських препаратів для орального застосування.
Встановлено, що усі експериментальні зразки розроблених сиропів з використанням у складі обраних консервантів є перспективними для подальших досліджень зі створення оральних лікарських форм. Однак, антимікробна ефективність калію сорбату дещо вища (lg зменшення кількості життєздатних клітин Candida albicans АТСС 885-653 дорівнює 3,55; Aspergillus brasiliensis АТСС 16404 – 2,3) і спектр антимікробної дії більш широкий, що сприятиме якості сиропу, який розробляється, також і у процесі його зберігання. Тому для подальших досліджень нами буде використовуватись консервант калію сорбат.
Висновки: теоретично обґрунтовано і експериментально доведено доцільність використання у розробці основи комбінованого сиропу комплексної дії такого консерванту як калію сорбат
Посилання
- Drogovoz, S. M., Shhekina, E. G., Ushakova, A. (2008). Sovremennye podhody k terapii zabolevanij gepatobiliarnoj sistemy. Provizor, 8.
- Juskeeva, V. S. (2013). Chastota vstrechaemosti porazhenija gepatobiliarnoj sistemy pri mochekamennoj bolezni. Bjulleten' medicinskih internet-konferencij, 3 (3), 805.
- Gudzenko, O. P., Nemjatyh, O. D., Kuldyrkajeva, K. V. (2013). Doslidzhennja aktyvnosti antymikrobnyh konservantiv v dytjachomu syropi na osnovi soku smorodyny chornoi' ta etamzylatu. Ukrai'ns'kyj zhurnal klinichnoi' ta laboratornoi' medycyny, 8 (1), 244–247.
- Brooks, A., Asamudo, N., Takon, I. (2012). Bacteriological stability of high sugar rediatric syrups probability of survival of contaminating bacteria. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Sciences, 22 (13), 1–4.
- Tukur, M., Muazu, J., Mohammed, G. (2012). Microbial analysis of brands of multivitamin syrups marketed in Maiduguri, Northeast Nigeria. Advances in Applied Science Research, 3 (5), 3124–3128.
- Mirsonbol, S. Z., Issazadeh, K., Pahlaviani, M., Momeni, N. (2014). Antimicrobial efficacy of the methylparaben and benzoate sodium against selected standard microorganisms, clinical and environmental isolates in vitro. Indian Jornal of Fundamental and Applied Life Sciences, 4 (S4), 363–367.
- Stanojevic, D. C. (2009). Antimicrobial effects of Sodium benzoate, Soium nitrate and Potassium sorbate and Their synergistic action in vitro. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 15 (4), 307–311.
- Derzhavna Farmakopeja Ukrai'ny. Annex 4 (2011). Kharkiv: RIREG, 536.
- Derzhavna Farmakopeja Ukrai'ny. Vol. 1 (2015). Kharkiv: Derzhavne pidpryjemstvo «Ukrai'ns'kyj naukovyj farmakopejnyj centr jakosti likars'kyh zasobiv», 1128.
- Dafale, N. A., Semwal, U. P., Agarwal, P. K., Sharma, P. (2014). Evaluation of preservative effectiveness in antacid, cough syrup and ophthalmic solution by microbial challenge test. International Journal of Pharmacognosy, 1 (3), 193–199.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Олександр Олександрович Шмалько, Лілія Іванівна Вишневська, Оксана Петрівна Стрілець, Володимир Костянтинович Яковенко

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.




