DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2020.206973

Особливості сортів та ліній пшениці м'якої озимої за анатомічними та морфофізіологічними ознаками продуктивності

V. A. Hoptsii, R. V. Krivoruchenko

Анотація


У статті наведено результати трирічних (2014–2016 рр.) досліджень з вивчення колекційних генотипів пшениці м'якої озимої різного генетичного та еколого-географічного походження за комплексом ознак анатомічної структури та морфофізіологічних ознак продуктивності. Вивчення комплексу ознак анатомічної будови стебла та колосу, листкового апарату та продуктивності колоса дозволило виявити відмінність за даними ознаками у колекційних зразків пшениці м'якої озимої, що вивчалися в досліді та визначити їхні донорські властивості і селекційну цінність. Установлено різний рівень мінливості ознак анатомічної будови стебла та колоса, а також морфофізіологічних ознак продуктивності. За результатами багатомірного аналізу експериментальних даних (кластерний аналіз методом К-середніх) виділено групи генотипів з різним рівнем мінливості і реалізації вивченого комплексу ознак. Виділені групи генотипів пропонується використовувати як донори комплексу цінних ознак в комбінативній селекції на високу потенційну продуктивність.

 


Ключові слова


пшениця м’яка озима; мінливість; анатомічна будова; морфофізіологічна ознака; селекцій-ний індекс; кластерний аналіз

Повний текст:

PDF

Посилання


Shiferaw B, Smale M, Braun H-J, Duveiller E, Reynolds M, Muricho G. Crops that feed the world 10. Past successes and future challenges to the role played by wheat in global food security. Food Security. 2013; 5(3): 291–317. DOI: 10.1007/s12571-013-1263-y.

Shewry PR, Hey SJ. The contribution of wheat to human diet and health. Food and Energy Security. 2015; 4: 178–202. DOI: 10.1002/fes3.64.

Reynolds M et al. Breeder friendly phenotyping. Plant Science. DOI: 10.1016/j.plantsci.2019.110396.

Kiriziy DA. Photosynthesis and plant growth in the aspect of source-sink relations. Kyiv: Logos, 2004. 192 p.

Fischer RA. The importance of grain or kernel number in wheat: A reply to Sinclair and Jamieson. Field Crops Res. 2008; 105(1-2): 15–21. DOI: 10.1016/j.fcr.2007.04.002.

Sinclair TR, Jamieson PD. Yield and grain number of wheat: A correlation or causal relationship? Authors' response to "The importance of grain or kernel number in wheat: A reply to Sinclair and Jamieson" by R.A. Fischer. Field Crops Res. 2008; 105(1-2): 22–26. DOI: 10.1016/j.fcr.2007.07.003.

Bustos DV, Hasan AK, Reynolds MP, Calderini DF. Combining high grain number and weight through a DH-population to improve grain yield potential of wheat in high-yielding environments. Field Crops Res. 2013; 145: 106–115. DOI:10.1016/j.fcr.2013.01.015.

Aisawi KAB, Reynolds MP, Singh RP, Foulkes MJ. The physiological basis of the genetic progress in yield potential of CIMMYT spring wheat cultivars from 1966 to 2009. Crop Sci. 2015; 55: 1749–1764. DOI: 10.2135/cropsci2014.09.060.

Bancal P, Soltani F. Source–sink partitioning. Do we need Münch? J. Exp. Bot. 2002; 53: 1919–1928. DOI: 10.1093/jxb/erf037.

Wolde GM, Schnurbusch T. Inferring vascular architecture of the wheat spikelet based on resource allocation in the branched headt (bht-A1) near isogenic lines. Functional Plant Biology. 2019; 46: 1023–1035. DOI: 10.1071/FP19041.

Teteryatchenko KG. On the theoretical designation of the productivity of varieties and hybrids of winter wheat. Research on crop production, selection and seed production: Proceedings of the Kharkov Agr. Institute named after VV Dokuchaev. 1971; 141: 98–106.

Teteryatchenko KG. To the issue of breeding soft winter wheat for productivity, frost resistance and lodging resistance. Issues of selection and seed production: Proceedings of the Kharkov Agr. Institute named after VV Dokuchaev. 1975; 204: 22–29.

Methods of state variety testing of crops. No. 2 (cereals, cereals and legumes). Ed. VV Volkodav. Kyiv, 2001. 65 p

Guidelines for the determination of certain physiological parameters of wheat plants during variety studies. Moscow, 1982. 27 p.

Kiriziy DA, Shadchina TM, Stasik OO, Pryadkina GO, Sokolovskaya-Sergienko OG, Gulyaev BI, Sytnik SK Features of photosynthesis and production process in high-intensity winter wheat genotypes. Kyiv: The Basis, 2011. 416 p.

Kryvoruchenko RV, Hoptsii VA Comprehensive evaluation of soft winter wheat genotypes by features of structural and functional organization of performance traits. Bulletin of KhNAU them. VV Dokuchaev. Series "Crop, breeding and seed production, horticulture and storage". 2019; 1: 133–147.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Shiferaw B., Smale M., Braun H.-J., Duveiller E., Reynolds M., Muricho G. Crops that feed the world 10. Past successes and future challenges to the role played by wheat in global food security. Food Security. 2013. № 5(3). P. 291–317. DOI: 10.1007/s12571-013-1263-y.

Shewry P.R., Hey S.J. The contribution of wheat to human diet and health. Food and Energy Security. 2015. № 4. P. 178–202. DOI: 10.1002/fes3.64.

Reynolds M. et al. Breeder friendly phenotyping. Plant Science. DOI: 10.1016/j.plantsci.2019.110396.

Киризий Д.А. Фотосинтез и рост растений в аспекте донорно-акцепторных отношений. Киев: Логос, 2004. 192 с.

Fischer R.A. The importance of grain or kernel number in wheat: A reply to Sinclair and Jamieson. Field Crops Res. 2008. 105. № (1–2). P. 15-21. DOI: 10.1016/j.fcr.2007.04.002.

Sinclair T.R., Jamieson P.D. Yield and grain number of wheat: A correlation or causal relationship? Authors' response to "The importance of grain or kernel number in wheat: A reply to Sinclair and Jamieson" by R.A. Fischer. Field Crops Res. 2008. V. 105. No 1-2. P. 22–26. DOI: 10.1016/j.fcr.2007.07.003.

Bustos D.V., Hasan A.K., Reynolds M.P., Calderini D.F. Combining high grain number and weight through a DH-population to improve grain yield potential of wheat in high-yielding environments. Field Crops Res. 2013. № 145. Р. 106–115. DOI:10.1016/j.fcr.2013.01.015.

Aisawi K.A.B., Reynolds M.P., Singh R.P., Foulkes M.J. The physiological basis of the genetic progress in yield potential of CIMMYT spring wheat cultivars from 1966 to 2009. Crop Sci. 2015. № 55. P. 1749–1764. DOI: 10.2135/cropsci2014.09.060.

Bancal P., Soltani F. Source–sink partitioning. Do we need Münch? J. Exp. Bot. 2002. № 53. Р. 1919–1928. DOI: 10.1093/jxb/erf037.

Wolde G.M., Schnurbusch T. Inferring vascular architecture of the wheat spikelet based on resource allocation in the branched headt (bht-A1) near isogenic lines. Functional Plant Biology. 2019. № 46. P. 1023–1035. DOI: 10.1071/FP19041.

Тетеряченко К.Г. К вопросу о теоретическом обозначении продуктивности сортов и гибридов озимой пшеницы. Исследования по растениеводству, селекции и семеноводству: Труды Харьковского с.-х. института им. В.В. Докучаева. 1971. Т. 141. С. 98–106.

Тетеряченко К.Г. К вопросу о селекции мягкой озимой пшеницы на продуктивность, морозостойкость и устойчивость к полеганию. Вопросы селекции и семеноводства: Труды Харьковского с.-х. института им. В.В. Докучаева. 1975. Т. 204. С. 22–29.

Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур. Вип. 2 (зернові, круп’яні та зернобобові культури). Під ред. В.В. Волкодава. Київ, 2001. 65 с.

Методические указания по определению некоторых физиологических показателей растений пшеницы при сортоизучении. М., 1982. 27 с.

Кірізій Д.А., Шадчина Т.М., Стасик О.О., Прядкіна Г.О., Соколовська-Сергієнко О.Г., Гуляєв Б.І., Ситник С.К. Особливості фотосинтезу і продукційного процесу у високоінтенсивних генотипів озимої пшениці. Київ: Основа, 2011. 416 с.

Криворученко Р.В., Гопцій В.О. Комплексна оцінка генотипів пшениці м’якої озимої за особливостями структурно-функціональної організації ознак продуктивності. Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Серія «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання». 2019. № 1. С. 133–147.







Copyright (c) 2020 V. A. Hoptsii, R. V. Krivoruchenko

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2413-7510 (Online), ISSN 1026-9959 (Print)