Асоціативно-рефлекторна теорія навчання Н.О. Менчинської

Автор(и)

  • С.Д. Максименко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%25p

Ключові слова:

асоціативно-рефлекторна теорія навчання, здатність до навчання, навчальний експеримент, діяльнісний підхід, навчальні цілі, учні, розумова діяльність, індивідуальні розходження.

Анотація

Автором статті констатовано, що центральною проблемою досліджень лабораторії H.О. Менчинської є питання про особливості «здатності до навчання», обумовленої як здатність до засвоєння знань і способів учбової діяльності. Показано, що властивість «здатності до навчання», на думку H.О. Менчинської та її співробітників, носить динамічний характер. Показано, що H.О. Менчинська вважала принципово важливими при розробці типології учнів у процесі навчання показники, що характеризують не тільки інтелект, але й інші сторони особистості (насамперед мотивацію), оскільки тим самим переборювався, на її думку, неправомірний поділ психології навчання і виховання. Встановлено, що навчальний експеримент у роботах H.О. Менчинської та її співробітників не має проектуючої і прогностичної функцій. Доведено, що основна дослідницька стратегія полягала в констатації існуючих недоліків шкільного навчання в процесі констатуючого експерименту, виявленні в серії навчальних експериментів найбільш дієвого способу усунення недоліків і побудові на цій основі методичних рекомендацій, що доповнюють чи видозмінюють традиційну методику. Встановлено, що теорія поетапного формування розумових дій і концепція учбової діяльності, що реалізували діяльнісний підхід до навчання та будувалися на основі визначених психологічних моделей, зазнавали критики з боку H.О. Менчинської та її співробітників.

Посилання

Богоявленский Д.Н. Психология учения / Д. Н. Богоявленский, Н. А. Менчинская // Психологическая наука в СССР. –

М. : Наука, 1960. – Т. 2. – С. 286–336.

Менчинская Н.А. 50 лет советской психологии обучения /

Н. А. Менчинская // Сов. педагогика. – 1967. – № 10. – С. 126.

Менчинская Н.А. Обучение и развитие младших школьников / Н. А. Менчинская. – М. : Педагогика, 1970. – 72 с.

Швырев В.С. Восхождение от абстрактного к конкретному

как метод развития теоретического знания / В. С. Швырев,

С. М. Джумадурдиева // Диалектика, познание, наука /Под ред.

В.А.Лекторского, В.С.Тюхтина. – М. : Наука, 1988. – С. 54–62.

##submission.downloads##

Як цитувати

Максименко, С. (2019). Асоціативно-рефлекторна теорія навчання Н.О. Менчинської. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (30). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%p