КОНЦЕПТУАЛЬНА ОСНОВА РОЗВИТКУ ФОЛЬКЛОРНО-ДЖАЗОВОГО НАПРЯМУ В КУЛЬТУРНО-МИСТЕЦЬКОМУ ПРОСТОРІ УКРАЇНИ КІНЦЯ ХХ – ПЕРШОЇ ЧВЕРТІ ХХІ СТОЛІТЬ

Автор(и)

  • Володимир Годлевський

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.3.2023.289850

Анотація

Мета роботи – ґрунтуючись на теоретичних і практичних досягненнях представників сучасного фольклорного та джазового напрямів, дослідити концептуальну основу розвитку фольклорно-джазового напряму в культурно-мистецькому просторі України періоду кінця ХХ – першої чверті ХХІ століть, виявити відмінні ознаки та сформулювати власне бачення цього процесу. Методологія дослідження полягає у розгляді історичного, аналітичного та системного підходів для розкриття основних принципів та методів розвитку фольклорно-джазового напряму в культурно-мистецькому просторі України кінця ХХ – першої чверті ХХІ століть. Наукова новизна полягає в актуалізації та впровадженні  інноваційних розробок у сфери теоретичної, практичної та виконавської програми діяльності у роботі означеного науково-дослідницького напряму. Висновки. Фольклорно-джазовий напрям в культурно-мистецькому просторі України  кінця ХХ – першої чверті ХХІ століть є перспективним  етапом у становленні музикознавчих, культурологічних та інших аспектів у сучасному українському музичному мистецтві. Практичний інтерес щодо мікшування фольклору та джазу відкриває нові перспективи та горизонти вивчення, аналізу, апробації та впровадження нових тенденцій, моделей і форм у освітній, виконавський та науково-дослідницький процеси. Інтерес та використання фольклорно-джазового напряму є дійсно актуальним у реаліях сьогодення. Українізація сучасного музичного контенту призвела до нового сплеску прагнення використання національного мелосу та колориту серед професійних музикантів, акторів, режисерів та митців та серед майже всіх ланок суспільства. Бажання ідентифікації кожного індивіда як українця диктує нові принципи втілення фольклорно-джазового напряму в музичній культурі України та сприйняття фолк-коду нації за її межами.

Ключові слова: фольклор, джаз, фольклорно-джазовий напрям, музичне мистецтво, мистецтвознавство, мистецтво, музика, дослідження, культура, культурологія, інновація.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25

Номер

Розділ

Музичне мистецтво