Особливості психологічного здоров’я матерів, які виховують дітей у неповних сім’ях

Автор(и)

  • О.А. Чеканська
  • Ю.П. Данчук

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%25p

Ключові слова:

психологічне здоров’я, материнство в неповній сім’ї, якість життя, стресостійкість, самотність, депресія, особистісне зростання, міжособистісні відносини.

Анотація

Статтю присвячено вивченню особливостей психологічного здоров’я матерів, які виховують дітей самостійно. Проведене теоретичне дослідження дозволило уточнити визначення поняття «психологічне здоров’я» та виявити чинники, що негативно відображаються на психологічному здоров’ї матерів, які виховують дітей самостійно. Зазначено, що материнство в неповній сім’ї пов’язане з низкою життєвих ускладнень, а саме: це неоднозначна реакція навколишніх і близьких людей на вагітність незаміжньої жінки; відсутність підтримки і часом негативне відношення до батька дитини. Важливими психологічними проблемами є недолік часу для особистісного зростання; відчуття провини перед дитиною за те, що не змогли збережена повна сім’я, гіпертривога та гіперопіка; страх, що жінка тепер належить тільки дитині й більше ніколи не влаштує своє особисте життя. Представлено результати емпіричного дослідження, які показали, що рівень задоволеності якістю життям у матерів середній. Вони переважно не задоволені роботою (кар’єрою), особистими досягненнями і спрямуваннями, здоров’ям, спілкуванням із близькими людьми. Проте, виявлено, що психічний стан матерів, які виховують дітей самостійно, досить сприятливий. Встановлено, що у жінок відсутня нервово-психічна напруженість, депресія, відчуття самотності та тривожності, наявна підвищена стресостійкість, вони цілком задоволені своїми міжособистісними контактами, відчувають підтримку близьких, почувають себе впевнено і розкуто в суспільстві. Визначено, що жінки, які виховують дітей самостійно, впевнені в собі і в позитивній оцінці оточуючих, зацікавлені у власному «Я», проявляють любов до себе, відчувають цінність власної особистості та свого «Я» для інших.

Посилання

Буянов М.И. Ребенок из неблагополучной семьи: записки

детского психиатра / М.И. Буянов. – М., 1988. – 207 с.

Васильева О.С. Психология здоровья человека: эталоны,

представления, установки / О.С. Васильева, Ф.Р. Филатов. –

М. : Академия, 2001. – 352 с.

Галецька І. Психологія здоров’я: Теорія та практика / І. Галецька, Т. Сосновський. – Л. : Вид. центр ЛНУ ім. І. Франка,

– 338 с.

Дементьева И. Негативные факторы воспитания детей в неполной семье / И. Дементьева // Соц. исслед. – М., 2001. –

№ 11. – С. 108–118.

Лаптев А.А. Психология здоровья / А.А. Лаптев. – М. : Медицина, 2000. – 873 с.

Психологія здоров’я людини / За ред. І. Я. Коцана. – Луцьк :

Волин. нац. ун-ту ім. Лесі Українки, 2011. – 430 с.

Силяева В.И. Организация жизни у одиноких женщин /

В.И. Силяева // Наукові студії із соціальної та політичної

психології. – К. : ТОВ «Міленіум». – 2002. – Вип. 6(9). –

С. 228–236.

Целуйко В.М. Психология неблагополучной семьи / В.М. Целуйко. – М., 2006. – 376 с.

Шевандрин Н.И. Психодиагностика, коррекция и развитие личности / Н. И. Шевандрин – М. : ВЛАДОС, 2003. –

с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Чеканська, О., & Данчук, Ю. (2019). Особливості психологічного здоров’я матерів, які виховують дітей у неповних сім’ях. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (29). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%p