Дослідження компонентів летких фракцій рослинної сировини салату посівного сорту «Лолло Россо»

Автор(и)

  • Вікторія Володимирівна Гуцол Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Ірина Олександрівна Журавель Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Ірина Геннадіївна Гур’єва Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2016.81307

Ключові слова:

салат посівний, Asteraceae, летка фракція, ідентифікація, кількісне визначення, газова хроматографія

Анотація

Рослини є важливим джерелом одержання біологічно активних речовин, які проявляють різноманітну фармакологічну активність. Увагу привертають не лише рослини, які традиційно використовуються з лікувально-профілактичною метою, а й харчові культури, що входять до щоденного раціону кожної людини. До таких рослин належить салат посівний, що вирощується в усьому світі як листова овочева культура.

Мета. Метою нашої роботи було дослідження якісного складу та кількісного вмісту компонентів летких фракцій, одержаних з листя, коренів та насіння салату посівного сорту «Лолло Россо».

Метод. Встановлення якісного складу та кількісного вмісту компонентів летких фракцій салату посівного сорту «Лолло Россо» проводили методом газової хроматографії.

Результати. В результаті проведеного дослідження в леткій фракції листя салату посівного ідентифіковано та визначено вміст 31 сполуки, коренів – 27, насіння – 24. В усіх видах рослинної сировини салату домінуючою речовиною був сквален.

Висновки. Одержані результати будуть використані при розробці методик контролю якості на рослинну сировину салату посівного

Біографії авторів

Вікторія Володимирівна Гуцол, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Кафедра хімії природних сполук

Ірина Олександрівна Журавель, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Доктор фармацевтичних наук, професор

Кафедра хімії природних сполук

Ірина Геннадіївна Гур’єва, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат фармацевтичних наук

Кафедра хімії природних сполук 

Посилання

  1. Heinrich, M. et. al. (2012). Fundamentals of pharmacognosy and phytotherapy. Elsevier Health Sciences, 336.
  2. Tisserland, R., Young, R. (2014). Essential oil safety: A guide for Health Care Professionals. Elsevier Health Sciences, 784. doi: 10.1016/c2009-0-52351-3
  3. Reichling, J., Schnitzler, P., Suschke, U., Saller, R. (2009). Essential Oils of Aromatic Plants with Antibacterial, Antifungal, Antiviral, and Cytotoxic Properties – an Overview. Forschende Komplementärmedizin / Research in Complementary Medicine, 16 (2), 79–90. doi: 10.1159/000207196
  4. Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., Idaomar, M. (2008). Biological effects of essential oils – A review. Food and Chemical Toxicology, 46 (2), 446–475. doi: 10.1016/j.fct.2007.09.106
  5. Bayala, B., Bassole, I. H. N., Scifo, R. et. al. (2014). Anticancer activity of essential oils and their chemical components – a review. Am J Cancer Res., 4 (6), 591–607.
  6. Nomaani, R. S. S. A., Hossain, M. A., Weli, A. M., Al-Riyami, Q., Al-Sabahi, J. N. (2013). Chemical composition of essential oils and in vitro antioxidant activity of fresh and dry leaves crude extracts of medicinal plant of Lactuca Sativa L. native to Sultanate of Oman. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 3 (5), 353–357. doi: 10.1016/s2221-1691(13)60076-3
  7. Baenas, N., García-Viguera, C., Moreno, D. (2014). Elicitation: A Tool for Enriching the Bioactive Composition of Foods. Molecules, 19 (9), 13541–13563. doi: 10.3390/molecules190913541
  8. Llorach, R., Martínez-Sánchez, A., Tomás-Barberán, F. A., Gil, M. I., Ferreres, F. (2008). Characterisation of polyphenols and antioxidant properties of five lettuce varieties and escarole. Food Chemistry, 108 (3), 1028–1038. doi: 10.1016/j.foodchem.2007.11.032
  9. Altunkaya, A., Becker, E. M., Gökmen, V., Skibsted, L. H. (2009). Antioxidant activity of lettuce extract (Lactuca sativa) and synergism with added phenolic antioxidants. Food Chemistry, 115 (1), 163–168. doi: 10.1016/j.foodchem.2008.11.082
  10. Lonchamp, J., Barry-Ryan, C., Devereux, M. (2009). Identification of volatile quality markers of ready-to-use lettuce and cabbage. Food Research International, 42 (8), 1077–1086. doi: 10.1016/j.foodres.2009.05.002

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-10-30

Як цитувати

Гуцол, В. В., Журавель, І. О., & Гур’єва, І. Г. (2016). Дослідження компонентів летких фракцій рослинної сировини салату посівного сорту «Лолло Россо». ScienceRise: Pharmaceutical Science, (3 (3), 28–31. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2016.81307

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки