Адаптивна здатність та стабільність генотипів проса до посухи в за-лежності від вмісту триптофану в зерні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2013.54071

Ключові слова:

Просо, посухостійкість, адаптивна здатність, стабільність, кореляція, вміст триптофану, пророщування насіння, розчин цукрози

Анотація

Для визначення посухостійкості генотипів проса було використано метод пророщування насіння проса в розчині цукрози. Вивчено адаптивна здатність до посухи та стабільність ознаки 50 зразків. Для селекції на посухостійкість виділено джерела проса: сорт Константинівське, зразки IR 1281 та IR 1286. Визначено ступінь кореляції між вмістом триптофану в зерні проса та схожістю насіння при пророщуванні у розчині цукрози. Вивчено адаптивна здатність та стабільність зразків проса за ознакою вміст триптофану в зерні. Виділено джерела з високим вмістом триптофану в зерні проса. Встановлено, що зразки з низьким вмістом триптофану в зерні характеризувались високим рівнем посухостійкості.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-11-23

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ