Технологічні дослідження з розробки основи корегованої лікарської форми
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2016.87540Ключові слова:
комбінований сироп, основа, загусники, допоміжні речовини, фітокомпозиція, склад, технологіяАнотація
Мета: метою нашої роботи було обґрунтування та дослідження з вивчення допоміжних речовин, зокрема загусників, у розробці складу основи комбінованого сиропу на основі фітокомпозиції, призначеного для лікування захворювань гепатобіліарної системи та жовчного міхура.
Методи: застосовувалися аналітичний, ретроспективний, логічний метод – для проведення аналізу даних літератури, маркетинговий аналіз для дослідження сегменту фармацевтичного вітчизняного ринку з дослідження допоміжних речовин у сиропах, фізичні та органолептичний методи дослідження.
Результати: за результатами проведених досліджень визначено речовини, які застосовуються як допоміжні у виробництві сиропів і зареєстровані в Україні. Визначено, що як підсолоджувачі у сиропах найчастіше застосовуються сахароза (38 %), а також похідні вуглеводнів сорбітол і лактулоза (по 19 %), серед синтетичних сполук – натрію сахаринат (13 %). Причому, використання сахарози у складі сиропів вітчизняними виробниками значно перевищує її застосування іноземними (75 та 25 % відповідно). Найбільш поширеними загусниками є похідні целюлози (ГЕЦ та КМЦ − 60 та 34 % відповідно) та камеді (23 %). Лише 25 % вітчизняних виробників використовують загусники як допоміжні речовини.
За результатами досліджень, зразки №№ 3 та 4 з концентрацією ГЕЦ 0,3 та 0,4 % мали незадовільну консистенцію як для сиропу. Зразок сиропу під № 5 (з вмістом ГЕЦ 0,5±0,2 %) є в’язкою рідиною, яка легко дозується, при цьому відхилення в дозуванні за масою не перевищує ±3 %, що відповідає вимогам ДФУ. Отже, за показниками динамічної в’язкості та органолептичних властивостей визначено концентрацію гідроксіетилцеллюлози для розробленого сиропу – 0,5±0,1 %.
Висновки: теоретично обґрунтовано і експериментально доведено доцільність використання у розробці комбінованого сиропу загусника ‒ гідроксіетилцеллюлози у концентрації 0,5 %.
Посилання
- Derzhavna Farmakopeja Ukraini (2001). Derzhavne pidpriemstvo «Naukovo-ekspertnij farmakopejnij centr». Kharkiv: Rireg, 520.
- Sineva, T. D. (2008). Farmakologicheskie aspekty primenenija sorbita v kachestve vspomogatel'nogo veshhestva v lekarstvennyh preparatah dlja detej. Voprosy biologicheskoj, medicinskoj, i farmacevticheskoj himii, 2, 41–45.
- Nikolova, E. (2013). Cultivation of natural sweetener stevia (stevia rebaudiana b.) in central bulgaria – plovdiv region. New knowledge journal of science, 207–216.
- Shmal'ko, A. A., Vishnevskaja, L. I., Megalinskij, V. A. (2015). Issledovanija po vyboru nesaharnoj osnovy dlja rastitel'nogo siropa. Respublikanskij nauchnyj zhurnal «Vestnik», 4 (73), 116–119.
- Kuznecov, A. V., Kuznecov, A. A. (2011). Korrigenty vkusa v proizvodstve lekarstvennyh preparatov. Farmacija, 2, 53–57.
- Percev, І. M., Dmitrіevs'kij, D. І., Ribachuk, V. D. (2010). Dopomіzhnі rechovini v tehnologіi lіkіv: vpliv na tehnologіchnі, spozhivchі, ekonomіchnі harakteristiki і terapevtichnu efektivnіst. Kharkiv: Zolotі storіnki, 600.
- Zhoglo, F., Voznjak, V., Popovich, V., Bogdan, Ja. (1996). Dopomіzhnі rechovini ta ih zastosuvannja v tehnologіi lіkars'kih form. Lvіv, 95.
- Kamaeva, S. S., Merkureva, G. Ju., Stepanov, D. V. (2012). Razrabotka siropa ambroksola: vybor vspomogatel'nyh veshhestv. Zdorov'e – osnova chelovecheskogo potenciala. Problemy i puti ih reshenija, 7 (2), 846–848.
- Ahmed-Belkacem, A., Ahnou, N., Barbotte, L., Wychowski, C., Pallier, C., Brillet, R. et. al. (2010). Silibinin and Related Compounds Are Direct Inhibitors of Hepatitis C Virus RNA-Dependent RNA Polymerase. Gastroenterology, 138 (3), 1112–1122. doi: 10.1053/j.gastro.2009.11.053
- Coon, J. T., Ernst, E. (2004). Complementary and alternative therapies in the treatment of chronic hepatitis C: a systematic review. Journal of Hepatology, 40 (3), 491–500. doi: 10.1016/j.jhep.2003.11.014
- EASL Clinical Practice Guidelines: Management of cholestatic liver diseases (2009). Journal of Hepatology, 51 (2), 237–267. doi: 10.1016/j.jhep.2009.04.009
- Bray, G. A., Nielsen, S. J., Popkin, B. M. (2004). Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity. The American Journal of Clinical Nutrition, 79 (4), 537–543.
- European Pharmacopoeia (2004). Council of Europe. Strasbourg, 4800–4801.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Олександр Олександрович Шмалько, Лілія Іванівна Вишневська, Володимир Костянтинович Яковенко, Юрій Георгійович Пісковацький
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.