Адаптивна здатність та стабільність генотипів проса до посухи в за-лежності від вмісту триптофану в зерні
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2013.54071Ключові слова:
Просо, посухостійкість, адаптивна здатність, стабільність, кореляція, вміст триптофану, пророщування насіння, розчин цукрозиАнотація
Для визначення посухостійкості генотипів проса було використано метод пророщування насіння проса в розчині цукрози. Вивчено адаптивна здатність до посухи та стабільність ознаки 50 зразків. Для селекції на посухостійкість виділено джерела проса: сорт Константинівське, зразки IR 1281 та IR 1286. Визначено ступінь кореляції між вмістом триптофану в зерні проса та схожістю насіння при пророщуванні у розчині цукрози. Вивчено адаптивна здатність та стабільність зразків проса за ознакою вміст триптофану в зерні. Виділено джерела з високим вмістом триптофану в зерні проса. Встановлено, що зразки з низьким вмістом триптофану в зерні характеризувались високим рівнем посухостійкості.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 О. В. Горлачова, С. М. Горбачова, О. О. Садовой
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.