Маніпуляція суспільною свідомістю у процесі спілкування

Автор(и)

  • С. С. Макаренко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2018-41.142-151

Ключові слова:

маніпуляція, маніпулятор, метафора маніпуляції, комп’ютерний тероризм, інформаційне насильство.

Анотація

Представлено результати вивчення принципів технології керування поведінкою людей у її сучасному розумінні з метою забезпечення такої поведінки, яка дуже потрібна власникам засобів маніпуляції. Показано, що в основі усіх видів маніпуляції є прихований вплив, факт якого має залишитися непоміченим об’єктом маніпуляції. Успіх маніпуляції гарантований, коли маніпульований вірить, що те, що відбувається, є природне і неминуче. Якщо спроба маніпуляції викривається і про викриття стає загальновідомо, акція, зазвичай, згортається, оскільки розкритий факт такої спроби прирікає маніпулятора на невдачу. Ще старанніше приховується головна мета, щоб навіть викриття самого факту спроби маніпуляції не призвело до з’ясування справжніх намірів. Представлено дослідження вітчизняних і зарубіжних науковців, які розглядали маніпуляцію як складову технології влади, а не просто вплив на поведінку друга чи партнера. Оскільки маніпуляція суспільною свідомістю стала технологією, з’явилися професіонали, що володіють цією технологією (або її певними характеристиками). Виникла система підготовки кадрів, наукові дослідження, наукова та науковопопулярна література. Запропоновано ознайомитись із найпоширенішими основними типами маніпуляторів. Приділено увагу формам інформаційного насильства, а саме: фізичному (гучна музика, випромінювання); фізіологічному (негативний вплив від поєднання кольорів, 25-й кадр); психологічному (страх, розлади, негативна інформація) та новітнім технологіям, що посилюють небезпеку інформаційного насильства, через які відбувається експоненціальний розвиток ризику й вразливості нашої цивілізації. Зроблено висновок про те, що техніки маніпулювання, що використовуються, здебільшого базуються на загальних методах психологічного впливу. Превентивні методи профілактики маніпулювання суспільно-масовою свідомістю є складовою професійної діяльності практичного психолога у процесі здійснення психокорекційного впливу загалом. Усе актуальнішим стає захист від інформації, а не захист самої інформації.

Посилання

Шейнов В. П. Приховане управління людиною (психологія маніпулювання) / В. П. Шейнов. – М. : ТОВ «Вид-во АСТ», 2006.

Рогов Є. І. Психологія спілкування / Є. І. Рогов. – М. : Гуманіт. вид. центр «ВЛАДОС», 2001.

Доненко Є. Л. Психологія маніпуляції: феномени, механізми, захист / Є. Л. Доненко. – М. : ТОВ «Вид-во АСТ», 1996.

Коловський О. З. Я зрозумію тебе без слів / О. З. Коловський. – М. : АСТ ; СПб. : Ост, 2007.

Костенко Н. В. Парадигми і фактичності нових мас-медіа / Н. В. Костенко // Соціологія: теорія, методи, маркетинг. – 1998. – № 1–21.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-20

Як цитувати

Макаренко, С. С. (2018). Маніпуляція суспільною свідомістю у процесі спілкування. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (41), 142–151. https://doi.org/10.32626/2227-6246.2018-41.142-151