Адаптивна здатність та стабільність генотипів проса до посухи в за-лежності від вмісту триптофану в зерні
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2013.54071Keywords:
Просо, посухостійкість, адаптивна здатність, стабільність, кореляція, вміст триптофану, пророщування насіння, розчин цукрозиAbstract
Для визначення посухостійкості генотипів проса було використано метод пророщування насіння проса в розчині цукрози. Вивчено адаптивна здатність до посухи та стабільність ознаки 50 зразків. Для селекції на посухостійкість виділено джерела проса: сорт Константинівське, зразки IR 1281 та IR 1286. Визначено ступінь кореляції між вмістом триптофану в зерні проса та схожістю насіння при пророщуванні у розчині цукрози. Вивчено адаптивна здатність та стабільність зразків проса за ознакою вміст триптофану в зерні. Виділено джерела з високим вмістом триптофану в зерні проса. Встановлено, що зразки з низьким вмістом триптофану в зерні характеризувались високим рівнем посухостійкості.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2015 О. В. Горлачова, С. М. Горбачова, О. О. Садовой
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
When placing the text in electronic resources, the copyright is reserved by the author of a publication.
Authors may not agree with referee’s(s’) comments and remarks of the Editorial Board, rationalizing their point of view.
Authors may require clarification from or the Editorial Board or changes in the event of significant errors in their article.
Authors can use materials published in the journal Selection and Seed Industry in their work, mandatorily referring to our journal.