Психологічний супровід дітей, хворих на цукровий діабет I типу і хронічний тонзиліт

Автор(и)

  • Л. М. Руденко
  • Т. М. Осадча
  • Ю. В. Гавриленко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2018-41.322-334

Ключові слова:

емоційно-вольові порушення, цукровий діабет, хронічний тонзиліт, психологічні методи корекції.

Анотація

Статтю  присвячено  вивченню  емоційно-вольових  порушень  у  дітей  із тяжким соматичним захворюванням – цукровим діабетом І типу (ЦД-1) та супутньою патологією – хронічним тонзилітом (ХТ). Зазначено, що ХТ і ЦД-1 взаємно обтяжують перебіг один одного, що більше сприяє виснаженню центральної нервової системи, астенізації організму та порушенню основних психічних функцій. У статті зазначено, що несвоєчасно виявлені та кориговані емоційні порушення у дітей молодшого шкільного віку сприяють розвитку в підлітковому віці ще тяжчих психічних порушень, таких як: депресії, психопатії, акцентуації характеру тощо. За допомогою діагностичних методик, застосованих нами у дослідженні, виявлено, що у дітей, хворих на ЦД-1 і ХТ, існують емоційні порушення  (агресія,  тривожність,  виснаження,  страхи),  які  негативно впливають на перебіг основного захворювання. Зазначено, що з метою нівелювання чи зменшення проявів емоційних порушень у дітей, хворих на ЦД-1 і ХТ, необхідно застосовувати адаптовані психологічні методи корекції. З цією метою було розроблено психокорекційну програму, дієвість якої перевіряли й аналізували через один рік після повторного психодіагностичного обстеження хворих. Показано, що після психокорекції у дітей зменшились, а у деяких нівелювалися відчуття страху,  агресії,  тривожності,  виснаженості.  Зазначено,  що  проведена корекційна робота з дітьми сприятиме менш агресивному перебігу ЦД-1 і ХТ і полегшить адаптацію дітей у соціумі.

Посилання

Волгина И. Е. Значимость исследования цитологического состава содержимого крипт небных миндалин для определения их функционального состояния при хроническом тонзиллите / И. Е. Волгина, Ю. В. Гавриленко // Международный научно-практический журнал «Лабораторная диагностика. Восточная Европа». – 2017. – № 4 (6). – С. 535–546.

Гавриленко Ю. В. Особенности поражения ЛОР-органов у детей и подростков с сахарным диабетом І типа / Ю. В. Гавриленко // Современная педиатрия. – 2015. – № 7 (71). – С. 62–65.

Лебединский В. В. Эмоциональные нарушения в детском возрасте и их коррекция / В. В. Лебединский. – М. : Московский университет, 1990. – 132 с.

Логопсихологія : навч. посіб. / С. Ю. Конопляста, Т. В. Сак ; за ред. М. К. Шеремет. – К. : Знання, 2010. – 293 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-18

Як цитувати

Руденко, Л. М., Осадча, Т. М., & Гавриленко, Ю. В. (2018). Психологічний супровід дітей, хворих на цукровий діабет I типу і хронічний тонзиліт. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (41), 322–334. https://doi.org/10.32626/2227-6246.2018-41.322-334