Оцінка однорідності гелю з екстрактів листя айви й шроту винограду на основі поліметилсилоксану з метою оптимізації та удосконалення технології

Автор(и)

  • Елена Васильевна Кузнецова Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика вул. Дорогожицька, 9, м. Київ, Україна, 04112, Україна https://orcid.org/0000-0002-4655-9868
  • Вікторія Євгеніївна Буцька Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика вул. Дорогожицька, 9, м. Київ, Україна, 04112, Україна https://orcid.org/0000-0001-6360-394X
  • Олександр Геннадійович Тимченко Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика вул. Дорогожицька, 9, м. Київ, Україна, 04112, Україна https://orcid.org/0000-0003-2052-5165
  • Тетяна Віталіївна Джан Київський міжнародний університет вул. Львівська, 49, м. Київ, Україна, 03179, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2016.81479

Ключові слова:

технологія, гель, екстракти, айва, шрот винограду, температурні режими, перемішування, мікроскопія

Анотація

Мета. Оптимізування технології отримання гелю з екстрактами листя айви й шроту винограду на основі поліметилсилоксану для отримання якісного лікарського препарату з оптимальним терміном зберігання.

Методи. Застосовувалися фармако-технологічні (вивчення розміру часток методом мікроскопії), фізико-хімічні методи дослідження.

Результати. Охарактеризовані технологічні параметри приготування гелів. За результатами проведених досліджень обрано технологію отримання гелю з екстрактами листя айви і шроту винограду на основі поліметилсилоксану. За допомогою мікроскопічного методу аналізу структури гелю отримані мікроскопічні фотографії досліджуваних зразків гелів. Сам гель має структуру вільноствореної жорсткої матриці, побудованої за рахунок процесу поліконденсації метилсилантріола та силоксанових зв’язків між атомами кремнію. Експериментом доведено, що структура готового лікарського препарату з екстрактами листя айви і шроту винограду на основі поліметилсилоксану, приготованого при температурі 60 0С і швидкістю перемішування 1500 об/хв. складається з рівномірно розподілених мікрочастинок, майже однакової форми і більш щільно прилягаючих один до одного. Вибрані технологічні режими характеризуються вищою впорядкованістю мікроструктури в порівнянні з їх аналогами при використанні інших технологічних параметрів. Зразки гелів мають задовільні значення фізико-хімічних показників.

Висновки. Визначені та обґрунтовані технологічні параметри приготування гелю з екстрактами листя айви і шроту винограду на основі поліметилсилоксану

Біографії авторів

Елена Васильевна Кузнецова, Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика вул. Дорогожицька, 9, м. Київ, Україна, 04112

Кафедра промислової, клінічної фармації та клінічної фармакології 

Вікторія Євгеніївна Буцька, Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика вул. Дорогожицька, 9, м. Київ, Україна, 04112

Кандидат фармацевтичних наук, доцент

Кафедра промислової, клінічної фармації та клінічної фармакології 

Олександр Геннадійович Тимченко, Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика вул. Дорогожицька, 9, м. Київ, Україна, 04112

Кандидат медичних наук, доцент

Кафедра промислової, клінічної фармації та клінічної фармакології 

Тетяна Віталіївна Джан, Київський міжнародний університет вул. Львівська, 49, м. Київ, Україна, 03179

Кандидат фармацевтичних наук, доцент

Кафедра фармації 

Посилання

  1. Kuznjecova, O. V., Lavrenchuk, G. J., Buc'ka, V. Je., Simonova, I. V. (2015). Farmakobiologichni vlastyvosti ekstraktu shrotu temnyh sortiv vynogradu. Farmakologija ta likars'ka toksykologija, 3, 70–75.
  2. Dmitryjevs'kij, D. I. (Ed.) (2008). Tehnologija likars'kyh preparativ promyslovogo vyrobnyctva. Vinnycja: Nova Knyga, 280.
  3. Percev, I. M., Piminov, O. H., Slobodjanjuk, M. M. et. al.; Percev, I. M. (Ed.) (2007). Farmacevtychni ta medyko-biologichni aspekty likiv. Vinnycja: Nova Knyga, 728.
  4. Chujeshov, V. I., Gladuh, Je. V. (2012). Tehnologija likiv promyslovogo vyrobnyctva. Kharkiv: Oryginal, 694.
  5. Jarnyh, T. G., Chushenko, V. M. (2009). Rozrobka tehnologii' mazi «Dermalik». Farmacevtychnyj chasopys, 2, 36–39.
  6. Kuznjecova, O. V., Dzhan, T. V., Klymenko, S. V. (2014). Doslidzhennja protyvyrazkovoi' aktyvnosti ekstraktiv lystja ajvy (Cydonia Msll) y rozroblennja i'hnih tehnologichnyh parametriv. Farmacevtychnyj zhurnal, 1, 81–85.
  7. Kuznjecova, O. V., Buc'ka, V. Je., Dzhan, T. V., Tymchenko, O. G. (2015). Obg'runtuvannja rozrobky skladu ta doslidzhennja fizyko-himichnyh vlastyvostej gelju z ekstraktiv lystja ajvy j shrotu vynogradu na osnovi polimetylsyloksanu. Farmacevtychnyj zhurnal, 4, 30–36.
  8. Nastanova 42-01-2003 «Likars'ki zasoby. Tehnologichnyj proces» (2003). Kyi'v, 48.
  9. Derzhavna farmakopeja Ukrai'ny. Dop. 4. (2011). Kharkiv: Ukr. nauk.farm. centr jakosti lik.zasobiv, 540.
  10. European Pharmacopoeia (2011). Council of Europe, Strasbourg, 2416.
  11. Markov, V. V., Kiseleva, E. V. (2009). Vlijanie sposoba peremeshivanija tehnologicheskih zhidkostej na ih strukturu. Vestnik IGJeU, 3, 38–40.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-10-30

Як цитувати

Кузнецова, Е. В., Буцька, В. Є., Тимченко, О. Г., & Джан, Т. В. (2016). Оцінка однорідності гелю з екстрактів листя айви й шроту винограду на основі поліметилсилоксану з метою оптимізації та удосконалення технології. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (3 (3), 60–64. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2016.81479

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки