Вивчення амінокислотного складу трави десмодіуму канадського сорту Persei

Автор(и)

  • Денис Олегович Мезенцев Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-1655-1555
  • Вікторія Сергіївна Кисличенко Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-0684-1746
  • Надія Євгеніївна Бурда Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-7435-5731
  • Яна Володимирівна Дьяконова Варшавський медичний університет вул. Żwirki i Wigury, 61, м. Варшава, Польща, 02-091, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2016.80477

Ключові слова:

десмодіум канадський, сорт Persei, трава, вільні та зв’язані амінокислоти, високоефективна рідинна хроматографія

Анотація

Десмодіум канадський сорту Persei культивується на території України та з 2012 року внесений до Державного реєстру сортiв рослин, які придатні для поширення в Українi. Дана рослина виявляє виражену противірусну активність. Оскільки нітрогенвмісні сполуки, зокрема амінокислоти, беруть участь у формуванні даної активності, доцільним є вивчення даного класу сполук у траві вищезазначеної рослини.

Метою нашої роботи було вивчення амінокислотного складу в траві десмодіуму канадського сорту Persei.

Методи дослідження. Визначення амінокислотного складу досліджуваної сировини проводили методом ВЕРХ.

Результати дослідження. В результаті проведеного дослідження в об’єкті, що вивчався, було визначено 22 амінокислоти, 18 амінокислот виявлено у вільному стані. Загальний вміст суми вільних і зв’язаних амінокислот у траві десмодіуму канадського сорту Persei склав 5,92 %. В найбільшій кількості у траві містилася аспарагінова кислота.

Висновки. Результати проведеного експерименту розширюють відомості щодо хімічного складу трави десмодіуму канадського сорту Persei та можуть бути використані при розробці нового фітозасобу на її основі

Біографії авторів

Денис Олегович Мезенцев, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Кафедра хімії природних сполук 

Вікторія Сергіївна Кисличенко, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Доктор фармацевтичних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра хімії природних сполук

Надія Євгеніївна Бурда, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат фармацевтичних наук, доцент

Кафедра хімії природних сполук 

Яна Володимирівна Дьяконова, Варшавський медичний університет вул. Żwirki i Wigury, 61, м. Варшава, Польща, 02-091

Хабелітований доктор

Кафедра фізичної хімії

Посилання

  1. Doslidna stancija likars'kyh roslyn Instytutu agroekologii' i pryrodokorystuvannja Nacional'noi' akademii' agrarnyh nauk Ukrai'ny. Available at: http://dslr-naan.com.ua/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=19&Itemid=199
  2. Taylor, W. G., Sutherland, D. H., Richards, K. W. (2009). Soyasaponins and Related Glycosides of Desmodium canadense and Desmodium illinoense. The Open Natural Products Journal, 2 (1), 59–67. doi: 10.2174/1874848100902010059
  3. Lushpa, V. I. (2005). Desmodij kanads'kyj (Desmodium canadense (L.) DC) u medycyni (ogljad literatury). Fitoterapija. Chasopys, 1, 42–47.
  4. Govindarajan, R., Vijayakumar, M., Rao, C. V., Shirwaikar, A., Kumar, S., Rawat, A. K. S., Pushpangadan, P. (2007). Antiinflammatory and antioxidant activities of Desmodium gangeticum fractions in carrageenan-induced inflamed rats. Phytotherapy Research, 21 (10), 975–979. doi: 10.1002/ptr.2199
  5. Ganjhu, R. K., Mudgal, P. P., Arunkumar, G. (2014). Pharmacological and Phytoconstituent Profile of Desmodium Gangeticum-An Update. International Journal of Pharmacognosy and Phytochemical Research, 6 (3), 643–657.
  6. Popova, N. V., Dihtjarev, S. I., Maslova, N. F. et. al. (2011). Lechenie zabolevanij pochek fitohimicheskimi preparatami. Fitoterapija. Chasopys, 4, 40–44.
  7. Wink, M. (2013). Evolution of secondary metabolites in legumes (Fabaceae). South African Journal of Botany, 89, 164–175. doi: 10.1016/j.sajb.2013.06.006
  8. Saxena, C. M., Saxena, A., Shukla, N. K. (2014). Synthesis and biological activities of some new amides of amino acid. American International Journal of Research in Formal, Applied & Natural Sciences, 88–90. Available at: http://iasir.net/AIJRFANSpapers/AIJRFANS14-372.pdf
  9. Kalyani, G. A., Ramesh, C. K., Krishna, V. (2011). Hepatoprotective and Antioxidant Activities of Desmodium Triquetrum DC. Indian J Pharm Sci., 73 (4), 463–466. doi: 10.4103/0250-474X.95652
  10. Desmodium – lekarstvo dlja pecheni. Available at: http://almapharm.ru/2014/07/desmodium-lekarstvo-dlya-pecheni/
  11. Jajic, I., Krstovic, S., Glamocic, D., Jaksic, S., Abramovic, B. (2013). Validation of an HPLC method for the determination of amino acids in feed. Journal of the Serbian Chemical Society, 78 (6), 839–850. doi: 10.2298/jsc120712144j

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-10-30

Як цитувати

Мезенцев, Д. О., Кисличенко, В. С., Бурда, Н. Є., & Дьяконова, Я. В. (2016). Вивчення амінокислотного складу трави десмодіуму канадського сорту Persei. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (3 (3), 13–15. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2016.80477

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки