DOI: https://doi.org/10.15587/2519-4852.2018.135758

Дослідження харчових добавок з консервантом e211 (бензоат натрію) з використанням тонкошарової хроматографії

Juste Gedziute, Mindaugas Marksa, Augusta Zevzikoviene, Vaidas Skyrius, Andrejus Zevzikovas

Анотація


Бензоат натрію часто обирають для виробництва рідких харчових добавок в якості консерванту через його антимікробну дію на велику кількість мікроорганізмів. Допустима кількість бензоату натрію в рідких харчових добавках становить до 2000 мг / л.

Методи. Для дослідження були обрані шість рідких харчових добавок, що містять бензоат натрію. Аналіз проводили з використанням скляних пластин CAMAG Twin Chamber, TLC Silica Gel 60 F254, системи розчинників (хлороформ - етанол 9:1) і УФ-світла (254 нм) для візуалізації.

Результати. Методи візуалізації і системи розчинників були обрані з використанням еталонних розчинів. Бензоат натрію ідентифікували за допомогою Rf = 0.76, його кількість визначали шляхом калібрування. Для ідентифікації бензоату натрію в рідких харчових добавках була адаптована валідована методика. Кількість бензоату натрію аналізувалася у всіх досліджених об'єктах і не перевищувало допустиму кількість.

Висновки. Вибрані методики підходять для якісної і кількісної оцінки бензоату натрію в рідких харчових добавках


Ключові слова


тонкошарова хроматографія; харчові добавки; бензоат натрію; якісне і кількісне визначення

Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Gultekin, F., Doguc, D. K. (2012). Allergic and Immunologic Reactions to Food Additives. Clinical Reviews in Allergy & Immunology, 45 (1), 6–29. doi: http://doi.org/10.1007/s12016-012-8300-8

Del Olmo, A., Calzada, J., Nuтez, M. (2015). Benzoic acid and its derivatives as naturally occurring compounds in foods and as additives: Uses, exposure, and controversy. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57 (14), 3084–3103. doi: http://doi.org/10.1080/10408398.2015.1087964

Flores, N., Jimenez, I. A., Gimenez, A., Ruiz, G., Gutierrez, D., Bourdy, G., Bazzocchi, I. L. (2008). Benzoic Acid Derivatives fromPiperSpecies and Their Antiparasitic Activity. Journal of Natural Products, 71 (9), 1538–1543. doi: http://doi.org/10.1021/np800104p

Del Olmo, A., Calzada, J., Nunez, M. (2015). Benzoic acid and its derivatives as naturally occurring compounds in foods and as additives: Uses, exposure, and controversy. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57 (14), 3084–3103. doi: http://doi.org/10.1080/10408398.2015.1087964

Boukarim, C., Abou Jaoude, S., Bahnam, R., Barada, R., Kyriacos, S. (2009). Preservatives in liquid pharmaceutical preparations. Drug Testing and Analysis, 1 (3), 146–148. doi: http://doi.org/10.1002/dta.28

COMMISSION REGULATION (EU) No 1129/2011 of 11 November 2011 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council by establishing a Union list of food additives (2011). Official Journal of the European Union. Available at: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1129&from=LT

Beezhold, B. L., Johnston, C. S., Nochta, K. A. (2012). Sodium Benzoate–Rich Beverage Consumption is Associated With Increased Reporting of ADHD Symptoms in College Students. Journal of Attention Disorders, 18 (3), 236–241. doi: http://doi.org/10.1177/1087054712443156

Khan, S. H., Murawski, M. P., Sherma, J. (1994). Quantitative High Performance Thin Layer Chromatographic Determination of Organic Acid Preservatives in Beverages. Journal of Liquid Chromatography, 17 (4), 855–865. doi: http://doi.org/10.1080/10826079408013373

Ma, Y., Yeung, E. S. (1990). Determination of components in beverages by thin-layer chromatography: An undergraduate analytical chemistry experiment. Journal of Chemical Education, 67 (5), 428–429. doi: http://doi.org/10.1021/ed067p428

Moffat, A. C., Osselton, M. D., Widdop, B. (2011). Clarke‘s Analysis of Drugs and Poisons. London: Pharmaceutical Press, 2473.

ICH Harmonised Tripartite Guideline. Validation of Analytical Procedures: Text and Methodology. Available at: https://www.ich.org/fileadmin/Public_Web_Site/ICH_Products/Guidelines/Quality/Q2_R1/Step4/Q2_R1__Guideline.pdf


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Gultekin F., Doguc D. K. Allergic and Immunologic Reactions to Food Additives // Clinical Reviews in Allergy & Immunology. 2012. Vol. 45, Issue 1. P. 6–29. doi: http://doi.org/10.1007/s12016-012-8300-8 

Del Olmo A., Calzada J., Nuтez M. Benzoic acid and its derivatives as naturally occurring compounds in foods and as additives: Uses, exposure, and controversy // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2015. Vol. 57, Issue 14. P. 3084–3103. doi: http://doi.org/10.1080/10408398.2015.1087964 

Benzoic Acid Derivatives fromPiperSpecies and Their Antiparasitic Activity / Flores N. et. al. // Journal of Natural Products. 2008. Vol. 71, Issue 9. P. 1538–1543. doi: http://doi.org/10.1021/np800104p 

Del Olmo A., Calzada J., Nunez M. Benzoic acid and its derivatives as naturally occurring compounds in foods and as additives: Uses, exposure, and controversy // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2015. Vol. 57, Issue 14. P. 3084–3103. doi: http://doi.org/10.1080/10408398.2015.1087964 

Preservatives in liquid pharmaceutical preparations / Boukarim C. et. al. // Drug Testing and Analysis. 2009. Vol. 1, Issue 3. P. 146–148. doi: http://doi.org/10.1002/dta.28 

COMMISSION REGULATION (EU) No 1129/2011 of 11 November 2011 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council by establishing a Union list of food additives // Official Journal of the European Union. 2011. URL: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1129&from=LT

Beezhold B. L., Johnston C. S., Nochta K. A. Sodium Benzoate–Rich Beverage Consumption is Associated With Increased Reporting of ADHD Symptoms in College Students // Journal of Attention Disorders. 2012. Vol. 18, Issue 3. P. 236–241. doi: http://doi.org/10.1177/1087054712443156 

Khan S. H., Murawski M. P., Sherma J. Quantitative High Performance Thin Layer Chromatographic Determination of Organic Acid Preservatives in Beverages // Journal of Liquid Chromatography. 1994. Vol. 17, Issue 4. P. 855–865. doi: http://doi.org/10.1080/10826079408013373 

Ma Y., Yeung E. S. Determination of components in beverages by thin-layer chromatography: An undergraduate analytical chemistry experiment // Journal of Chemical Education. 1990. Vol. 67, Issue 5. P. 428–429. doi: http://doi.org/10.1021/ed067p428 

Moffat A. C., Osselton M. D., Widdop B. Clarke‘s Analysis of Drugs and Poisons. London: Pharmaceutical Press, 2011. 2473 p.

ICH Harmonised Tripartite Guideline. Validation of Analytical Procedures: Text and Methodology. URL: https://www.ich.org/fileadmin/Public_Web_Site/ICH_Products/Guidelines/Quality/Q2_R1/Step4/Q2_R1__Guideline.pdf







Copyright (c) 2018 Juste Gedziute, Mindaugas Marksa, Augusta Zevzikoviene, Vaidas Skyrius, Andrejus Zevzikovas

ISSN 2519-4852 (Online), ISSN 2519-4844 (Print)