Аналіз асортименту продуктів на основі вівса
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.17105233Ключові слова:
Аvena sativa L., assortment, pharmaceutical marketАнотація
Вступ. Використання культивованих харчових культур, в якості джерел лікарської сировини, є перспективним. Популярними сортами, що культивують в Україні, є овес посівний (Аvena sativa L.) є сортів Саломон, Нептун, та Чернігівський 28. Сировиною для створення лікарських засобів, дієтичних добавок та косметичних і харчових продуктів є трава молочно-воскової стиглості, солома, зернівки та паростки. Є дані про антиоксидантну, протизапальну, імуномодулюючу, гіпоглікемічну, гастропротекторну, гіполіпідемічну, кардіопротекторну, психотропну дії, позитивний вплив на когнітивні функції головного мозку. Наявність широкої сировинної бази, значну використаність в харчовій галузі, різноманітний хімічний склад, фармакологічну активність, сировина вівса в якості джерела БАР потребує більш поглиблених досліджень. Доцільним та актуальним в цьому аспекті є вивчення продукції вівса на ринку України. Мета. Визначити перспективність розробки лікарського засобу на основі сировини вівса посівного з окресленням конкретних кроків у процесі отримання АФІ. Матеріали та методи. Джерела наукової інформації (Google Scholar, Pubmed), торгівельні інтернет-платформи (EVA, Rozetka, Prom.ua, OLX.ua), контент-аналіз з подальшою систематизацією даних та сегментацією ринку. Результати та обговорення. В рамках дослідження ринка України нами було виявлено приблизно 100 засобів на основі вівсу та їх асортимент проаналізовано за країнами виробниками. На даний час на ринку України присутні не менше 15 країн-виробників засобів на основі вівса. Левову частку складають вітчизняні виробники (41 %). Причому більшість засобів складають дієтичні добавки. Висновки. Результати дослідження свідчать про те, що вітчизняний ринок засобів рослинного походження на основі вівса представлений досить широким асортиментом. Слід зазначити, що він не є імпортозалежним, оскільки переважну більшість номенклатури складають засоби вітчизняного походження. Враховуючи популярність застосування вівсу як джерела БАР, наявність сировинної бази, потужний хімічний склад, підтверджений терапевтичний ефект, розробка вітчизняних оригінальних монопрепаратів та комплексних лікарських засобів на основі трави вівса восково-молочної стиглості є актуальною.
Посилання
Press Service of the Verkhovna Rada of Ukraine. Published on March 28, 2025, at 2:05 p.m.URL: https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/260599.html (date of application: 1.05.2025).
Warchoł M. Skrzypek E., Juzoń-Sikora K., Jakovljević D. Oat (Avena sativa L.) In Vitro Cultures: Prospects and Challenges for Breeding. Agronomy. 2023; 13: 2604. https://doi.org/10.3390/agronomy13102604
Ibrahim M. S., Ahmad A., Sohail A., & Asad M. J. Nutritional and functional characterization of different oat (Avena sativa L.) cultivars. International J. of Food Properties. 2020; 2 (1) : 1373–1385. https://doi.org/10.1080/10942912.2020.1806297
Mel R., & Malalgoda M. Oat protein as a novel protein ingredient: Structure, functionality, and factors impacting utilization. Cereal Chemistry. 2022; 99: 21–36. https://doi.org/10.1002/cche.10488
Getaneh F. A., Sirawdink F. F., Yetenayet B. T., Endale A. Nutritional and Phytochemical Composition and Associated Health Benefits of Oat (Avena sativa) Grains and Oat-Based Fermented Food Products. ScientificWorld J. 2023; 17: 2730175. doi: 10.1155/2023/2730175.
Sang S. & Chu Y. Whole grain oats, more than just a fiber: Role of unique phytochemicals. Molecular Nutrition & Food Research. 2017; 61 (7): 1600715.
URL: https://doi.org/10.1002/mnfr.201600715.
Al-Snafi A. E. The nutritional and therapeutic importance of Avena sativa - an overview. Inter. J. of Phytotherapy. 2015; 5 (1): 48-56.
Wouter J.C. de Bruijn et al. Mass spectrometric characterisation of avenanthramides and enhancing their production by germination of oat (Avena sativa), Food Chemistry. 2019; 277(30): 682–690. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.11.013
Zhouyao H. et al. The inhibition of intestinal glucose absorption by oat‐derived avenanthramides. Journal of Food Biochemistry. 2022. URL: https://doi.org/10.1111/jfbc.14324
Spencer J. et al. Chronic Vascular Effects of Oat Phenolic Acids and Avenanthramides in Pre- or Stage 1 Hypertensive Adults. Current Developments in Nutrition. 2020; 4 (2): 478. URL: https://doi.org/10.1093/cdn/nzaa045_111
Pretorius, C. J. & Dubery, I. A. Avenanthramides, distinctive hydroxycinna-moyl conjugates of oat, Avena sativa L.: an update on the biosynthesis, chemistry, and bioactivities. Plants. 2023; 12 (6): 1388. URL: https://doi.org/10.3390/plants12061388
Guihun Jiang, Muhammad Suhail Ibrahim, Muhammad Khalid Ibrahim, Chen Zhao, Madiha Butt, Kashif Ameer, Asif Ahmad, Amer Mumtaz, Mian Anjum Murtaza, Anees Ahmed Khalil, Muhammad Javaid Asad, Muhammad Azam Khan. Profiling and characterization of oat cultivars (Avena sativa L.) with respect to bioactive compounds, pesticide residues and mycotoxin. International J. of Food Properties. 2021; 24 (1): 1187-1201. https://doi.org/10.1080/10942912.2021.1954658
Danchenko, O.O. et al. Effect of extract from common oat on the antioxidant activity and fatty acid composition of the muscular tissues of geese. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2021; 12 (2): 307–314. https://doi.org/10.15421/022141
Danchenko, O., D. Maiboroda, M. Danchenko, і A. Angelovska. Phenolic compounds of oat seeds as a means of increasing the adaptive potential of geese in ontogenesis. Scientific notes. Biological sciences (Nizhyn State University named after Mykola Gogol).2024; 2: 55-63. doi:10.31654/2786-8478-2023-BN-2-55-63.
Kennedy D. O., Bonnländer B., Lang S.C., Pischel I., Forster J., Khan J., Jackson P.A., Wightman E. L. Acute and Chronic Effects of Green Oat (Avena sativa) Extract on Cognitive Function and Mood during a Laboratory Stressor in Healthy Adults: A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled Study in Healthy Humans. Nutrients. 2020; 12 (6): 1598. doi: 10.3390/nu12061598.
Hyeon Jae Lee, Kyeong Jin Kim, Soo-yeon Park, Kwanyong Choi, Jaeho Pyee, Sunyong Yoo & Ji Yeon Kim. Enhancing intestinal health with germinated oats: Bioinformatics and compound profiling insights into a novel approach for managing inflammatory bowel disease. Food Bioscience. 2024; 61: 104833 https://doi.org/10.1016/j.fbio.2024.104833
Oczkowski M., Dziendzikowska K., Pasternak-Winiarska A., Jarmołowicz K. & Gromadzka-Ostrowska J. Oat Beta-Glucan Dietary Intervention on Antioxidant Defense Parameters, Inflammatory Response and Angiotensin Signaling in the Testes of Rats with TNBS-Induced Colitis. Nutrients. 2024;16(15): 2546.
Tang, Y., Li, S., Yan, J., Peng, Y., Weng, W., Yao, X., Xu, B. Bioactive Components and Health Functions of Oat. Food Reviews International. 2022; 39, (7): 4545–4564. https://doi.org/10.1080/87559129.2022.2029477
Nikolaieva, Yu.V.. Danchenko, O.O. Phenolic compoumds of seeded oats as a means of increasing the adaptative potential of geese in ontogenesis [Peculiarities of the effect of seed oat extract on the antioxidant activity of goose liver]. Biology of animals. 2021; 23 (2): 41–46. DOI 10.31654/2786-8478-2023-BN-1-55-63
Jibril A. T., Arero A. G., Kankam S. B., Miftau Fuseini M. Effect of Avena sativa (Oats) on cognitive function: A systematic review of randomized controlled trials. Clinical Nutrition ESPEN, 2023; 53: 144-150. https://doi.org/10.1016/j.clnesp. 2022.12.011
Khvorost O. P., Rudnyk A. M., Skrebtsova K. S. The relevance of the development of medicinal products from raw materials of oat seeds. Current problems of quality, management and economics in pharmacy and health care: materials of the III international scientific-practical internet conference with international participation, Kharkiv, January 17, 2025 / ed. col.: T.V. Krutsky, O.V. Litvinova, O.V. Posylkina, Kharkiv: National University of Physics and Technology, 2025; 132.
Asem M. Abdelshafy, Mustafa Abdelmoneim Mustafa, Mohamed Ahmed Hassan & Fahad Al-Asmari. Probiotic-fermentation of oat: Safety, strategies for improving quality, potential food applications and biological activities. Trends in Food Science & Technology. 2024; 151:104640. Crossref. http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2024. 104640
Zhang Y. et al. Consumption of avenanthramides extracted from oats reduces weight gain, oxidative stress, inflammation and regulates intestinal microflora in high fat diet induced mice. Journal of Functional Foods. 2020; 65: 103774. URL: https://doi.org/10.1016/j.jff.2019.103774
Kim I.-S. et al. Multiple antioxidative and bioactive molecules of oats (Avena sativa L.) in human health. Antioxidants. 2021; 10 (9): 1454. URL: https://doi.org/10.3390/antiox10091454
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Анали Мечниковського Інституту

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.