Соціально-психологічна практика та її зміст як важливий чинник у формуванні успішної особистості

Автор(и)

  • С.М. Боцвінок

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%25p

Ключові слова:

соціально-психологічні практики, культурне середовище, соціальний успіх, самоформування, система цінностей, фонові очікування, габітус, інтерпретативні схеми.

Анотація

У даній статі проаналізовано зміст соціально-психологічних практик та їх роль у системі цінностей культури. Пропонуються розглядати практики як способи, що сприяють пошуку оновлених ідентичностей, забезпечують усвідомлення особистістю власної неповторності, а також дають їй змогу гнучко реагувати на соціальні зміни, рухатися на зустріч новому досвіду та успішно реалізовуватися в соціумі. Висвітлено те, чи можуть практики перетворюватися на імператив, правило, манеру поведінки, що дозволило з’ясувати, чи є вони забезпеченням соціального порядку. Крім того, описано індивідуальні практики, метою яких є перетворення, вдосконалення самого себе, що веде до соціального успіху, як суспільно значимий та визнаний результат соціальних дій особистості. Визначено, що практики артикулюються на основі самопізнання і навколишнього світу. Представлено роль досвіду, що базується на традиціях, освіті, знаннях, отриманих від батьків, учителів та інших джерел. Висвітлено, що практики передбачають інтуїтивне розуміння того, що саме можна осмислено говорити і робити, і вони не є результатом підпорядкування правилам, хоча об’єктивно регулюються, сприймаються як само собою зрозуміле і виконуються колективно. Однак стимули, що їх породжують, діють лише тоді, коли особистість готова їх визнати. Описано про те, що сфера взаємопроникнення соціального та індивідуального є формою життя, традиційним способом поведінки, яка виконує регулятивну функцію, синтезує досвід і сприяє самоідентифікації, конституюванню себе. Тому припускаємо,що «практики успішності» як важливий чинник у формуванні успішної особистості виникають як синтетичний продукт злиття зовнішніх обставин, ситуаційних змінних та особистісних очікувань, диспозицій, схильностей, навичок.

Посилання

Бурдьє П. Соціальний простір: поля і практики / П. Бурдьє; пер. з фр. і післямова Н. А. Шматко. – СПб. : Алетейя, 2007. – 288 с.

Волков В. Теория практик / В. Волков, О.Хархордин. – СПб. : Изд-тво Європейского Ун-та в Санкт-Петербурге, 2008. – 298 с.

Витгенштейн Л.Философские исследования : [Электронный ресурс]/ Л.

Витгенштейн. – Режим доступа: htp//philosophy. ru/library/witt/phil.htm

Гидденс Э. Структура, структурация / Э. Гидденс // Контексты современности : хрестоматія / [ред. И. Г. Ясавеев]. – Казань : КГУ, 2000. – Т. 1. – С. 49–50.

Гарфінкел Г. Дослідження з етнометодології / Г.Гарфінкел. – К. : Курс, 2005. – 340 с.

Титаренко Т. М. Соціально-психологічні практики особистісного життєконструювання: монографія / Тетяна Михайлівна Титаренко; Національна академія педагогічних наук України, Інститут соціальної та політичної психології. – К. : Міленіум, 2014. – 206 с.

Лычковская О.Р. Фоновые социальные практики: между дискурсивным и предметно-практическим / О.Р. Лычковская // Методологія, теорія та практика соціологічного аналізу сучасного суспільства: збірник наукових праць. – Харків,2008. – С.113–118.

Фуко М. Герменевтика субьекта / Мишель Фуко; пер. с франц. – СПб. : Наука,2007. – 677 с.

Штомпка П. Социология социальных изменений / П.Штомпка; Пер.с анг. – М., 1996. – 416 с.

Шюц А. Смысловая структура повседневного мира: очерки по феноменологической социологии / А.Шюц – М. : Институт Фонда «Общественное мнение», 2003. – 336 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-10

Як цитувати

Боцвінок, С. (2016). Соціально-психологічна практика та її зміст як важливий чинник у формуванні успішної особистості. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (32). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%p