Особливості картини світу та успішність міжкультурної адаптації студентів-іноземців

Автор(и)

  • А.О. Борисова

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%25p

Ключові слова:

студенти-іноземці, міжкультурна адаптація, картина світу, образ-Я, образ інших, образ соціального світу, ставлення до життя.

Анотація

У статті проаналізовано взаємозв’язок між особливостями картини світу та показниками міжкультурної адаптації студентів-іноземців у країні навчання. Виявлено, що картина світу є результатом суб’єктивної інтерпретації людиною зовнішньої та внутрішньої реальності, який дозволяє приймати рішення та реалізовувати їх у цілеспрямованій поведінці. Визначено, що в структурі картини світу можна виділити такі елементи: уявлення про себе (образ-Я), уявлення про інших людей, уявлення про навколишній світ, уявлення про власне життя. Сформульовано припущення про те, що особливості картини світу є суттєвим фактором міжкультурної адаптації і зумовлюють успішність особистісного та професійного розвитку, а також психічного благополуччя студентів-іноземців у країні навчання. Показано, що показниками успішності міжкультурної адаптації іноземних студентів у країні навчання є сформованість адаптивного та інтерактивного стилів адаптації, високий рівень суб’єктивної задоволеності якістю життя, помірне переживання культурного шоку. Зроблено висновок про те, що про неуспішність міжкультурної адаптації свідчать сформованість адаптаційних стратегій депресивності, ностальгії та відчуженості, низька суб’єктивна якість життя, глибокий культурний шок. У результаті емпіричного дослідження доведено, що успішність або неуспішність пристосування іноземних студентів пов’язана з певними особливостями їх картини світу, які можна визнати оптимальними щодо міжкультурної адаптації в країні навчання. Виявлено, що до оптимальних особливостей картини світу належать позитивний образ-Я та образ інших людей; уявлення про доброту, справедливість, контрольованість оточуючого світу, осмисленість і контрольованість життя.

Посилання

Берулава Г.А. Образ мира как ориентировочная основа индивидуальных паттернов психической активности /

Г.А. Берулава, М.М. Берулава // Роль стереотипов в психической активности личности. – М. : Изд-во «Гуманитарная

наука», 2010. – 157 с.

Леонтьев А.Н. Образ мира / А.Н. Леонтьев // Избранные

психологические произведения. – М. : Педагогика, 1983. –

С. 251–261.

Смирнов С.Д. Психология образа: проблема активности психического отражения мира / С.Д. Смирнов. – М. : Изд-во

МГУ, 1985. – 231 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Борисова, А. (2019). Особливості картини світу та успішність міжкультурної адаптації студентів-іноземців. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (29). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%p