Психологічні ресурси як медіатор внутрішнього та зовнішнього «Я» людини

Автор(и)

  • О.С. Штепа

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-31.%25p

Ключові слова:

психологічні ресурси, особистість, сутність, Я-концепція, Person, баланс внутрішнього і зовнішнього «Я», компенсація внутрішнього і зовнішнього «Я», конгруентність.

Анотація

Контроверзи особистості та сутності людини розглянуто у континуумі «конфліктність – баланс», а медіатором співвідношення внутрішнього і зовнішнього «Я» особи допущено її ресурси. Ресурс визначено як мотиваційно-духовний динамічний стан уможливлення сутності людини. Емпіричним дескриптором внутрішнього «Я» допущено Person, а зовнішнього «Я» особи – Я-концепцію. Встановлено, що чинниками загального рівня психологічної ресурсності та Person є такі компоненти Я-концепції, як авторитарність, агресивність, егоїстичність. Визначено, що компонентами Person є знання власних ресурсів, ресурс доброти до інших, ресурс прагнення мудрості, ресурс самореалізації у професії, ресурс впевненості у собі. Компонентами авторитарності як складової Я-концепції є ресурс впевненості у собі. Компонентами альтруїстичності як складової Я-концепції є ресурс віри у добро та вміння оновлювати ресурси. Особи з високим рівнем Person характеризуються вищим рівнем усіх психологічних ресурсів, вищим рівнем самодистанціювання, самотрансценденції, а також вищим рівнем авторитарності та нижчим рівнем підо зрілості. Особи з високим рівнем егоїстичності характеризуються вищим рівнем ресурсів роботи над собою та самореалізації у професії; особам з високим рівнем дружелюбності властивий вищий рівень ресурсів віри у добро, вміння оновлювати та вміщувати ресурси. Аналіз зв’язків між компонентами структури емпіричної особи дає підстави стверджувати, що головними ресурсами, що зумовлюють баланс сутності та особистості людини є «впевненість у собі», «прагнення мудрості», «самореалізація у професії». Збалансованість забезпечують такі механізми психологічної ресурсності, як знання людиною власних ресурсів та уміння їх оновлювати і вміщувати.

Посилання

Джеймс У. Психология / У. Джеймс [пер. с англ.]. – М. : Педагогика, 1991. – 368 с.

Карпенко З. Онтологічне обґрунтування аксіологічної персонології / З. Карпенко // Психологія особистості. – 2011. –

№1(2). – С.182–190.

Кокун О. М. Життєве та професійне самоздійснення як предмет дослідження сучасної психології / О. Кокун // Практична психологія та соціальна робота. – 2013. – №9. – С.1–5.

Крайчинська В. Життєвий досвід особистості: суперечливі

соціально-психологічні настанови / В. Крайчинська // Наукові студії з соціальної та політичної психології : Зб. статей /

АПН України, Ін-т соціальної та політичної психології; Редкол. : С. Д. Максименко, М. М. Слюсаревський та ін. – К. :

Міленіум, 2006. – Вип.13(16). – С.43–49.

Логинова И. О. Инновационное поведение как способ взаимодействия человека с миром в процессе жизненного самоосуществления: [Электронный ресурс] / И. Логинова // Вестник Адыгейского государственного университета. Серия 1: Регионоведение: философия, история, социология, юриспруденция, политология, культурология. – 2010. – №1. – Режим доступа: < http://cyberleninka.ru/article/n >.

Лэнгле А. Что движет человеком? Экзистенциальноаналитическая теория эмоций / А. Лэнгле; [пер. с нем.]. –

М. : Генезис, 2009. – 235 с.

Мелия А. Адекватное позиционирование коуч-консультанта

в свете трехмерной модели «значимого Другого» А. В. Петровского / А. Мелия // Развитие личности. – 2014. – №2. –

С.159–172.

Найдьонов М. І. Проблема суб’єкта в психології рефлексії //

Людина. Суб’єкт. Вчинок: Філософсько-психологічні студії /

за заг. ред. В. О. Татенка. – К. : Либідь, 2006. – С.197–229.

Орлов А. Б. Психология личности и сущности человека :

Парадигмы, проекции, практики / А. Б. Орлов. – М. : Издательский центр «Академия», 2002. – 272 с.

Рикёр П. Я-сам как другой / П. Рикёр; [пер. с франц.]. – М. :

Издательство гуманитарной литературы, 2008. – 416 с.

Роджерс К. Р. Взгляд на психотерапию. Становление человека / К. Роджерс; [пер. с англ.]. – М. : Издательская группа «Прогресс», 1998. – 480 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-01-03

Як цитувати

Штепа, О. (2016). Психологічні ресурси як медіатор внутрішнього та зовнішнього «Я» людини. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (31). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2016-31.%p