Типи релігійної особистості у психологічних дослідженнях

Автор(и)

  • Н.М. Савелюк

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%25p

Ключові слова:

особистість, релігійність, релігійна особистість, релігійні цінності, мотивація, зовнішня і внутрішня релігійність.

Анотація

У статті досліджено актуальну проблему індивідуального ставлення людини до конкретних релігійних цінностей в аспекті методології особистісного підходу. Аналізуються традиційні типології особистостей загалом і релігійних особистостей, зокрема: Е. Шпрангера, О. Лазурського, Г. Оллпорта, Ю. Макселона, а також новітні дослідження – в контексті моделі «великої п’ятірки» (В. Сароглоу) та ін. Описуються й узагальнюються результати емпіричного дослідження, проведеного на вибірці західноукраїнської студентської молоді за допомогою питальника «Шкала релігійної орієнтації» Г. Оллпорта і Д. Росс. Найбільший відсоток – приблизно половину продіагностованої вибірки – склала підгрупа молоді, котра так чи інакше тяжіє до внутрішньої релігійності, другою за величиною стала підгрупа зі «змішаним» типом релігійності, а третьою і найменшою – особистості із зовнішньою релігійністю. Отримані істотні розбіжності з класичною пропорцією релігійних особистостей за Г. Оллпортом пояснюються, насамперед, такими ймовірними чинниками: етнічно-культурною специфікою дослідженої молоді, котра представляє західний регіон України, відомий своїми сильними релігійними традиціями; віковими особливостями респондентів, схильними до юнацького «максималізму» та «ідеалізму», пошуку інтимності у спілкуванні, що нерідко знаходить своє вираження саме у релігійній сфері. За результатами поглибленого якісного аналізу відповідей загалом констатовано, що більшість досліджуваної молоді репрезентує не стільки власне «внутрішню релігійність», скільки більшою мірою «афективну» і «модерну» релігійну особистість, котра приймає і переживає позитивний факт впливу Бога та релігії на своє життя, але водночас не бачить у цьому реальних засобів для свого соціального зростання, і тому значною мірою відособлюється від колективних форм релігійності.

Посилання

Войнівська О.О. Психологічні особливості особистісної релігійності: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. психол. наук: спец. «Загальна психологія, історія психології» /

О.О. Войнівська. – Одеса, 2007. – 20 с.

Лазурский А.Ф. Классификация личностей. – [изд. 3-е, перераб.] / Под ред. М.Я. Басова, В.Н. Мясищева. – Л. : Государственное издательство, 1924. – 290 с.

Макселон Ю. Психологія. З викладенням основ психології

релігії / Ю. Макселон; [пер. з пол. Т. Чорновіл]. – Львів : Свічадо, 1998. – 320 с.

Максименко С.Д. Теоретичні основи психології особистості : [Електронний ресурс] / С.Д. Максименко // Бібліотека творів і виступів С.Д. Максименка. – Режим доступу:

http://maksymenko-psychology.org.ua/sites/default/files/

praci/Tvory/Stattya_-_Teoretychni_osnovy_psyhologii_

osobystosti.htm

Олексієнко О. Релігійна палітра України : [Електронний ресурс] / О. Олексієнко. – Режим доступу: http://tyzhden.ua/

Society/107903

Оллпорт Г.В. Личность в психологии / Г.В. Оллпорт; [Пер. с

англ. И.Ю. Авидон, ред. Л.М. Шпионский]. – М. : «КСП+»,

– 345 с.

Справочник практического психолога. Психодиагностика /

Под общ. ред. С.Т. Посоховой. – М. : АСТ, 2005. – 671 с.

Saroglou V. Religiousness as a Cultural Adaptation of Basic

Traits: A Five-Model Factor Perspective // Personality and

Social Psychology Review. – London: Sage, 2010. – 14(1). –

P. 108–125.

Spranger E. Types of Men: The Psychology and Ethics of

Personality / Translated by P. Pigors. – New York : G.E. Stechert

Co, 1928. – 402 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-26

Як цитувати

Савелюк, Н. (2016). Типи релігійної особистості у психологічних дослідженнях. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (32). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-32.%p