Психологічний аналіз змістових компонентів позитивного іміджу психолога

Автор(и)

  • Л.О. Новік

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%25p

Ключові слова:

імідж, професійний імідж, позитивний професійний імідж психолога, змістові компоненти, особистісні якості, професійні якості, соціально визначені якості.

Анотація

У статті на основі теоретичного аналізу розкрито основні підходи до визначення типів, структури та функцій іміджу як результату соціального пізнання та самовизначення особистості. Підкреслено, що відсутність єдиного тлумачення іміджу породжує багато різних підходів до визначення його типології, структури, а також виконуваних ним функцій. Професійний імідж розглянуто як якісну характеристику особистості, яка сприяє прояву її внутрішніх установок, особистісних якостей, життєвої компетентності, фахових знань і професіоналізму через зовнішні прояви – зовнішній вигляд, поведінку, особливості спілкування, організацію простору. Зазначено, що позитивний професійний імідж виступає показником якісної реалізації фахівця. Підкреслено, що він залежить, насамперед, від готовності особистості до створення такого образу. Наголошено на доцільності формвання такої готовності ще на етапі вузівського навчання. Вказано, що імідж фахівця у галузі психології відрізняється від іміджу фахівців інших професій необхідністю організації ефективного навчання, яке полягає не лише в інтеграції та реалізації професійної діяльності, але і в активному перетворенні внутрішнього світу майбутнього психолога. На основі аналізу результатів проведеного дослідження уточнено найбільш суттєві ознаки позитивного іміджу психолога. Виходячи з особливостей професійної діяльності психолога, зазначені ознаки об’єднано в групи особистісного, професійного та соціально визначеного спрямування. Отримані дані будуть використані для побудови психологічної моделі іміджу фахівця в галузі психології та розробки системи роботи щодо формування у майбутніх психологів готовності до розвитку позитивного професійного іміджу в умовах вузівського навчання.

Посилання

Гуревич П. С. Приключения имиджа: типология телевизионного образа и парадоксы его восприятия / П. С. Гуревич. –

М. : Искусство, 1991. – 219 с.

Имидж : энциклопедический слов. / [авт., сост. – А. Ю. Панасюк]. – М. : РИПОЛ классик, 2007. – 768 с.

Калюжный А. А. Психология формирования имиджа учителя / А. А. Калюжный. – М. : ВЛАДОС, 2004. – 222 с.

Панасюк А. Ю. Я – Ваш имиджмейкер и готов помочь сформировать Ваш профессиональный имидж / А. Ю. Панасюк. – М. : Дело, 2003. – 240 с.

Перелыгина Е. Б. Психология имиджа : учеб. пособ. /

Е. Б. Перелыгина. – М. : Аспект-Пресс, 2009. – 223 с.

Петрова Е. А. Имиджелогия: проблемное поле и направления исследования / Е. А. Петрова // PR в образовании. –

– № 1. – С. 36–38.

Почепцов Г. Г. Имиджелогия. – [2-е изд., испр. и доп.] /

Г. Г. Почепцов. – М. : Рефл-бук; К. : Ваклер, 2001. – 698 с.

Симонова И. Ф. Становление теоретических предпосылок к

исследованию имиджа : [Электронный ресурс] / И. Ф. Симонова . – Режим доступа : http:// www.simmerk.ru/infstud/

leck/imidg/. – Название с экрана.

Шепель В. М. Как нравиться людям / В. М. Шепель. – М. :

Народное образование, 2002. – 576 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Новік, Л. (2019). Психологічний аналіз змістових компонентів позитивного іміджу психолога. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (30). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%p