ОЗНАКИ ДЕСАКРАЛІЗАЦІЇ ЇЖІ СХІДНИХ СЛОВ’ЯН В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ: КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ
DOI:
https://doi.org/10.32461/2226-3209.1.2021.229547Анотація
Метою наукової праці є виокремлення шляхів, якими деякі продукти харчування у сучасному східнослов’янському раціоні втрачають своє сакральне значення та набувають статусу їжі повсякденного вжитку, та у висвітленні результатів цих процесів. Методологія дослідження. У роботі застосовано комплекс таких методів: порівняльний, логіко-аналітичний, семіотичний, синхронічний, діахронічний. Наукова новизна полягає у здійсненні культурологічного аналізу основних ознак десакралізації образу харчових продуктів у східнослов’янських кулінарних традиціях, які трансформувалися на сучасному етапі внаслідок розвитку глобалізаційних та інтеграційних процесів в світовому культурному просторі. Висновки. В процесі дослідження було виявлено, що формат споживання їжі «фаст-фуд» з його принципами універсальності та швидкості, сталий розвиток нових харчових технологій, доступність різноманітності в їжі, велика кількість рекламної продукції на гастрономічну тему, поява у східнослов’янських містах закладів громадського харчування з елементами інших гастрономічних традицій призвели до певної ситуації, а саме до: 1) нівелювання національних традицій в культурі харчування; 2) знецінювання сакрального статусу окремих видів їжі, які були священними у східних слов’ян ще століття тому; 3) ресакралізації в гастрономічній культурі. На місце традиційних їстівних продуктів прийшлі інші продукти, з різних культур, тобто одні сакральні об’єкти замінилися на інші в залежності від соціальних, історичних, політичних умов. Це відбувається на тлі культурної експансії (американізації, істернізації та інших процесів в культурі приготування та споживання їжі); 4) реміфологізації сучасної культури, коли пожвавлюється процес міфотворчості. Виявлено, що в суспільстві створюються нові міфи, які часто є ілюзорними.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License International CC-BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи.