Життєвий і творчий шлях М.М. Бахтіна як моральний вчинок: психологічний аспект

Автор(и)

  • О.В. Осика

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%25p

Ключові слова:

М.М.Бахтін, життєвий і творчий шлях, вчинок, моральний вчинок, вчинкове коло, діалогічне поле, психологічний механізм захисту, ідентифікація, катарсис, альтруїзм.

Анотація

У статті розглянуто життєвий та творчий шлях М.М.Бахтіна, основоположні моральні принципи його життєдіяльності. Акцент зроблено на гострих життєвих ситуаціях і доленосних миттєвостях на межі фізичного існування й високого духовного злету вченого з метою осягнення морально-психологічного стану світоглядних позицій, суспільно-політичних поглядів і психологічних особливостей вчинкового світу мислителя, його рідних, близьких, друзів, знайомих, наукового співтовариства, ідеологічних супротивників, ворогів. Виокремлено систему психологічних механізмів: катарсис, ідентифікація, імітація, стереотипізація, навіювання надії, альтруїзм, інтер-персональний вплив. Використано ключові дефініції логотерапії «сенс життя» та гештальтерапії «незакінчена справа», «запобігання» з метою усвідомлення психологічних особливостей складних життєвих ситуацій. Підкреслюється, що морально-психологічне, ідеологічне, наукове, методологічне протистояння проходило не тільки у формах запеклої боротьби, де вчений та його найближче оточення показали себе з кращого боку, постійно здійснюючи моральні й відповідальні вчинки, але й потаємно, у дивовижних життєвих хитросплетіннях, які б могли стати сюжетом авантюрного роману. Світло високого вчинкового світу М.М.Бахтіна перемагає пітьму епохи, і це приємно відчувати як перемогу добра над злом. Проста пересічна людина, з її життєвими проблемами та повсякденним побутом, завжди була в центрі його наукових пошуків та сприяла гуманістичному напрямку його творчості. Повернення із небуття творчого доробку М.М.Бахтіна, здійснене «шестидесятниками», представлено як моральний і відповідальний вчинок, вчинок людяності, краси і добра, високий громадянський та патріотичний акт.

Посилання

Бахтин М.М. К философии поступка / М.М. Бахтин // Философия и социология науки и техники: Ежегодник, 1984 –

– М. : Наука, 1986. – С. 82–157.

Волкова Е.В. Эстетика М.М.Бахтина / Е.В.Волкова. – М. :

Знание, 1990. – 64 с.

Евнина Е. Фрагменты группового портрета ИМЛИ 30 – 70-х

годов / Елена Евнина // Апрель. – 1992. – Выпуск пятый. –

С. 274–292.

К биографии М.М.Бахтина / Вступл., публикация, примеч.

В.Лаптуна; послесловие С.Бочарова // Вопросы литературы. – Март 1991. – С.128–141.

Clark K. Mikhail Bakhtin /Katerina Clark, Michael Holquist. –

Cambridge: The Belknap Press [Harvard University Press],

– 414 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-25

Як цитувати

Осика, О. (2016). Життєвий і творчий шлях М.М. Бахтіна як моральний вчинок: психологічний аспект. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (32). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%p