DOI: https://doi.org/10.15587/2519-4852.2019.165655

Хроматографічний аналіз 6-гінерголу та 6-шогаолу, з використанням методів ТШХ та ВЕРХ

Raimonda Jazokaite, Mindaugas Marksa, Augusta Zevzikoviene, Andrejus Zevzikovas

Анотація


В даний час деякі види рослин відомі не тільки своїм смаком і ароматом, але і своєю лікарської цінністю. Імбир аптечний (сімейство Імбирні) містить ряд біологічно активних фенольних компонентів, які в чистому вигляді або його похідних можуть бути потенційними антиоксидантами, в більшості випадків вчені виявляють 6-гынгерол і 6-шогаол в якості основних компонентів кореневищ імбиру.

Методи. Для цього дослідження ми вибрали чотири різні харчові добавки, що містять імбир і один народний рослинний лікарський засіб. Присутність двох основних складових імбиру в досліджуваних об'єктах аналізували за допомогою ТШХ аналізу, який виконували з використанням CAMAG TLC Visualizer, іншим методом була ВЕРХ, для якої потрібна високоефективна рідинна хроматографічна система Waters 2695 з фотодіодних детектором Waters 966 PDA.

Результати. Наші результати показують, що харчові добавки і лікарські препарати, що містять імбир, містять два основних компоненти, які забезпечують біологічно активні властивості імбиру. Хроматографічний аналіз може бути корисний для отримання інформації про якість кореневищ імбиру і комерційних імбирних продуктів.

Висновки. Обрані методи хроматографії підходять для якісної і кількісної оцінки 6-гынгерола і 6-шогаола в харчових добавках та інших продуктах

Ключові слова


імбир; Zingiber officinale; ТШХ; тонкошарова хроматографія; ВЕРХ; високоефективна рідинна хроматографія; харчові добавки; якісний аналіз; кількісний аналіз

Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Kubra, I. R., Rao, L. J. M. (2012). An Impression on Current Developments in the Technology, Chemistry, and Biological Activities of Ginger (Zingiber officinaleRoscoe). Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 52 (8), 651–688. doi: http://doi.org/10.1080/10408398.2010.505689

Jelled, A., Fernandes, A., Barros, L., Chahdoura, H., Achour, L., Ferreira, I. C. F. R., Cheikh, H. B. (2015). Chemical and antioxidant parameters of dried forms of ginger rhizomes. Industrial Crops and Products, 77, 30–35. doi: http://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.08.052

Alam, P. (2013). Densitometric HPTLC analysis of 8–gingerol in Zingiber officinale extract and ginger–containing dietary supplements, teas and commercial creams. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 3 (8), 634–638. doi: http://doi.org/10.1016/s2221-1691(13)60128-8

Mukherjee, S., Mandal, N., Dey, A., Mondal, B. (2012). An approach towards optimization of the extraction of polyphenolic antioxidants from ginger (Zingiber officinale). Journal of Food Science and Technology, 51 (11), 3301–3308. doi: http://doi.org/10.1007/s13197-012-0848-z

Patel, D. K., Dhanabal, S. P. (2013). Development of bioanalytical parameters for the standardization of Zingiber officinale. Journal of Acute Disease, 2 (2), 134–136. doi: http://doi.org/10.1016/s2221-6189(13)60113-4

Salmon, C. N. A., Bailey-Shaw, Y. A., Hibbert, S., Green, C., Smith, A. M., Williams, L. A. D. (2012). Characterisation of cultivars of Jamaican ginger (Zingiber officinale Roscoe) by HPTLC and HPLC. Food Chemistry, 131 (4), 1517–1522. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.09.115

Srinivasan, K. (2017). Ginger rhizomes (Zingiber officinale): A spice with multiple health beneficial potentials. PharmaNutrition, 5 (1), 18–28. doi: http://doi.org/10.1016/j.phanu.2017.01.001

European Pharmacopoeia (2016). 9th ed. Strasbourg: Council of Europe, 1367.

Tohma, H., Gülçin, İ., Bursal, E., Gören, A. C., Alwasel, S. H., Köksal, E. (2016). Antioxidant activity and phenolic compounds of ginger (Zingiber officinale Rosc.) determined by HPLC-MS/MS. Journal of Food Measurement and Characterization, 11 (2), 556–566. doi: http://doi.org/10.1007/s11694-016-9423-z

Nile, S. H., Park, S. W. (2015). Chromatographic analysis, antioxidant, anti-inflammatory, and xanthine oxidase inhibitory activities of ginger extracts and its reference compounds. Industrial Crops and Products, 70, 238–244. doi: http://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.03.033

Amir, M., Khan, A., Mujeeb, M., Ahmad, A., Usmani, S., Akhtar, M. (2011). Phytochemical Analysis and in vitro Antioxidant Activity of Zingiber officinale. Free Radicals and Antioxidants, 1 (4), 75–81. doi: http://doi.org/10.5530/ax.2011.4.12


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Kubra I. R., Rao L. J. M. An Impression on Current Developments in the Technology, Chemistry, and Biological Activities of Ginger (Zingiber officinaleRoscoe) // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2012. Vol. 52, Issue 8. P. 651–688. doi: http://doi.org/10.1080/10408398.2010.505689 

Chemical and antioxidant parameters of dried forms of ginger rhizomes / Jelled A., Fernandes A., Barros L., Chahdoura H., Achour L., Ferreira I. C. F. R., Cheikh H. B. // Industrial Crops and Products. 2015. Vol. 77. P. 30–35. doi: http://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.08.052 

Alam P. Densitometric HPTLC analysis of 8–gingerol in Zingiber officinale extract and ginger–containing dietary supplements, teas and commercial creams // Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 2013. Vol. 3, Issue 8. P. 634–638. doi: http://doi.org/10.1016/s2221-1691(13)60128-8 

An approach towards optimization of the extraction of polyphenolic antioxidants from ginger (Zingiber officinale) / Mukherjee S., Mandal N., Dey A., Mondal B. // Journal of Food Science and Technology. 2012. Vol. 51, Issue 11. P. 3301–3308. doi: http://doi.org/10.1007/s13197-012-0848-z 

Patel D. K., Dhanabal S. P. Development of bioanalytical parameters for the standardization of Zingiber officinale // Journal of Acute Disease. 2013. Vol. 2, Issue 2. P. 134–136. doi: http://doi.org/10.1016/s2221-6189(13)60113-4 

Characterisation of cultivars of Jamaican ginger (Zingiber officinale Roscoe) by HPTLC and HPLC / Salmon C. N. A., Bailey-Shaw Y. A., Hibbert S., Green C., Smith A. M., Williams L. A. D. // Food Chemistry. 2012. Vol. 131, Issue 4. P. 1517–1522. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.09.115 

Srinivasan K. Ginger rhizomes (Zingiber officinale): A spice with multiple health beneficial potentials // PharmaNutrition. 2017. Vol. 5, Issue 1. P. 18–28. doi: http://doi.org/10.1016/j.phanu.2017.01.001 

European Pharmacopoeia. 9th ed. Strasbourg: Council of Europe, 2016. 1367 p.

Antioxidant activity and phenolic compounds of ginger (Zingiber officinale Rosc.) determined by HPLC-MS/MS / Tohma H., Gülçin İ., Bursal E., Gören A. C., Alwasel S. H., Köksal E. // Journal of Food Measurement and Characterization. 2016. Vol. 11, Issue 2. P. 556–566. doi: http://doi.org/10.1007/s11694-016-9423-z 

Nile S. H., Park S. W. Chromatographic analysis, antioxidant, anti-inflammatory, and xanthine oxidase inhibitory activities of ginger extracts and its reference compounds // Industrial Crops and Products. 2015. Vol. 70. P. 238–244. doi: http://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.03.033 

Phytochemical Analysis and in vitro Antioxidant Activity of Zingiber officinale / Amir M., Khan A., Mujeeb M., Ahmad A., Usmani S., Akhtar M. // Free Radicals and Antioxidants. 2011. Vol. 1, Issue 4. P. 75–81. doi: http://doi.org/10.5530/ax.2011.4.12 







Copyright (c) 2019 Raimonda Jazokaite, Mindaugas Marksa, Augusta Zevzikoviene, Andrejus Zevzikovas

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2519-4852 (Online), ISSN 2519-4844 (Print)