ОЗНАКИ ДЕСАКРАЛІЗАЦІЇ ЇЖІ СХІДНИХ СЛОВ’ЯН В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ: КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ

Автор(и)

  • Maryna Kobzar

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.1.2021.229547

Анотація

Метою наукової праці є виокремлення шляхів, якими деякі продукти харчування у сучасному східнослов’янському раціоні втрачають своє сакральне значення та набувають статусу їжі повсякденного вжитку, та у висвітленні результатів цих процесів. Методологія дослідження. У роботі застосовано комплекс таких методів: порівняльний, логіко-аналітичний, семіотичний, синхронічний, діахронічний. Наукова новизна полягає у здійсненні культурологічного  аналізу основних ознак десакралізації образу харчових продуктів у східнослов’янських кулінарних традиціях, які  трансформувалися на сучасному етапі внаслідок розвитку глобалізаційних та інтеграційних процесів в світовому культурному просторі. Висновки. В процесі дослідження було виявлено, що формат споживання їжі «фаст-фуд» з його принципами універсальності та швидкості, сталий розвиток нових харчових технологій, доступність різноманітності в їжі, велика кількість рекламної продукції на гастрономічну тему, поява у східнослов’янських містах закладів громадського харчування з елементами інших гастрономічних традицій призвели до певної ситуації, а саме до: 1) нівелювання національних традицій в культурі харчування; 2) знецінювання сакрального статусу окремих видів їжі, які були священними у східних слов’ян ще століття тому; 3) ресакралізації в гастрономічній культурі. На місце традиційних їстівних продуктів прийшлі інші продукти, з різних культур, тобто одні сакральні об’єкти замінилися на інші в залежності від соціальних, історичних, політичних умов. Це відбувається на тлі культурної експансії (американізації, істернізації та інших процесів в культурі приготування та споживання їжі); 4) реміфологізації сучасної культури, коли пожвавлюється процес міфотворчості. Виявлено, що в суспільстві створюються нові міфи, які часто є ілюзорними.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-20

Номер

Розділ

Культурологія