Хроматографічний аналіз 6-гінерголу та 6-шогаолу, з використанням методів ТШХ та ВЕРХ

Автор(и)

  • Raimonda Jazokaite Литовський університет медичних наук Sukilėlių str., 13, м. Каунас, Литва, 50162, Литва
  • Mindaugas Marksa Литовський університет медичних наук Sukilėlių str., 13, м. Каунас, Литва, 50162, Литва
  • Augusta Zevzikoviene Литовський університет медичних наук Sukilėlių str., 13, м. Каунас, Литва, 50162, Литва
  • Andrejus Zevzikovas Литовський університет медичних наук Sukilėlių str., 13, м. Каунас, Литва, 50162, Литва

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2019.165655

Ключові слова:

імбир, Zingiber officinale, ТШХ, тонкошарова хроматографія, ВЕРХ, високоефективна рідинна хроматографія, харчові добавки, якісний аналіз, кількісний аналіз

Анотація

В даний час деякі види рослин відомі не тільки своїм смаком і ароматом, але і своєю лікарської цінністю. Імбир аптечний (сімейство Імбирні) містить ряд біологічно активних фенольних компонентів, які в чистому вигляді або його похідних можуть бути потенційними антиоксидантами, в більшості випадків вчені виявляють 6-гынгерол і 6-шогаол в якості основних компонентів кореневищ імбиру.

Методи. Для цього дослідження ми вибрали чотири різні харчові добавки, що містять імбир і один народний рослинний лікарський засіб. Присутність двох основних складових імбиру в досліджуваних об'єктах аналізували за допомогою ТШХ аналізу, який виконували з використанням CAMAG TLC Visualizer, іншим методом була ВЕРХ, для якої потрібна високоефективна рідинна хроматографічна система Waters 2695 з фотодіодних детектором Waters 966 PDA.

Результати. Наші результати показують, що харчові добавки і лікарські препарати, що містять імбир, містять два основних компоненти, які забезпечують біологічно активні властивості імбиру. Хроматографічний аналіз може бути корисний для отримання інформації про якість кореневищ імбиру і комерційних імбирних продуктів.

Висновки. Обрані методи хроматографії підходять для якісної і кількісної оцінки 6-гынгерола і 6-шогаола в харчових добавках та інших продуктах

Біографії авторів

Raimonda Jazokaite, Литовський університет медичних наук Sukilėlių str., 13, м. Каунас, Литва, 50162

Аспірант

Кафедра аналітичної та токсикологічної хімії

Mindaugas Marksa, Литовський університет медичних наук Sukilėlių str., 13, м. Каунас, Литва, 50162

Викладач

Кафедра аналітичної та токсикологічної хімії

Augusta Zevzikoviene, Литовський університет медичних наук Sukilėlių str., 13, м. Каунас, Литва, 50162

PhD, доцент

Кафедра аналітичної та токсикологічної хімії

Andrejus Zevzikovas, Литовський університет медичних наук Sukilėlių str., 13, м. Каунас, Литва, 50162

PhD, професор

Кафедра аналітичної та токсикологічної хімії

Посилання

  1. Kubra, I. R., Rao, L. J. M. (2012). An Impression on Current Developments in the Technology, Chemistry, and Biological Activities of Ginger (Zingiber officinaleRoscoe). Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 52 (8), 651–688. doi: http://doi.org/10.1080/10408398.2010.505689
  2. Jelled, A., Fernandes, A., Barros, L., Chahdoura, H., Achour, L., Ferreira, I. C. F. R., Cheikh, H. B. (2015). Chemical and antioxidant parameters of dried forms of ginger rhizomes. Industrial Crops and Products, 77, 30–35. doi: http://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.08.052
  3. Alam, P. (2013). Densitometric HPTLC analysis of 8–gingerol in Zingiber officinale extract and ginger–containing dietary supplements, teas and commercial creams. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 3 (8), 634–638. doi: http://doi.org/10.1016/s2221-1691(13)60128-8
  4. Mukherjee, S., Mandal, N., Dey, A., Mondal, B. (2012). An approach towards optimization of the extraction of polyphenolic antioxidants from ginger (Zingiber officinale). Journal of Food Science and Technology, 51 (11), 3301–3308. doi: http://doi.org/10.1007/s13197-012-0848-z
  5. Patel, D. K., Dhanabal, S. P. (2013). Development of bioanalytical parameters for the standardization of Zingiber officinale. Journal of Acute Disease, 2 (2), 134–136. doi: http://doi.org/10.1016/s2221-6189(13)60113-4
  6. Salmon, C. N. A., Bailey-Shaw, Y. A., Hibbert, S., Green, C., Smith, A. M., Williams, L. A. D. (2012). Characterisation of cultivars of Jamaican ginger (Zingiber officinale Roscoe) by HPTLC and HPLC. Food Chemistry, 131 (4), 1517–1522. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.09.115
  7. Srinivasan, K. (2017). Ginger rhizomes (Zingiber officinale): A spice with multiple health beneficial potentials. PharmaNutrition, 5 (1), 18–28. doi: http://doi.org/10.1016/j.phanu.2017.01.001
  8. European Pharmacopoeia (2016). 9th ed. Strasbourg: Council of Europe, 1367.
  9. Tohma, H., Gülçin, İ., Bursal, E., Gören, A. C., Alwasel, S. H., Köksal, E. (2016). Antioxidant activity and phenolic compounds of ginger (Zingiber officinale Rosc.) determined by HPLC-MS/MS. Journal of Food Measurement and Characterization, 11 (2), 556–566. doi: http://doi.org/10.1007/s11694-016-9423-z
  10. Nile, S. H., Park, S. W. (2015). Chromatographic analysis, antioxidant, anti-inflammatory, and xanthine oxidase inhibitory activities of ginger extracts and its reference compounds. Industrial Crops and Products, 70, 238–244. doi: http://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.03.033
  11. Amir, M., Khan, A., Mujeeb, M., Ahmad, A., Usmani, S., Akhtar, M. (2011). Phytochemical Analysis and in vitro Antioxidant Activity of Zingiber officinale. Free Radicals and Antioxidants, 1 (4), 75–81. doi: http://doi.org/10.5530/ax.2011.4.12

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-04-26

Як цитувати

Jazokaite, R., Marksa, M., Zevzikoviene, A., & Zevzikovas, A. (2019). Хроматографічний аналіз 6-гінерголу та 6-шогаолу, з використанням методів ТШХ та ВЕРХ. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (2 (18), 10–15. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2019.165655

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки