Глобальний світ – глобальна міжкультурна освіта – перспектива медіальної педагогіки

Автор(и)

  • Януш Мьонсо

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%25p

Ключові слова:

глобалізація, мас-медіа, медіальна педагогіка, міжкультурна освіта, інформаційне суспільство, транскультурна комунікація.

Анотація

У статті показано і проаналізовано явища глобалізації і медіатизації, які сьогодні є одними з найбільших викликів для світу і кожного народу. Виявлено, що ми все більше відчуваємо амбівалентність медіатизації – величезні переваги і можливості – Україна прямує до свободи, люди головним чином завдяки масмедіа, а також зростаючому почуттю національної гідності і самостійності борються за свою національну ідентичність та автономію. Водночас війни і конфлікти не припиняються, бо жахаюча економіка, наприклад, торгівля зброєю, зміцнює міграційні тренди, люди шукають кращого світу і знову ж таки завдяки глобальній мобільній телефонії швидко інформують один одного, куди прямувати. Досліджено явище «культурного міксу», яке йде слідом за міграційним трендом і безсумнівно породжує найбільшу потребу міжкультурної освіти. Показано різноманітність ідей і пропозицій у цьому питанні, які, однак, не допомагають уникнути труднощів. Зроблено висновки, що варто популяризувати таку міжкультурну освіту, яка зміцнює власну тотожність і одночасно відкрита для інших, що не є простим завдання. У персоналістичній концепції Ч. Бартніка (2000) людина є уособленням добра, що виграє у боротьбі зі злом і вміє безперервно трансформувати себе та інших на вищий, кращий рівень життя часто через страждання і біль, однак ця натуральна доброта людини є нашою потужною надією на краще суспільство і кращий світ.

Посилання

Bartnik Cz. Personalizm. – Lublin 2000.

Cybal–Michalska A., Gmerek T., Globalizacja – aspekt edu kacyjny i socjalizacyjny, Łódź 2015 // Pyżalski J., red., Wychowawcze i społeczno – kulturowe kompetencje współczesnych nauczycieli. – Łódź, 2015. – S. 9–30.

Dijk v. J. Społeczne aspekty nowych mediów. – Warszawa, 2010.

Griffin E. Podstawy komunikacji społecznej. – Gdańsk, 2003.

Nikitorowicz J., Edukacja regionalna i międzykulturowa. – Warszawa, 2009.

Siemieniecki B. Pedagogika medialna. – Warszawa, 2007.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-12

Як цитувати

Мьонсо, Я. (2016). Глобальний світ – глобальна міжкультурна освіта – перспектива медіальної педагогіки. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (32). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%p