Роль індивідуально-типологічних та соціально-психологічних чинників у детермінації фрустраційних станів учнів різних вікових груп

Автор(и)

  • С.А. Прахова

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%25p

Ключові слова:

фрустрація, фрустраційні реакції, фрустраційні ситуації, детермінанти, факторний аналіз, молодші школярі, підлітки, юнаки.

Анотація

У статті проаналізовано проблему дослідження змістовних характеристик фрустраційних станів. Обґрунтовано вибір основного методу дослідження, яким став метод факторного аналізу, що дав можливість сконцентрувати вихідну інформацію і обґрунтовано зменшити кількість змінних психологічних параметрів фрустрації і особистісно-адаптаційних характеристик. Висвітлено результати факторного аналізу, який у відповідності до поставлених завдань дослідження проводився окремо у кожній вибірці учнів (молодші школярі, молодші підлітки, старші підлітки). Показано, що кожний фактор має певний відсоток співпадінь за різними шкалами, що говорить про відносну стабільність певних психологічних характеристик учнів на різних етапах життя. Вказано на те, що всі фактори у кожній віковій групі учнів обов’язково включають у себе одну або одразу декілька шкал за методикою «малюнкової фрустрації» С. Розенцвейга, що свідчить про загальну значимість і важливість зазначеного параметру (при цьому напрямки і типи реакцій на фрустраційні ситуації є різними для всіх вікових категорій учнів). Проаналізовано факторні навантаження у представлених учнівських групах, що дало можливість отримати загальне уявлення про детермінацію фрустраційних станів, що створило передумови для проведення більш детального регресійного аналізу для визначення основних предикторів, які впливають на виникнення і подолання фрустрації. Показано, що принципово важливе значення в процесі виникнення фрустраційних станів відіграють мотиваційні, поведінкові, когнітивні та емоційно-вольові компоненти психіки людини. Акцентовано увагу на тому, що в загальному розумінні феноменом фрустрації можна вважати складне структурно-системне утворення, що має циклічний характер, який полягає у багаторівневому і складному процесі переходу від фрустрованості до фрустрації.

Посилання

Василюк Ф.Е. Психология переживания. Анализ преодоления критических ситуаций / Ф. Е. Василюк. – М. : Издательство Московского университета, 1984. – 200 с.

Грановская Р.М. Элементы практической психологии /

Р.М. Грановская. – Ленинград. : Издательство Ленинградского университета, 1988. – 560 с.

Ильин Е.П. Психофизиология состояний человека /

Е.П. Ильин. – СПб. : Питер, 2005. – 412 с.

Киршбаум Э.И. Психические состояния / Э.И. Киршбаум,

А.И. Еремеева. – Владивосток. : Издательство Дальневосточного университета, 1990. – 144 с.

Левитов Н.Д. Фрустрация как один из видов психических

состояний / Н. Д. Левитов // Вопросы психологии. – 1967. –

№ 6. – С. 118–129.

Налчаджян А. А. Психологическая адаптация: механизмы

и стратегии / А. А. Налчаджян. – М. : Эксмо, 2010. – 368 с.

Никольская И.М. Психологическая защита у детей / И.М. Никольская, Р.М. Грановская. – СПб. : Речь, 2001. – 504 с.

Прохоров А.О. Психические состояния и их проявления в

учебном процессе / А.О. Прохоров. – Казань : Издательство

Казанского университета, 1991. – 163 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-25

Як цитувати

Прахова, С. (2016). Роль індивідуально-типологічних та соціально-психологічних чинників у детермінації фрустраційних станів учнів різних вікових груп. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (32). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%p