Поведінкові симптоми іпохондрії як механізм психосоматичної дисфункції.

Автор(и)

  • І. М. Візнюк

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2018-39.67-79

Ключові слова:

психодіагностика, іпохондричні розлади, психосоматичні порушення, психодіагностичні методи, інтероцептивні подразники, поведінковий механізм.

Анотація

У статті обґрунтовано поведінковий механізм розвитку іпохондричних розладів у осіб у ситуації психосоматичного захворювання. Експериментально показано інтерпретацію асоціативного мислення у висловлюваннях хворого. Обґрунтовано аналіз визначення етіології і розвитку іпохондричних нозологій у групі хворих із найбільш вираженою патофізіологічною симптоматикою. Доведено, що інтероцептивні подразники, які досить довго надходили в функціонально ослаблену кору головного мозку, зазвичай призводять до утворення у ній застійних, інертних джерел збудження, що лежать в основі іпохондричного марення. Указано перелік симптоматичних особливостей розладу в умовах диференційних схожостей і відмінностей індивідуальних і загальних показників психодіагностичних методів. Підкреслено, що саме тому сильні інтероцептивні подразники, які впливали на нервову систему хворого, отримували відповідні реакції за механізмом ультрапарадоксальної фази та клінічно проявлялись у вигляді іпохондричного марення із супутньою невідповідною поведінкою. Зазначено, що екстероцептивний подразник посилює інтероцептивну реакцію, у разі якщо новий зовнішній агент діє в тому ж напрямку. Саме це положення досить переконливо підтверджено у нашому дослідженні. Установлено, що в хворого у ситуації психосоматичного захворювання, після тривалих травмуючих переживань, порушується стан нервової системи, що призводить до патологічної інертності клітин кори мозку й утворення у ній стійкого, ізольованого патодинамічного вогнища – генезису поведінкової дисфункції.

Посилання

Асмолов А. Г. Психология личности: культурно-историческое понимание развития человека / Александр Асмолов [3-е изд.]. – М. : Смысл ; Изд. центр «Академия», 2007. – 528 с.

Біла книга національної освіти України / Акад. пед. наук України ; за ред. В. Г. Кременя. – Київ, 2009. – 198 с.

Международная классификация болезней МКБ-10 [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.studfiles.ru/preview/5280773/page:5/

Пащенков С. З. Ипохондрические состояния / С. З. Пащенков. – Москва : Государственное издательство медицинской литературы МЕДГИЗ, 1958. – 130 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-22

Як цитувати

Візнюк, І. М. (2017). Поведінкові симптоми іпохондрії як механізм психосоматичної дисфункції. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (39), 67–79. https://doi.org/10.32626/2227-6246.2018-39.67-79