Психологічні обрії вчинкового світу літературних творів В.А. Роменця

Автор(и)

  • О.В. Осика

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-31.%25p

Ключові слова:

В.А.Роменець, вчинок, добрий вчинок, вчинкове коло, вчинковий світ, літературні твори, казка, оповідання, психологічний механізм захисту, учні.

Анотація

У статті розглянуто психологічні обрії вчинкового світу літературних творів В.А.Роменця та їх психолого-педагогічний потенціал. Представлено класифікацію вчинків, створену вченим, де виокремлено наступні модифікації вчинків: розгорнуті та редуковані; ті, що зароджуються, і ті, що відмирають. В.А.Роменець зауважив, що вчинок є важливий у своєму роді осередок людської діяльності і виражає спосіб існування людини на землі, виступає постійно ключовим джерелом історичних форм життя, стає ланкою, що опосередковує особистість і світ. Ученим наголошено, що вчинок можна визначити як перетворення людиною моральної ситуації, бо вчинок у його повноцінному вираженні – це водночас і акція духовного становлення особистості, і творення моральних цінностей. Тому вчинком слід називати дію, що має розгалужені психологічний і моральний обрії. Дію, у якій психологічний аспект сильно редуковано, автоматизовано і перетворено на звичку, психолог називав моральною дією. Аналіз психологічних особливостей літературних творів В.А.Роменця дав можливість виділити основні типи вчинків героїв і виокремити систему психологічних механізмів захисту: проекцію, ідентифікацію та психологічні механізми розвитку мотивації досягнення (мотиваційне переключення, мотиваційне зумовлення, мотиваційне зміщення та позитивне підкріплення). У літературних творах чітко простежуються процеси амбівалентності та поляризації поведінкових ліній і вчинкового світу головних героїв. У процесі розгортання сюжету персонажі залучаються у потужне діалогічне коло, в якому загартовується їх світогляд і характери, та котре сприяє морально-психологічному становленню підростаючого покоління. Школярі залучаються до процесу морального становлення особистості.

Посилання

Гусельцева М.С. Наследие В.А.Роменца в истории украинской психологии / М.С.Гусельцева // Вопросы психологии. – № 6. – 2011. – С. 94–107.

Основи психології: підручник / за заг. ред. О.В. Киричука,

В.А.Роменця. – 4-те вид., стереотип. – К. : Либідь, 1999. –

с.

Роменець В.А. Фантазія, пізнання, творчість / В.А.Роменець. – К. : Наукова думка, 1965. – 149 с.

Роменець В.А. Виховання творчих здібностей у студентів /

В.А. Роменець. – К. : Вища школа, 1973. – 96 с.

Роменець В.А. Психологія творчості : Навч.посібник /

В.А. Роменець. – К. : Либідь, 2001. – 288 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-01-08

Як цитувати

Осика, О. (2016). Психологічні обрії вчинкового світу літературних творів В.А. Роменця. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (31). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-31.%p