Дослідження харчових добавок з консервантом e211 (бензоат натрію) з використанням тонкошарової хроматографії
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2018.135758Ключові слова:
тонкошарова хроматографія, харчові добавки, бензоат натрію, якісне і кількісне визначенняАнотація
Бензоат натрію часто обирають для виробництва рідких харчових добавок в якості консерванту через його антимікробну дію на велику кількість мікроорганізмів. Допустима кількість бензоату натрію в рідких харчових добавках становить до 2000 мг / л.
Методи. Для дослідження були обрані шість рідких харчових добавок, що містять бензоат натрію. Аналіз проводили з використанням скляних пластин CAMAG Twin Chamber, TLC Silica Gel 60 F254, системи розчинників (хлороформ - етанол 9:1) і УФ-світла (254 нм) для візуалізації.
Результати. Методи візуалізації і системи розчинників були обрані з використанням еталонних розчинів. Бензоат натрію ідентифікували за допомогою Rf = 0.76, його кількість визначали шляхом калібрування. Для ідентифікації бензоату натрію в рідких харчових добавках була адаптована валідована методика. Кількість бензоату натрію аналізувалася у всіх досліджених об'єктах і не перевищувало допустиму кількість.
Висновки. Вибрані методики підходять для якісної і кількісної оцінки бензоату натрію в рідких харчових добавках
Посилання
- Gultekin, F., Doguc, D. K. (2012). Allergic and Immunologic Reactions to Food Additives. Clinical Reviews in Allergy & Immunology, 45 (1), 6–29. doi: http://doi.org/10.1007/s12016-012-8300-8
- Del Olmo, A., Calzada, J., Nuтez, M. (2015). Benzoic acid and its derivatives as naturally occurring compounds in foods and as additives: Uses, exposure, and controversy. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57 (14), 3084–3103. doi: http://doi.org/10.1080/10408398.2015.1087964
- Flores, N., Jimenez, I. A., Gimenez, A., Ruiz, G., Gutierrez, D., Bourdy, G., Bazzocchi, I. L. (2008). Benzoic Acid Derivatives fromPiperSpecies and Their Antiparasitic Activity. Journal of Natural Products, 71 (9), 1538–1543. doi: http://doi.org/10.1021/np800104p
- Del Olmo, A., Calzada, J., Nunez, M. (2015). Benzoic acid and its derivatives as naturally occurring compounds in foods and as additives: Uses, exposure, and controversy. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57 (14), 3084–3103. doi: http://doi.org/10.1080/10408398.2015.1087964
- Boukarim, C., Abou Jaoude, S., Bahnam, R., Barada, R., Kyriacos, S. (2009). Preservatives in liquid pharmaceutical preparations. Drug Testing and Analysis, 1 (3), 146–148. doi: http://doi.org/10.1002/dta.28
- COMMISSION REGULATION (EU) No 1129/2011 of 11 November 2011 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council by establishing a Union list of food additives (2011). Official Journal of the European Union. Available at: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1129&from=LT
- Beezhold, B. L., Johnston, C. S., Nochta, K. A. (2012). Sodium Benzoate–Rich Beverage Consumption is Associated With Increased Reporting of ADHD Symptoms in College Students. Journal of Attention Disorders, 18 (3), 236–241. doi: http://doi.org/10.1177/1087054712443156
- Khan, S. H., Murawski, M. P., Sherma, J. (1994). Quantitative High Performance Thin Layer Chromatographic Determination of Organic Acid Preservatives in Beverages. Journal of Liquid Chromatography, 17 (4), 855–865. doi: http://doi.org/10.1080/10826079408013373
- Ma, Y., Yeung, E. S. (1990). Determination of components in beverages by thin-layer chromatography: An undergraduate analytical chemistry experiment. Journal of Chemical Education, 67 (5), 428–429. doi: http://doi.org/10.1021/ed067p428
- Moffat, A. C., Osselton, M. D., Widdop, B. (2011). Clarke‘s Analysis of Drugs and Poisons. London: Pharmaceutical Press, 2473.
- ICH Harmonised Tripartite Guideline. Validation of Analytical Procedures: Text and Methodology. Available at: https://www.ich.org/fileadmin/Public_Web_Site/ICH_Products/Guidelines/Quality/Q2_R1/Step4/Q2_R1__Guideline.pdf
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Juste Gedziute, Mindaugas Marksa, Augusta Zevzikoviene, Vaidas Skyrius, Andrejus Zevzikovas
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.