Дослідження реологічних та текстурних властивостей емульсійних мазевих основ з використанням сучасних емульгаторів

Автор(и)

  • Єлізавета Зуйкіна Національний фармацевтичний університет, Україна http://orcid.org/0000-0001-9059-4700
  • Марина Буряк Національний фармацевтичний університет, Україна
  • Світлана Зуйкіна Національний фармацевтичний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8046319

Анотація

Вступ. Дерматологічні захворювання є не тільки медичною, але й соціальною проблемою, яка значно погіршує якість життя людей, що страждають на них. Мазі на емульсійній основі є найбільш адаптованою до шкіри людини лікарською формою в екстемпоральній практиці. Вони мають високу терапевтичну ефективність та задовільні споживчі властивості завдяки наявності одразу двох фаз, здатні забезпечити покращену дифузію активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ), підтримувати оптимальну концентрацію в зоні нанесення, мають високі адгезивні властивості, що дозволяє їм добре розподілятися на шкірі; забезпечують тісний контакт з тканинами та високу біодоступність АФІ, мають негайну або, при необхідності, пролонговану дію препарату. З огляду на вищезазначене, розробка нових сучасних емульсійних основ дозволить вирішити низку актуальних питань: розширити спектр ефективних екстемпоральних МЛЗ для застосування в дерматології, індивідуалізувати підхід до пацієнта та забезпечити підвищення якості життя хворих.
Метою даної роботи був текстурний аналіз зразків емульсійних мазевих основ, призначених для заміни вазелінової основи, на якій традиційно виготовляють мазі в аптеках. Склад основ було обрано на основі результатів попередніх досліджень. Для дослідження були обрані наступні емульгатори: Olivem 1000 ® (Cetearyl Olivate / Sorbitan Olivat) (Hallstar) та Emulpharma 1000 (Cetearyl alcohol, Glyceryl stearate, Sorbitan stearate, Cetearyl glucoside). В якості олії для масляної фази була обрана кукурудзяна олія.
Стабільна поведінка при зсуві. Реологічні дослідження проводили на віскозиметрі BROOKFIELD HB DV-ΙΙ PRO (США). Текстурні властивості. Випробування проводили на текстометрі TA-XT2 (Stable Micro Systems, Великобританія) BackExtrusion Cell (A / BE).
Результати та їх обговорення. Аналізуючи отримані дані, можна побачити, що кількісні показники дещо відрізняються за співвідношенням як в межах одного зразка при зміні температури, так і між зразками № 1 (25 °С) та № 1 (32 °С) у порівнянні зі зразками № 1 (25 °С) та № 1 (32 °С). Також при триразовому вимірюванні зразків значення середньоквадратичного відхилення було більшим у зразка № 1 як при 25, так і при 32 °С. Ці дані свідчать про те, що емульгатор Emulpharma 1000 є більш стійким до механічних та температурних впливів на емульсійну систему.
Результати дослідження реологічних та текстурних властивостей зразків показали, що поведінка розроблених емульсійних основ суттєво не змінилася, проте при порівняльному аналізі всіх параметрів та значень їх стандартного відхилення зразок № 2 з використанням емульгатора Emulpharma 1000 мав більш прийнятні значення.

Посилання

Da Pieve S, Calligaris S, Co E, Nicoli MC, & Marangoni AG, Shear nanostructuring of monoglyceride organogels. Food Biophysics. 2010; 5 (3): 211–217.

Da Silva TLT, Chaves KF, Fernandes GD, Rodrigues JB, Bolini HMA, & Arellano DB, Sensory and Technological Evaluation of Margarines With Reduced Saturated Fatty Acid Contents Using Oleogel Technology. Journal of the American Oil Chemists' Society, 2018 95 (6): 673–685.

De la Peña-Gil A, Alvarez-Miter FM, González-Chávez MM, Charó-Alonso MA, & Toro-Vazquez JF, Combined effect of shearing and cooling rates on the rheology of organogels developed by selected gelators. Food Research International, 2017; 93: 52-65.

Dinkgreve, M.; Fazilati, M.; Denn, M.; Bonn, D. Carbopol: From a simple to a thixotropic yield stress fluid. J. Rheol. 2018, 62, 773–780.

Hurler, J.; Engelsland, A.; Kermany, BP; Škalko-Basnet, N. Improved Texture Analysis for Hydrogel Characterization: Gel Cohesiveness, Adhesiveness, and Hardness. J. Appl. Polym. Sci. 2012, 125, 180–188.

Kasparaviciene, G.; Kalveniene, Z.; Pavilonis, A.; Marksiene, R.; Dauksiene, J.; Bernatoniene, J. Formulation and Characterization of Potential Antifungal Oleogel with Essential Oil of Thyme. Evid. Based Complementary Alternative. Med. 2018, 3, 1–6.

Miocinovic J, Miloradovic Z, Josipovic M, Nedeljkovic A, Radovanovic M, & Pudja P, "Rheological and textural properties of goat and cow milk set type yogurts." International Dairy Journal (2016); 58: 43-45.

Tai, A.; Bianchini, R.; Jachowicz, J. Texture analysis of cosmetic/pharmaceutical raw materials and formulations. Int. J. Cosmet. Sci. 2014, 36, 291–304.

Tawongsa W, and Adran Abdelmoula. "Rheological categorization and quality of large-scale marketable mayonnaise using back extrusion." Biochemical-Pharmaceutical Technology Department, Pharmaceutical Sciences Faculty. 2014; 2 (3): 2-4.

Teixeira, A, Vasconcelos V, Teixeira M, Almeida V, Azevedo R., Torres T, ... & Almeida IF, Mechanical Properties of Topical Anti-Psoriatic Medicines: Implications for Patient Satisfaction with Treatment. AAPS PharmSciTech, 2019; 20 (1), 36.

US Pharmacopeia. National Formulary: USP 41—NF 36. In Semisolid Drug Products—Performance Tests (Chapter 1724); United States Pharmacopeial Convention: Rockville, MD, USA, 2018; p. 7944. Yilmaz E., & Ogutcu, M. Oleogels as spreadable fat and butter alternatives: Sensory description and consumer perception. The Royal Society of Chemistry. 2015; 5: 50259–50267

Zuikina, Ye.,Polovko, N.,Strilets, O.,Strelnikov, L.The in vitro release testing and the antimicrobial activity of semi-solid dosage forms which contain salicylic acid.Farmaciathis link is disabled, 2021, 69(6), P. 1073–1079

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-16

Як цитувати

Зуйкіна, Є., Буряк, М., & Зуйкіна, С. (2023). Дослідження реологічних та текстурних властивостей емульсійних мазевих основ з використанням сучасних емульгаторів. Анали Мечниковського Інституту, (2), 85–93. https://doi.org/10.5281/zenodo.8046319

Номер

Розділ

Дослідні статті