Хроматографічний аналіз 6-гінерголу та 6-шогаолу, з використанням методів ТШХ та ВЕРХ
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2019.165655Ключові слова:
імбир, Zingiber officinale, ТШХ, тонкошарова хроматографія, ВЕРХ, високоефективна рідинна хроматографія, харчові добавки, якісний аналіз, кількісний аналізАнотація
В даний час деякі види рослин відомі не тільки своїм смаком і ароматом, але і своєю лікарської цінністю. Імбир аптечний (сімейство Імбирні) містить ряд біологічно активних фенольних компонентів, які в чистому вигляді або його похідних можуть бути потенційними антиоксидантами, в більшості випадків вчені виявляють 6-гынгерол і 6-шогаол в якості основних компонентів кореневищ імбиру.
Методи. Для цього дослідження ми вибрали чотири різні харчові добавки, що містять імбир і один народний рослинний лікарський засіб. Присутність двох основних складових імбиру в досліджуваних об'єктах аналізували за допомогою ТШХ аналізу, який виконували з використанням CAMAG TLC Visualizer, іншим методом була ВЕРХ, для якої потрібна високоефективна рідинна хроматографічна система Waters 2695 з фотодіодних детектором Waters 966 PDA.
Результати. Наші результати показують, що харчові добавки і лікарські препарати, що містять імбир, містять два основних компоненти, які забезпечують біологічно активні властивості імбиру. Хроматографічний аналіз може бути корисний для отримання інформації про якість кореневищ імбиру і комерційних імбирних продуктів.
Висновки. Обрані методи хроматографії підходять для якісної і кількісної оцінки 6-гынгерола і 6-шогаола в харчових добавках та інших продуктахПосилання
- Kubra, I. R., Rao, L. J. M. (2012). An Impression on Current Developments in the Technology, Chemistry, and Biological Activities of Ginger (Zingiber officinaleRoscoe). Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 52 (8), 651–688. doi: http://doi.org/10.1080/10408398.2010.505689
- Jelled, A., Fernandes, A., Barros, L., Chahdoura, H., Achour, L., Ferreira, I. C. F. R., Cheikh, H. B. (2015). Chemical and antioxidant parameters of dried forms of ginger rhizomes. Industrial Crops and Products, 77, 30–35. doi: http://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.08.052
- Alam, P. (2013). Densitometric HPTLC analysis of 8–gingerol in Zingiber officinale extract and ginger–containing dietary supplements, teas and commercial creams. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 3 (8), 634–638. doi: http://doi.org/10.1016/s2221-1691(13)60128-8
- Mukherjee, S., Mandal, N., Dey, A., Mondal, B. (2012). An approach towards optimization of the extraction of polyphenolic antioxidants from ginger (Zingiber officinale). Journal of Food Science and Technology, 51 (11), 3301–3308. doi: http://doi.org/10.1007/s13197-012-0848-z
- Patel, D. K., Dhanabal, S. P. (2013). Development of bioanalytical parameters for the standardization of Zingiber officinale. Journal of Acute Disease, 2 (2), 134–136. doi: http://doi.org/10.1016/s2221-6189(13)60113-4
- Salmon, C. N. A., Bailey-Shaw, Y. A., Hibbert, S., Green, C., Smith, A. M., Williams, L. A. D. (2012). Characterisation of cultivars of Jamaican ginger (Zingiber officinale Roscoe) by HPTLC and HPLC. Food Chemistry, 131 (4), 1517–1522. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.09.115
- Srinivasan, K. (2017). Ginger rhizomes (Zingiber officinale): A spice with multiple health beneficial potentials. PharmaNutrition, 5 (1), 18–28. doi: http://doi.org/10.1016/j.phanu.2017.01.001
- European Pharmacopoeia (2016). 9th ed. Strasbourg: Council of Europe, 1367.
- Tohma, H., Gülçin, İ., Bursal, E., Gören, A. C., Alwasel, S. H., Köksal, E. (2016). Antioxidant activity and phenolic compounds of ginger (Zingiber officinale Rosc.) determined by HPLC-MS/MS. Journal of Food Measurement and Characterization, 11 (2), 556–566. doi: http://doi.org/10.1007/s11694-016-9423-z
- Nile, S. H., Park, S. W. (2015). Chromatographic analysis, antioxidant, anti-inflammatory, and xanthine oxidase inhibitory activities of ginger extracts and its reference compounds. Industrial Crops and Products, 70, 238–244. doi: http://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.03.033
- Amir, M., Khan, A., Mujeeb, M., Ahmad, A., Usmani, S., Akhtar, M. (2011). Phytochemical Analysis and in vitro Antioxidant Activity of Zingiber officinale. Free Radicals and Antioxidants, 1 (4), 75–81. doi: http://doi.org/10.5530/ax.2011.4.12
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Raimonda Jazokaite, Mindaugas Marksa, Augusta Zevzikoviene, Andrejus Zevzikovas
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.