Загальна характеристика психологічної специфіки непсихотичних особистісних розладів (за МКХ-10)

Автор(и)

  • К.С. Максименко Максименко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%25p

Ключові слова:

психологічна специфіка непсихотичних особистісних розладів, клінічна картина, психотравма, психотерапевтичний вплив, психотерапевтична допомога, відновлення, особистісне «Я», пацієнт, психотерапія.

Анотація

Констатується, що в клінічній картині психогеній простежується чіткий зв’язок між особливостями характеру і способом реагування при дії психотравми: інтенсивність і гострота емоційного й особистісного реагування залежить від вродженно-конституціональних і характерологічних особливостей індивіда. Встановлено, що дія психотравмуючих подій провокує виникнення декомпенсацій, що закріплюють невротичну поведінку і загострюють патологічні риси. Встановлено, що соматогенії в цій проблематиці досі не знайшли достатнього відображення. Досліджено, що психологічна специфіка непсихотичних розладів виражається в: 1) надмірно інтенсивному, неадекватному, невідповідному силі стимуляції емоційному реагуванні, провокує виникнення поведінкових порушень, супроводжуваних невротичними і психопатичними симптомами; 2) таких, що не досягають рівня патології когнітивних порушеннях, проте роблять істотний вплив на поведінку, адаптивні можливості особистості і характер взаємодії з оточуючими; 3) у порушенні системи відносин особистості: до себе, до інших людей і світу в цілому. Встановлено, що метою психотерапевтичного впливу в клініці непсихотичних розладів є досягнення саногенного ефекту шляхом активації основних механізмів особистісної трансформації пацієнта, яка відбувається завдяки специфічним психотерапевтичним впливам і інтервенціям. Зроблено висновок, що завданнями психотерапії пацієнтів із соматичними захворюваннями є корекція неефективних механізмів психологічного захисту, корекція внутрішньої картини хвороби та адаптація до хвороби, корекція наслідків впливу хвороби на психіку, а також формування адаптивних способів поведінки, а головна ж мета психотерапевтичної допомоги при соматогенних полягає у відновленні особистісного «Я» пацієнта.

Посилання

Александровский Ю. А. Пограничные психические расстройства / Ю. А. Александровский. – М. : Медицина,

– 496 с.

Бауманн У. Клиническая психология / У. Бауманн, М. Перре; [пер. с нем. А.Желнин и др.]. – [2-е междунар. изд.] –

СПб. : Питер, 2003. – 1312 с.

Бурно М. Е. Клиническая психотерапия. – [2-е изд.] / М.Е.

Бурно. – М. : Академический проект, 2000. – 800 с.

Ганнушкин П.Б. Клиника психопатий, их статистика, динамика, систематика / П.Б. Ганнушкин. – М. : Медицинская

книга, 2007. – 124 с.

Карвасарский Б.Д. Психотерапия / Б.Д. Карвасарский. –

М. : Медицина, 1990. – 303 с.

Карманное руководство к МКБ-10: Классификация психических и поведенческих расстройств (с глоссарием и исследовательскими диагностическими критериями) / Сост.

Дж.Э.Купер; Под ред. Дж.Э.Купера; [Пер. с англ. Д. Полтавца]. – К. : Сфера, 2000. – 464 с.

Кербиков О.В. К учению о динамике психопатий / О.В. Кербиков // Избранные труды / О.В. Кербиков. – М. : Медицина,

– С. 163–187.

Лакосина Н.Д. Неврозы, невротические развития личности:

клиника и лечение : монография / Н.Д. Лакосина, М.М. Трунова. – М. : Медицина, 1994. – 192 с.

Макаров В.В. Психотерапия нового века / В.В. Макаров. –

М. : Академический Проект, 2001. – 496 с.

Свядощ А.М. Неврозы. – [3-е изд., перераб и доп.] /А.М. Свядощ. – М. : Медицина, 1982. – 368 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Максименко, К. М. (2019). Загальна характеристика психологічної специфіки непсихотичних особистісних розладів (за МКХ-10). Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (30). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%p