Характеристика й особливості ціннісного компонента професіоналізму особистості майбутнього інженера

Автор(и)

  • Н.В. Підбуцька

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%25p

Ключові слова:

професіоналізм особистості, задоволеність професією, майбутній інженер, образ професії, професійна самосвідомість, особистісно-професійний розвиток, успішна професіоналізація.

Анотація

У статті досліджено особливості ціннісного компонента професіоналізму особистості майбутнього інженера, до якого віднесено особистісно- професійну задоволеність і образ професії інженера. У дослідженні використано комплекс психодіагностичних методик: анкета з вивчення задоволеності обраною професією майбутніми інженерами, семантичний диференціал для оцінки професії В.П. Сєркіна, опитувальник самоорганізації діяльності Є.Ю. Мандрикової, тест «Індекс життєвої задоволеності» Н.В. Паніної. Виявлено, що у майбутніх інженерів в цілому домінує задоволеність власним вибором професії, усвідомлюють її зміст і значення, але існує невпевненість в успішному працевлаштуванні. Розкрито динаміку задоволеності професією протягом навчання у вищому навчальному закладі. Так, у більшості студентів інженерно-технічних спеціальностей вона або підвищилася, або не змінилася, що пов’язується ними із викладанням цікавих дисциплін, підвищенням рівня професійної компетентності, проходженням практики на виробництві. Причинами зниження задоволеності є відсутність інтересу до професії, брак практичних занять і складності працевлаштування. Досліджуючи образ професії інженера, виявлено, що для випускника вона є важливою, зараз і в майбутньому затребуваною у суспільстві. За допомогою факторного аналізу виділено три фактори, що мають найбільше навантаження: «Ідеалізований позитивний образ професії інженера», «Образ важливої, але недостатньо перспективної професії», «Неадекватний образ професії інженера». За допомогою однофакторного дисперсійного аналізу виявлені уявлення щодо професії респондентів із низьким рівнем особистісно-професійної задоволеності.

Посилання

Шнейдер Л. Б. Профессиональная идентичность: теория,

эксперимент, тренинг [Текст] / Л. Б. Шнейдер. – М. : Изд-во

Московского психолого-социального ин-та, 2004. – 600 с.

Реан А.А. Психологический анализ проблемы удовлетворенности избранной профессией [Текст] / А. А. Реан // Вопросы

психологии. – 1988. – № 1. – С. 83–88.

Onufriiеva L.A. Professional self-appraisal at the professional

formation of future socionomic specialists’ personality [Текст] /

L.A. Onufriiеva // Проблеми сучасної психології. Збірник

наукових праць Кам’янець-Подільського національного

університету імені Івана Огієнка, Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України / за ред. С.Д. Максименка,

Л.А. Онуфрієвої. – Вип. 26. – Кам’янець-Подільський: Аксіома, 2014. – С. 456–468.

##submission.downloads##

Як цитувати

Підбуцька, Н. (2019). Характеристика й особливості ціннісного компонента професіоналізму особистості майбутнього інженера. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (29). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%p