Соціально-психологічні особливості динамічних основ функціонування цінностей у групі

Автор(и)

  • У.Б. Михайлишин

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%25p

Ключові слова:

цінності, норми, група, групові цінності, динамічні основи формування цінностей, студентська молодь, кореляція.

Анотація

Встановлено, що основною умовою прийняття членами групи цінностей, які висуває більшість групи, виступає довіра. З’ясовано, що довіряти більшості члени групи можуть за таких умов: коли групові норми, які пропонує більшість, сприяють груповій продуктивності, груповій згуртованості, дисциплінують членів групи, допомагають групі створити та підтримувати загальну систему координат і зв’язки у соціумі, визначають правила поведінки і специфіку відносин із соціальним оточенням, з іншими групами та її членами. Досліджено, що на ступінь довіри до більшості групи можуть вплинути і такі показники, як симпатія та антипатія. Встановлено, що члени групи не піддадуться впливу більшості, якщо вважають себе правими, а також у ситуації втрати довіри до думки більшості. Визначено, що експектації членів груп містять уявлення відносно норм групи, які би передусім не принижували особистість, сприяли тому, щоб група була єдиним цілим, підвищували рівень продуктивності діяльності членів групи. З’ясовано, що члени групи підпадають під вплив більшості тільки тому, що норми, які декларує більшість сприяють адаптації; дисципліні членів групи; груповій продуктивності; згуртованості; визначенню правил поведінки й відносин із оточенням, з іншими групами та її членами; розв’язанню конфліктів. Визначено, що члени групи готові піддаватися впливу більшості тому, що хочуть бути її членами; бути прийняті й схвалені членами групи; норми і правила допомагають їм досягти певних цілей. Зроблено висновок, що у випадку незадоволення означених умов більшістю, її пропозиції будуть проіґноровані й відкинуті членами групи, на що вказують виявлені кореляційні залежності.

Посилання

Андреева Г. М. Психология социального познания / Г.М. Андреева. – М. : Аспект Пресс, 2000. – 288 с.

Донцов А.И. Практическая социальная психология как область практической деятельности / А.И. Донцов, Ю.М. Жуков, Л.А. Петровская // Введение в практическую социальную психологии. – [3-е, испр. изд.]. – М. : Смысл, 1996. – 377 с.

Коломинский Я.Л. Психология взаимоотношений в малых

группах / Я.Л. Коломинский. – Мн. : «Народная асвета»,

– 350 с.

Кричевский Р.Л. Социальная психология малой группы /

Р.Л. Кричевский, Е.М. Дубовская. – М. : Аспект Пресс,

– 318 с.

Левин К. Теория поля в социальных науках / К. Левин [пер.

с англ.]. – СПб. : Ювента, 2000. – 406 с.

Максименко С.Д. Структура особистості / С.Д. Максименко // Практична психологія та соціальна робота. – К.,

– № 1. – С. 1–13.

Москаленко В. В. Особливості соціалізацї молоді в умовах

трансформації суспільства : монографія / [ Г.М. Авер’янова,

Н.М. Дембицька, В.В. Москаленко]. – К. : «ППП», 2005. –

с.

Московичи С. Социальные представления: исторический

взгляд / С. Московичи // Психолог. журнал. – 1995. –

Т. 16. – № 2. – С. 3–13.

Титаренко Т.М. Життєвий світ особистості: у межах та за

межами буденності [Текст]: наук. вид. / Т.М. Титаренко. –

К. : Либідь, 2003. – 376 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Михайлишин, У. (2019). Соціально-психологічні особливості динамічних основ функціонування цінностей у групі. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (30). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%p