Модельне уявлення про професійну мобільність особистості

Автор(и)

  • Л.С. Пілецька

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%25p

Ключові слова:

професійна мобільність, структурно-функціональна модель, рівні реалізації.

Анотація

Стаття присвячена висвітленню проблеми професійної мобільності, яка є складним міждисциплінарним феноменом. Наукова категорія «професійна мобільність» розглядається як своєрідний особистісний ресурс, що лежить в основі дієвого перетворення суспільного довкілля і самого себе в ньому; як складне, багатогранне як за структурою, так і за функціональним призначенням, видовим розмаїттям явище, ключовими ознаками якого є: рухливість, дієвість, швидкість, гнучкість, активність; внутрішній (мотиваційно-інтелектуально-вольовий) потенціал особистості, що лежить в основі гнучкої орієнтації і діяльнісного реагування в динамічних соціальних і професійних умовах у відповідності з власними життєвими позиціями; забезпечує готовність до змін і реалізацію цієї готовності у своїй життєдіяльності (готовність особистості до сучасного життя з його багатоаспектними чинниками вибору); детермінує професійну активність, суб’єктність, творче ставлення до професійної діяльності, особистісного розвитку, що сприяє ефективному розв’язанню фахових проблем. Обґрунтовано необхідність побудови структурно-функціональної моделі професійної мобільності особистості. Виокремлено наступні її структурні складові: когнітивну, операційно-дієву, ціннісно-мотиваційну, які інтегруються в соціально-професійну компетентність і проявляються в соціально-психологічному просторі особистості. Визначено рівні реалізації структурно-функціональної моделі професійної мобільності особистості: суб’єктний, соціальний, вчинковий. Показано, що у процесі фахової підготовки професійна мобільність виступає предметом формування, а отже, й складовою концепції підготовки фахівців у закладах освіти.

Посилання

Lipset and Benedix. Social mobility in industrial societies /

Lipset and Benedix // University of California press, 1967. –

p.

Пілецька Л. С. Психологічна сутність професійної мобільності особистості / Л. С. Пілецька // Актуальні проблеми

психології : зб. наук. праць Інституту психології імені Г. С.

Костюка НАПН України. – К. : Вид-во «ЛАДО», 2013. –

Т.1. – Вип. 40. – С. 368–371.

Пілецька Л. С. Психологічні критерії професійної мобільності особистості / Л. С. Пілецька // Зб. наук. праць Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. – Серія : філософія, соціологія, психологія. – Івано-Франківськ : Вид-во ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», 2014. – Вип. 19. – Ч.1. – С. 152–159.

Piletskaуа L. S. Psychological resources of a professional mobile

identity / L. S. Piletskaуа // Теоретичні і прикладні проблеми

психології : зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – № 1 (33). – Луганськ : Вид-во СНУ ім. В. Даля, 2014. – С. 305–312.

Пілецька Л. С. Соціально-психологічні основи професійної

мобільності особистості : Автореф. дис…наук. ст. д-ра психолог. наук : 19.00.05 «Соціальна психологія, психологія соціальної роботи». – Інститут психології імені Г. С. Костюка

НАПН України / Л. С. Пілецька. – Київ, 2014. – 40 с.

Сорокин П. А. Социальная мобильность, её формы и флуктуации / Питирим Александрович Сорокин // Социология :

Хрестоматия для вузов / Альберт Иванович Кравченко. –

Екатеринбург : Деловая книга, 2002. – С.449–479.

Хакимова Н. Р. Профессиональное самоопределение личности и психологические условия его реализации в ситуации

смены профессиональной деятельности: Дис. канд. … психол. наук/Н. Р. Хакимова . – Кемерово, 2005. – 179 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Пілецька, Л. (2019). Модельне уявлення про професійну мобільність особистості. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (30). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%p